Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Depresia, mai frecventa ca diabetul in Romania

de Sunt Fericita la 2019-01-17
Depresia, mai frecventa ca diabetul in Romania
Liga Romana de Sanatate Mintala a realizat pentru prima data in Romania un studiu legat de frecventa depresiei la noi in tara, cercetarea fiind realizata pe un esantion de cca 2.400 de persoane.


In urma acestui studiu s-a observat ca prevalenta episodului depresiv major la momentul examinarii a fost de aproximativ 9%, iar pe durata intregii vieti de 21%, spre deosebire de diabet care are o prevalenta de 8,4% in randul populatiei adulte. De asemenea depresia este de doua ori mai frecventa in randul femeilor decat in cel al barbatilor.
 
Se estimeaza ca in 2020 depresia va deveni a doua cauza de dizabilitate la nivel mondial (dupa afectiuni cardiovasculare), iar in momentul de fata boala afecteaza aproximativ 121 milioane de oameni pe glob.
 
"Desi depresia este mai frecventa decat diabetul in randul populatiei din Romania, la noi in tara nu exista inca un program national de subventionare a costurilor tratamentului pentru aceasta boala", a declarat Dr. Bogdana Tudorache, medic primar psihiatru in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia din Bucuresti.
 
Dr. Catalina Tudose, secretar general al Asociatiei Romane de Psihiatrie si Psihoterapie, a subliniat faptul ca depresia se poate vindeca, insa numai in conditiile in care pacientii se prezinta din timp la medicul specialist, respecta recomandarile acestuia si beneficiaza de un complet terapeutic si psihoterapeutic. Insa "cel mai important lucru este ca pacientul sa vorbeasca despre problemele cu care se confrunta si sa inteleaga ca nu este singur", a completat Dr. Catalina Tudose.
 
"Depresia sau episodul depresiv major nu este acelasi lucru cu tristetea. Depresia se trateaza si se poate vindeca. De multe ori tristul i se adreseaza depresivului indemnandu-l sa lupte cu el insusi si spunandu-i ca numai procedand astfel va reusi si isi depaseasca problemele. Astept momentul in care optimistul va suferi, la randul lui, de depresie pentru a observa cum va reusi acesta sa se trateze singur", a precizat Prof. Dr. Mirela Manea, medic primar psihiatru in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Alexandru Obregia din Bucuresti.
 
In momentul de fata depresia este considerata a patra boala ca raspandire pe glob si se constituie in una dintre problemele majore de sanatate ale omului contemporan.
 
In urma cercetarii efectuate de LRSM a fost depistata o crestere semnificativa a episodului depresiv major odata cu varsta, de la 2,1% - 2,6% (18-49 ani) la 4,4% - 5,2 % (peste 50 de ani) cu un ritm de crestere de 1,2 puncte procentuale pentru fiecare grupa de varsta (50-64 ani si peste 65 de ani).
 
Depresia:
  • se poate manifesta printr-o multitudine de simptome, frecvente fiind cele de tristete, disperare si sentimentul durerii morale (nu o durere fizica, cat o durere a sufletului), care persista in timp;
  • se manifesta diferit de la o persoana la alta;
  • poate avea un impact semnificativ asupra bucuriei de a-ti trai viata, asupra capacitatii de munca si asupra starii de sanatate generala;
  • poate insoti alte afectiuni medicale cronice (de ex. angina pectorala, afectiunile articulare cronice, astmul, diabet, afectiuni oncologice).
 
Ce simptome ne ajuta sa recunoastem depresia:
  • sentimente de anxietate sau de ingrijorare fara un motiv evident;
  • sentimentul de a fi coplesit (chiar de activitati obisnuite);
  • lipsa apetitului cu scadere in greutate... dar sunt si pacienti care au cresterea poftei de mancare;
  • insomnie, dar si cresterea duratei de somn;
  • plans facil;
  • toleranta scazuta la frustrare.
 
Pentru a diagnostica depresia sunt necesare:
  • anamneza completa;
  • examen clinic general ;
  • evaluarea starii de sanatate mintala - interviu cu un profesionist de sanatate mintala (psihiatru).
 
Studiul condus de Liga Romana de Sanatate Mintala a fost realizat in cadrul unui proiect dezvoltat sub egida Uniuniunii Europene - proiectul MINDFUL (Mental Health Information and Determinants for European Level) in mai multe tari europene pe parcursul anului 2008.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre depresie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre romania

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre diabet

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0