Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pancreatita - cauze si tratamente [2018]

de SuntFericita.ro la 2018-07-19
Pancreatita - cauze si tratamente [2018]
Pancreatita este o boala de care multe dintre noi am auzit cel putin o data pana acum. Sa vedem, totusi, ce este pancreatita si cum se poate trata.


Boala de care vorbim astazi consta, in mare parte, in inflamarea pancreasului. Dat fiind faptul ca este o afectiune a unui organ vital, nu trebuie sa subestim pericolul pe care aceasta boala il reprezinta. 
 

Pancreasul

Pancreasul este un organ ce poate fi localizat in partea dreapta a abdomenului, inconjurat de splina si de duoden. Este o glanda anexa a tubului digestiv, a doua cea mai mare glanda a sistemului digestiv, dupa ficat. 
 
Este singurul organ din corp care are atat o functie exocrina (secretie externa), cat si endocrina (secretie interna). Functia exocrina se refera la producerea sucului pancreatic, important pentru digestia tuturor alimentelor. In forma sa inactiva acesta este pastrat in duoden. Functia endocrina se refera la faptul ca pancreasul secreta direct in fluxul sanguin doi hormoni foarte importanti: insulina si glucagonul. 
 

Pancreatita - cauze, simptome, diagnostic, tratare

Am amintit anterior ca principala caracteristica a acestei boli este reprezentata de inflamarea pancreasului. In cele mai multe cazuri pancreatita este gasita intr-o forma usoara a bolii, insa exista si situatii in care viata bolnavului poate fi in pericol. Pancreatita, ca multe alte boli de altfel, poate fi de doua tipuri: acuta si cronica.
 
Pancreatita acuta se dezvolta intr-un timp foarte scurt si este responsabila de aducerea celor mai multi pacienti in sala de urgente. Din fericire, aceasta poate fi complet vindecata si este destul de des intalnita.
 
Pancreatita cronica apare, in majoritatea cazurilor, dupa un episod de pancreatita acuta si se manifesta ca o inflamare progresiva a glandei. 
 
Pancreatita are doua cauze principale
  • litiaza biliara
  • alcoolismul cronic
 
Pietrele vezicii biliare pot actiona prin blocarea ductului pancreatic si opresc astfel curgerea sucului pancreatic in duoden. Enzimele astfel blocate incep sa distruga celulele pancreasului si duc la inflamarea severa a glandei. In general, femeile sunt mai predispuse sa dezvolte pancreatita cauzata de calculii biliari.
 
Consumul excesiv de alcool (in jur de 50 de ml pe zi) actioneaza asupra micilor canale (canalicule) din testutul pancreasului. Si acest fenomen are ca rezultat blocarea ductului pancreatic si aparitia pancreatitei acute.
 
Totusi, boala poate fi cauzata si de:
  • traumatisme abdominale
  • administrarea unor medicamente cu potential toxic
  • transmiterea ereditara
  • operatii efectuate gresit (precum unele manevre endoscopice)
 
Printre afectiunile care pot cauza pancreatita se numara:
  • hipertrigliceridemia (nivelul ridicat de trigliceride in sange)
  • oreionul
  • virusul Coxsackie B
  • infectia cu citomegalovirus
  • cancerul pancreatic
 
Totodata, sarcina poate fi un factor de risc pentru pancreatita.
 
Simptomele principale sunt: 
  • durere abdominala puternica
  • greata
  • varsaturi
  • diaree
  • transpiratie rece
  • febra
  • accelerarea pulsului (100-140 de batai pe minut)
 
Pentru un diagnostic este important sa vizitati un gastroenterolog care va asculta zgomotele intestinale, va cere anumite analize de sange si de urina, va va recomanda o radiografie abdominala sau un CT (tomografie).
 
Tratarea poate fi simpla, dar si complicata, in functie de stadiul bolii. Chiar si in cazul unei pancreatite acute usoare, spitalizarea poate fi necesara. Pacientului i se administreaza analgezice (uneori chiar din cele opioide) pentru ameliorarea durerii si i se intrerupe alimentatia, pentru a stopa secretia de enzime a pancreasului.
 
Se administreaza in schimb lichid intravenos ca sa se previna deshidratarea pacientului si hipotensiunea arteriala. Alimentatia pe cale orala poate reluata treptat momentul in care pacientul nu mai simte durere.
 
Interventia chirurgicala are loc in cazul unei pancreatite severe, insotita de necroza sau de infectie. Alternativ, boala poate fi operata si prin intermediul colangio-pancreatografiei retrograde endoscopice (pe scurt, ERCP).
 
Pacientii care sufera de pancreatite acute severe sunt supravegheati atent, sub terapie intensiva. Se fac analize de sange in mod constant, pentru a monitoriza concentratia de amilaza si lipaza, dar si alte componente precum glucoza si globulele albe.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti


Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 5 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre pancreatita

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre pancreas

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016