Cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in activitatile de administratie publica (1,14%), informatii si comunicatii (1,12%), respectiv sanatate si asistenta sociala (1,07%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,03%), respectiv productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,11%).
Aproape o treime (9.000 locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante s-a concentrat in industria prelucratoare, unde rata a luat valoarea de 0,91%. Putin peste 11% din totalul locurilor de munca vacante s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala (3.100 locuri vacante), iar aproape 11% in administratia publica (3.000 mii locuri vacante). Impreuna cu activitatea de invatamant (400 locuri vacante), sectorul bugetar insumeaza aproximativ o patrime (23,8%) din numarul total al locurilor de munca vacante. Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca in activitatile din industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,02 mii locuri vacante, respectiv 0,08 mii locuri vacante).
Prin comparatie cu trimestrul precedent, rata locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai importante cresteri in activitatile de informatii si comunicatii (+0,26 puncte procentuale), tranzactii imobiliare (+0,22 puncte procentuale) si distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,21 puncte procentuale). In sens contrar, cu cele mai semnificative diminuari ale ratei locurilor de munca vacante, s-au plasat activitatile de agricultura, silvicultura si pescuit (-0,32 puncte procentuale) si de servicii administrative si servicii suport (-0,28 puncte procentuale).
In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai relevante cresteri s-au produs in activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul (+700 locuri vacante) si in cele de informatii si comunicatii (+300 locuri vacante). Cea mai importanta scadere a numarului de locuri de munca vacante s-a inregistrat in activitatile de servicii administrative si servicii suport (- 400 locuri vacante).
Fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cresteri in majoritatea activitatilor economice. Cea mai semnificativa crestere s-a constatat in activitatile de distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,54 puncte procentuale), urmate de tranzactiile imobiliare (+0,48 puncte procentuale). La polul opus, cea mai vizibila diminuare a locurilor de munca vacante s-a regasit in constructii, atat in ceea ce priveste rata (-0,26 puncte procentuale), cat si numarul (- 800 locuri vacante).
Cresteri importante ale numarului locurilor de munca vacante, comparativ cu trimestrul al doilea al anului 2010, au fost in industria prelucratoare (+1.700 locuri vacante) si in activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul (+1.100 locuri vacante).
In trimestrul II 2011, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei locurilor de munca vacante s-a constatat pentru ocupatiile de muncitori necalificati - grupa majora 9 (0,90%), respectiv de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (0,86%).
In privinta numarului locurilor de munca vacante, cea mai mare cerere de forta de munca salariata s-a regasit pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (6.100 locuri vacante), respectiv de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (4.700 locuri vacante). Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca vacante a fost pentru lucratorii calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,31% rata locurilor de munca vacante, respectiv 0,01 mii locuri vacante).
INS precizeaza ca datele privind rata si numarul locurilor de munca vacante sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva trimestriala, avand ca perioada de referinta luna de mijloc a trimestrului. Incepand cu trimestrul I 2011 esantionul cuprinde 25.000 unitati economico-sociale iar marja de eroare este de +/-3% si garantate cu o probabilitate de 95%.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!