Anemia reprezinta o deficienta calitativa sau cantitativa a hemoglobinei, molecula ce se gaseste in globulele rosii. Deoarece hemoglobina are rol de transport al oxigenului in organism, anemia conduce la hipoxie (scaderea cantitatii de oxigen in tesuturi).
Anemia in sine nu este o boala, ci un rezultat al unor dezechilibre sau al unei boli.
Simptomele generale ale anemiei sunt: oboseala, dispnee (senzatie de lipsa de aer), scaderea capacitatii de concentrare, ameteala, irascibilitate, paloare, rezistenta scazuta la infectii.
Principalele cauze ale anemiei: carenta de fier (cauza cel mai des intalnita), deficitul de vitamina B9, deficitul de vitamina B12 sau ciroza hepatica.
La femei, incidenta anemiei este mai crescuta decat in cazul barbatilor, din cauza pierderii lunare de sange prin menstruatie. Anemia feripriva (datorata deficientei de fier din organism) este comuna la adulti. Ea poate fi cauzata de:
- pierderea de sange (prin menstruatie, din cauza unor ulcere sau a consumului regulat de aspirina, ibuprofen etc);
- aport insuficient de fier in organism;
- absorbtia ineficienta a fierului (care poate avea cauze alimentare, genetice sau poate fi generata/ accentuata de stres).
Pentru combaterea anemiei, este esential sa ii fie stabilite cauza/ cauzele. Determinarea cauzei se poate face pornind de la obiceiurile alimentare, istoricul medical (boli actuale sau trecute) si medicamente utilizate, simptomele specifice ale anemiei, iar confirmarea cauzei se realizeaza pe baza analizelor de sange.
Ce aveti de facut in situatia in care, pe baza simptomelor generale, banuiti ca sunteti anemic(a)?
Chiar daca cel mai des anemia are cauze alimentare sau este generata de menstruatie, prezentarea cat mai rapida la medic este esentiala deoarece, asa cum am vazut, anemia poate fi rezultatul unor boli severe.
Daca anemia are la baza dezechilibre alimentare, regula generala este sa cresteti consumul alimentelor crude sau minim procesate in defavoarea celor cu grad inalt de procesare sau rafinare si in defavoarea prajelilor. Alimente pe care vi le recomandam: ficat (preferabil la gratar), legume boabe – linte, fasole, mazare, carne de vita, oua, legume bogate in vitamina C (ajuta la absorbtia fierului) ca broccoli, spanac, sfecla rosie, varza, nuci, cereale integrale. Lintea si fasolea boabe sunt mai bogate in fier decat carnea de vita. De asemenea, drojdia de bere este mai bogata in fier decat legumele boabe si depaseste de 4-5 ori concentratia in fier a carnii de vita.
Lactatele nu contin fier.
Daca aveti anemie, limitati consumul de cafea si de ceai (obtinut din frunzele de ceai). Acestea reduc drastic absorbtia fierului. De asemenea, este indicat sa nu consumati alcool (consumul sau poate fi cauza a deficientei de vitamina B).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"