Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Clasa pregatitoare, obligatorie din septembrie. Ce vor invata copiii si cum vor fi evaluati

Clasa pregatitoare, obligatorie din septembrie. Ce vor invata copiii si cum vor fi evaluati
Ministerul Educatiei introduce, din septembrie 2012, clasa pregatitoare, in care prezenta este obligatorie, copiii invata jucandu-se si nu vor fi note sau calificative. In clasa pregatitoare vor invata copiii care pana la 31 august 2012 vor avea sase ani impliniti sau, in cazuri speciale, cei care vor implini aceasta varsta pana la 31 decembrie 2012.


Masura, prevazuta de Legea educatiei, este "necesara intrucat Romania are astazi cea mai batrana populatie scolara la debutul invatamantului obligatoriu din Europa si prin ea se urmareste trecerea fireasca de la joaca la invatare", a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

"Pactul national pentru educatie si Legea educatiei pun accent pe aducerea copiilor in invatamantul obligatoriu cat mai devreme, la sase ani, ceea ce este un real progres. Anul acesta gestionam situatia in care avem in sistem doua grupe de varsta intr-una: grupa mare, pregatitoare pentru scoala, care cuprinde transa de varsta 5-7 ani, neexistand in vechea lege un sistem unitar. Prima consecinta a acestor masuri este ca peste 20.000 de copii care pe vechea legislatie nu ar fi fost cuprinsi in nicio forma de invatamant se vor regasi printre cei care merg la clasa pregatitoare in 2012. Acesti copii ar fi fost in esec scolar din prima lor zi de scoala pe vechea lege", a explicat ministrul Daniel Funeriu.

Parintii vor putea sa-si inscrie copiii la scoala la care doresc

Inscrierile se vor face conform unui calendar clar stabilit. La fel ca si in anii trecuti, inscrierile oficiale vor incepe in martie. Cum finantarea urmeaza elevul, va exista competitie intre scoli, ceea ce va duce inevitabil la cresterea calitatii.

"Ca si in anii precedenti, fiecare strada din Romania va fi arondata unei scoli. Procedurile de inscriere sunt astfel facute incat, daca parintele isi exprima optiunea pentru scoala la care este arondat, aceasta are obligatia sa inscrie elevul. Daca parintele doreste inscrierea la alta scoala decat scoala de arondare, acest lucru este perfect posibil, iar elevul va fi inscris in limita numarului de locuri disponibile. Daca sunt mai multe optiuni decat locuri disponibile pentru o anumita scoala se vor aplica criterii generale - existenta unui grad de handicap, copii orfani, copii din familii monoparentale, copiii personalului din invatamant sau scolarizarea in acea scoala a fratilor sau surorilor -, precum si, daca este cazul, alte criterii decise de scoala si validate de inspectorat", a completat ministrul Educatiei.

El a tinut sa precizeze ca sunt interzise segregari, teste sau examene, atat la inscrierea la clasa pregatitoare, cat si la inscrierea in clasa I.

"Lucrurile vor fi corect asezate pentru invatamantul in limbile minoritatilor, in scolile respective, in interesul lingvistic si cultural al copilului. Toti copiii la aceasta varsta sunt tratati egal. Prin noile proceduri, informatizate, va garantez ca s-a terminat epoca in care prin pile sau alte avantaje materiale, despre care presa a relatat in trecut, puteai sa ai prioritate la inscrierea copilului la scoala. Nemultumiti vor fi cei care aveau obiceiul spagii, pentru ca acum avem mai multa echitate si transparenta. Sistemul informatic de inscriere nu ia mita! Sa nu uitam ca avem la minister numarul verde anti-spaga 0 800 801 100!", a explicat ministrul Funeriu.

Parintii vor avea atat libertate pentru alegerea scolii, cat si transparenta privind modul de inscriere in clasa pregatitoare.

"Este fundamental sa dam cat mai multa libertate parintilor in alegerea scolilor si sa asiguram transparenta modului de inscriere. Prin procedurile din acest an exact acest lucru il infaptuim: transparenta si o implicare cat mai mare a parintilor asupra viitorului copilului lor. Scolile vor trebui sa intre in competitie pentru elevi, ceea ce este un lucru benefic, ele vor fi obligate sa se deschida mult mai mult catre parinti. Am dat toate dispozitiile pentru ca scoala sa mearga cat mai mult catre parinti", a aratat ministrul Educatiei.

Curriculum nou, adaptat varstei, copiii vor invata jucandu-se

Programele scolare pentru copiii care vor intra la clasa pregatitoare sunt in ultima etapa de finalizare, iar parintii vor fi informati cu multa atentie asupra elementelor de programa importante in momentul inscrierii, care va avea loc, ca in alti ani, in luna martie.

"Pot sa va spun de pe-acum ca in clasa pregatitoare copilul va invata prin metode adecvate varstei tot ceea ce ii este necesar pentru a face fata cu succes clasei I. De exemplu, copiii isi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor si a literelor, vor invata sa observe mediul inconjurator si sa interactioneze cu ceilalti copii si cu adulti prin jocuri didactice, activitati in echipa, activitati de descoperire, prin desen sau muzica. Nu in ultimul rand, copiii vor beneficia de ore special destinate unei pregatiri fizice armonioase. Invatamantul fiind obligatoriu, copiii vor fi obligati sa merga la cursuri, fiind astfel prevenit abandonul scolar", a adaugat Daniel Funeriu.

In clasa pregatitoare elevii nu vor da niciun fel de testari, cadrul didactic putand insa sa utilizeze modalitati de incurajare si de recompensare specifice varstei.

"In clasa pregatitoare, copilul nu va da niciun test de evaluare si nu va primi nici note si nici calificative. Este posibil ca pe parcursul anului scolar cadrul didactic sa utilizeze modalitati de incurajare si de recompensare specifice varstei, de exemplu buline de diferite culori. Evaluarea copilului se va face la sfarsitul anului scolar sub forma unui raport scris intocmit de invatator. Din acest raport parintii vor putea afla care este gradul dezvoltarii fizice si psiho-intelectuale, a limbajului si a comunicarii, precum si a dezvoltarii capacitatilor de invatare si a atitudinilor fata de invatare ale copilului. Acest raport va fi intocmit pe baza observarii sistematice de catre cadrul didactic a progresului elevului, pe tot parcursul anului scolar. Rolul raportului este sa stabileasca prioritatile pentru copil in clasa I", a sustinut ministrul Educatiei.

Salile de clasa vor fi adaptate varstei copiilor

Sala de clasa din scoala va fi adaptata varstei copiilor, in asa fel incat sa permita invatarea prin joc si pregatirea pentru clasa I, utilizand resurse de invatare adecvate. Vor fi folosite resurse ale invatarii moderne, adaptate scopului clasei pregatitoare.

Ministerul Educatiei a alocat in acest an un buget semnificativ pentru dotarea salilor de clasa si achizitionarea materialelor, desi responsabilitatea legala pentru aceasta revenea primariilor.

"Ministerul are fonduri pentru clasa pregatitoare, chiar daca responsabilitatea dotarii spatiilor scolare revine primariilor, care stiu de trecerea clasei pregatitoare in invatamantul obligatoriu de mai bine de un an, iar multe primarii au facut aceste investitii deja. Cel mai important pentru copil este cum va arata clasa in care va invata", a spus ministrul Funeriu.

Cadrele didactice vor fi formate special pentru clasa pregatitoare

Cadrele didactice care vor preda la clasa pregatitoare vor fi formate incepand cu luna mai.

"Nu avem emotii ca ar putea exista probleme la acest nivel, si acum invatatoarele sunt printre cele mai bine formate cadre didactice din Romania", mai spus ministrul Funeriu.

Parintii vor fi informati despre clasa pregatitoare

In saptamanile care urmeaza, parintii vor primi materiale informative care vor raspunde tuturor intrebarilor lor privind clasa pregatitoare. De asemenea, la momentul inscrierii parintii vor primi, in premiera, un ghid cu tot ceea ce trebuie sa stie pentru scolarizarea copilului.

"Parintii vor beneficia de o campanie de informare fara precedent in invatamantul romanesc, tot aparatul Ministerului si inspectoratelor este mobilizat in acest sens", a subliniat ministrul Funeriu.

Clasa pregatitoare nu fura un an din copilarie

Clasa pregatitoare inlatura trecerea brutala de la gradinita la scoala. Copilul invata jucandu-se si in acelasi timp se familiarizeaza cu atmosfera din scoala.

"Stiu ca multor parinti li se insufla ideea ca prin clasa pregatitoare se «fura un an din copilarie». Acest lucru este total fals, ceea ce facem prin clasa pregatitoare este sa asiguram trecerea lina pentru copil inspre o scolarizare de succes. Copiii vor avea un curriculum nou, adecvat varstei. Ei vor beneficia de resurse ale invatarii, precum jocuri si materiale imprimate gandite pentru varsta lor. Este o practica generala in Europa. Le spun parintilor ca ceea ce se intampla in acest an cu clasa pregatitoare trebuia sa se intample de multi ani, dar lipsa de curaj si viziune au intarziat nepermis acest lucru", a precizat ministrul Educatiei.

"Ghinionul politic al celor care vehiculeaza sperietori pentru parinti este ca eu si echipa ministerului suntem aproape de parinti si mergem la multe sedinte cu parintii, si stim bine despre scopul politic al acestor dezinformari", a subliniat ministrul.

Populatia scolara de clasa I a scazut cu 20 la suta din 2002

Aproximativ 30 la suta dintre copiii unei generatii de sase ani, adica peste 65.000, sunt si in prezent, si au fost si in anii trecuti, cuprinsi in scoli.

"Printre dezinformarile care se livreaza parintilor este si aceea ca nu este potrivit pentru copil sa mearga la sase ani intr-o sala in cladirea unei scoli, la clasa pregatitoare. Le spun parintilor ca pot avea maxima incredere in profesionalismul celor care lucreaza pentru copiii lor. Este cea mai importanta masura impotriva abandonului scolar si a analfabetismului functional din ultimii 20 de ani", a continuat Funeriu.

Din cauza prevederilor vechii legi, peste 20.000 dintre copiii de sase ani nu se afla nici la gradinita, nici la clasa I, a mai spus ministrul.

"Pentru ca noua lege pune in aplicare aceasta masura, acesti copii se vor regasi intr-un context favorabil invatarii. Pentru noi conteaza fiecare dintre acesti copii, fiecare are ceva de castigat din aceasta masura", a explicat ministrul Educatiei.

Potrivit ministrului, copiii care intra in acest sistem vor fi mult mai bine pregatiti.

"Exista abordari politice, insa acest subiect nu trebuie politizat. Doar o minte bolnava poate politiza acest subiect. Nu vor exista niciun fel de probleme in septembrie 2012 cu organizarea clasei pregatitoare. Cred ca in acesti doi ani de mandat lumea s-a obisnuit cu realitatea ca ceea ce facem este foarte riguros la Ministerul Educatiei. Am spus ca vom organiza impecabil bacalaureatul si am facut-o, precum multe altele, asadar nu am emotii", a mai spus Funeriu.

In 2001-2002, in Romania erau 257.000 de copii inscrisi in clasa intai. In 2006-2007 erau 230.000 de copii, iar in 20012-2013 ar putea fi undeva la 200.000 de copii.

"Scaderea populatiei unei transe de varsta cu 20 la suta din 2002 pana astazi, precum si investitiile majore care s-au facut in scoli, si nu numai in mandatul meu, ne asigura ca nu vor fi probleme cu organizarea retelei scolare. Majoritatea covarsitoare a elevilor la clasa pregatitoare vor invata in scoli, iar acolo unde spatiul, eventual, nu o permite, dar exista o gradinita arondata unei scoli, copiii vor continua pentru clasa pregatitoare in cladirea gradinitei. Aceste cazuri se vor intampla in unele locuri din mediul rural, unde, se stie, cladirile scolilor primare si ale gradinitei sunt fie aceleasi, fie una langa alta. Dar aceste cazuri vor fi foarte putine", a adaugat ministrul Funeriu.

Scolile vor fi pregatite la 1 septembrie sa preia clasa pregatitoare

Foarte multe scoli au pentru clasa I banci reglabile si scaune adecvate.

"MECTS organizeaza foarte minutios aceasta clasa pregatitoare. In pofida previziunilor apocaliptice ale unora, MECTS a dovedit, in tot ceea ce a facut pana acum, ca este organizat foarte serios. Sunt convins ca lucrurile vor fi organizate impecabil si pentru clasa pregatitoare, am aceste date si asigurari si de la inspectorii generali scolari, de la directori si primari cu care sunt intr-un continuu dialog", a mai spus ministrul Educatiei.

Mai mult, clasa pregatitoare va descongestiona gradinitele, mai multi copii de trei ani vor avea sansa unui loc la gradinita.

In prezent, peste 62 la suta dintre elevii din clasa I au sapte ani, peste cinci la suta au opt ani, iar unu la suta au noua ani.

Romania, la ora actuala, este una dintre tarile Uniunii Europene, cu cea mai inaintata varsta de incepere a invatamantului obligatoriu.

Unsprezece tari ale Uniunii Europene incep invatamantul obligatoriu inainte de varsta de sase ani. Spre exemplu, Luxemburg, Irlanda de Nord incep la patru ani, Grecia, Cipru, Anglia, Malta, Olanda, Scotia si Ungaria incep la cinci ani. Toate celelalte incep invatamantul obligatoriu la varsta de 6 ani.

"In Romania, in acest an avem peste 62 la suta dintre copii care au inceput invatamantul obligatoriu la sapte ani, iar peste cinci la suta dintre copiii din clasa intai au peste opt ani. Practic, fiecare clasa I din Romania are acum in ea un elev de opt ani care are colegi de sase ani . Un sfert din clasele I de acum au in ele copii de noua ani. Nimeni nu a sesizat pana acum cat de daunator era acest lucru ? Avem chiar si unu la suta dintre copii care incep invatamantul obligatoriu la noua ani. In conditiile in care toata lumea este de acord ca cea mai buna investitie este in educatia timpurile. Cu cat ducem copilul mai devreme in invatamantul obligatoriu, cu atat rezultatele invatarii sunt mai bune si vulnerabilitatile ulterioare sunt mai mici. Cea mai buna investitie este educatia timpurie.Toate studiile arata acest lucru", a explicat ministrul Educatiei.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre clasa

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre pregatitoare

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre scoala

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre educatie

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016