Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa folosesti sofranul in bucatarie: culoare, savoare si sanatate in farfurie

de Alina Ilie la 2023-04-26
Cum sa folosesti sofranul in bucatarie: culoare, savoare si sanatate in farfurie
Sofranul este o planta mediteraneana care face parte din familia iridaceaelor, din care se poate extrage condimentul sofran, uleiuri aromatice, precum si numeroase alte substante cu utilizari in medicina si alimentatie. A fost intotdeauna cel mai scump condiment din lume.


Sofranul nu este un banal condiment, ci un aliment rafinat si subtil cu o aroma usor picanta, dulce-amaruie, foarte scump, deoarece se recolteaza manual si numai pistilul. 
 
O particularitate a sofranului este ca actioneaza oriunde este un dezechilibru in corp, nu doar aducand energie, dar si ajutand circulatia energiilor din interiorul organismului. El va utiliza principiile active si antioxidantii prezenti in sofran pentru a purifica si a curata in profunzime, permitand astfel o mult mai buna functionare a organelor, glandelor si o mai buna circulatie sanguina.
 
Sofranul poseda principii active, antioxidanti care au proprietati antivirale, antiinflamatoare si antibacteriene. Datorita acestora, sofranul este un remediu indirect pentru prevenirea gripei, amigdalitei, bronsitei si gastroenteritei, chiar daca acesta nu este beneficiul sau primar.
 
Principala caracteristica a sofranului este de a actiona acolo unde se afla un dezechilibru in corp si mai ales de a aduce energie si elementele naturale necesare pentru a combate dezechilibrul din corp. Astfel, sofranul se ingrijeste in mod direct de boli si, in acelasi timp, ne intareste organismul si il face mai rezistent. Aceasta specie merita pe buna dreptate sa se afle printre cele mai bune plante adaptogene din lume, prin puterile sale de reechilibrare.

Mai mult decat atat, sofranul stimuleaza vitalitatea masculina, intervine in vindecarea impotentei, disfunctiilor erectile, intervine in mentinerea unei vieti intime sanatoase. Grecii si arabii foloseau sofranul ca afrodiziac pentru ca are proprietati asemanatoare hormonilor. Este indicat in tratamentul impotentei si sterilitatii.

Pentru cea mai intensa savoare, incearca ceaiul cu sofran


Sofranul isi elibereaza aromele cand este pus in contact cu apa calda. Dureaza aproximativ 20 de minute, apoi firele continua sa elibereze culoare si miros in urmatoarele 24 de ore. Tocmai de aceea, multe preparate cu sofran au un gust mai bun a doua zi. 
 
Sofranul este ideal sa fie luat ca tratament timp de mai multe saptamani sau chiar luni, in functie de nevoile fiecarui organism. Sofranul, sau mai degraba infuzia, se consuma de preferinta in mai multe doze pe parcursul zilei. In general, cu cat este cura mai lunga, cu atat sofranul va putea sa actioneze mai in profunzime asupra oboselii cronice, simptomelor depresiei, stresului cotidian, lipsei de incredere in sine, asupra energiei si a somnului.

Prepara o infuzie dintr-o jumatate de lingurita de sofran dizolvata intr-un pahar cu apa fiarta. Dupa ce s-a racit, bea jumatate din infuzie dupa masa de pranz si jumatate dupa cina. Iti va regla digestia si activitatea intestinelor.

Sofranul trebuie pregatit inainte de a fi adaugat in mancare


Aroma sofranului este eliberata la caldura, asa ca firisoarele rosiatice ar trebui inmuiate in lichid cald inainte sa fie adaugate in mancaruri. Poti folosi apa, lapte sau vin, iar lichidul rezultat se va adauga in mancare spre finalul intervalului de gatire. Nu pune sofranul direct in uleiuri sau alte grasimi pentru ca aroma lui nu se va elibera.
 
Consumarea sofranului intre mese permite o mai buna absorbtie a principiilor sale active si ii creste de zece ori efectele. Consumat in timpul mesei, sofranul ajuta la lupta impotriva digestiei dificile. acesta ajuta in mod special ficatul, vezica biliara, stomacul, dar si rinichii, pancreasul si intestinele, stimuland sistemul digestiv in ansamblul sau. Sofranul ajuta de asemenea la curatarea si purificarea organismului in profunzime si la restabilirea echilibrului intestinal.

Leac anti-betie


10-15 g de pistiluri de sofran, macerate 3-4 ore in alcool (50 ml) si administrate pe stomacul gol inainte de o petrecere previn instalarea starii de betie si pot induce repulsia la abuzul de alcool.


Materialul a fost preluat din lucrarea "Cultivarea aurului rosu", care te ajuta sa cunosti toate secretele reusitei unei afaceri cu “aur rosu!” Te indruma pas cu pas, de la achizitia bulbilor, si sadirea lor si pana la comercializarea pretioaselor filamente de sofran! 

Foto: pixabay.com

 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre beneficii pentru sanatate

Cele mai citite articole

Rodia este un fruct delicios si nutritiv cu o istorie bogata si origini stravechi. Desi poate parea ...
Dincolo de aroma sa reconfortanta si gustul placut, ceaiul verde a fost asociat cu multiple ...
Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0