Conform datelor International Obesity TaskForce, aproximativ 155 de milioane de copii si adolescenti cu varsta intre 5 si 17 ani prezinta exces ponderal, dintre care 14 milioane de copii sunt in Europa. Este acordat un interes crescand obezitatii, avand in vedere cresterea mortalitatii datorate consecintelor acestei boli.
In ultimele decenii, tehnologizarea rapida a produs o scadere marcata a activitatii fizice, in paralel cu aceasta producandu-se o schimbare majora a modului de alimentatie spre diete cu continut mare in grasimi si glucide simple. Acestia sunt unii din cei mai important factori, impreuna cu interventia factorului genetic predispozant, care au condus la cresterea prevalentei obezitatii in randul copiilor si adolescentilor.
Consecintele imediate ale supraponderalitatii in timpul copilariei si adolescentei sunt de natura psiho-sociala. Copiii obezi nu au incredere in ei si sunt nemultumiti in ceea ce priveste aspectul lor fizic. De cele mai multe ori, copiii si adolescentii obezi prezinta complexe de inferioritate, autostima relativ scazuta sau fluctuanta, adesea aceste comportamente fiind determinate si accentuate de anturaj, prin ironii, porecle etc. Pentru copiii obezi, indepartarea de la jocuri este si ea o forma de stigmatizare sociala desi, adeseori, persoanele obeze devin adevarati confidenti de incredere, situati in umbra unor persoane normoponderale pe care le invidiaza in secret. De asemenea, copiii si adolescentii obezi sunt mai predispusi sa aiba rezultate slabe la invatatura, sa aiba perspective mai reduse in gasirea unui loc de munca, sa fie izolati social.
Pe langa impactul psihic, copiii si adolescentii obezi sunt predispusi la varsta adulta unor afectiuni precum: diabet de tip 2, boala cardiaca, hipertensiune arteriala, dislipidemie, pancreatita, afectiuni hepatice, afectiuni osteoarticulare, probleme ortopedice (legate de structura piciorului), afectiuni respiratorii, (apnee de somn), reflux esofagian, calculi biliari, disfunctii ale stomacului, cresterea prevalentei anumitor tipuri de cancer etc. Copiii supraponderali sau obezi au mai multe sanse sa ramana obezi ca adolescenti decat copiii cu greutate normala.
In Romania exista peste 4,5 milioane de obezi. Ingrijorator este si faptul ca doar 10% dintre acestia consulta un medic. Romania se claseaza pe locul al treilea in Europa in privinta numarului de copii obezi. Din nefericire, romanii sunt inca tributari conceptiei prin care kilogramele in plus sunt un semn de sanatate…
Luana Sebestyen
Medic specialist in specialitatea Diabet, Nutritie si Boli metabolice
Acum ai ocazia de a discuta despre alimentatia corecta a copilului tau direct cu doamna dr. Luana Sebestyen! Dansa ne face onoarea de a fi lector in cadrul Seminarului "Despre PITICI, cu mamici si tatici!" Rezerva-ti un loc acum! Click aici!
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
