Mai jos, iata E-urile care prezinta un risc de aparitie a unor afectiuni medicale:
E133 - albastru briliant este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.
E150a - caramel simplu, cel mai utilizat colorant artificial. Poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale.
E170 - carbonat de calciu este un colorant de suprafata care, in concentratii mari, provoaca flatulenta, constipatie.
E171 - dioxid de titan, colorant artificial. Specialistii spun ca poate provoca leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar si la nivelul ficatului.
E202 - sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele.
E282 - propionat de calciu este un conservant care poate provoca migrene si reactii alergice.
E330 - acidul citric, agent de reglare a aciditatii. Distruge smaltul dintilor, favorizand aparitia cariilor dentare.
E503 - carbonatul de amoniu este un agent de crestere, poate fi iritant pentru piele, ochi si sistemul respirator.
E950 – acesulfam de potasiu, îndulcitor artificial care provoaca reactii alergice, migrene, greata, voma, palpitatii cardiace, pierderea memoriei si oboseala.
E1520 - Propilen glicol – Produce stari depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic si cardiotoxic.
Lista nu se opreste aici. Mai au in compozitia lor si alte substante la fel de nocive ca cele de mai sus.
„Cozonacul industrial este un produs care, in cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea cozonacului traditional. În compozitia acestuia exista ingrediente care au denaturat reteta acestui produs, cum ar fi: srot de soia, spartura de soia, faina de soia degresata, otet din vin, fibre de cartofi, faina de porumb, amidon de porumb etc, la care se adauga coloranti, conservanti si îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor sa cumpere cozonac numai dupa o atenta verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate si sa fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip”, a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
Niciunul din produsele analizate nu respectă reteta traditionala a cozonacului.
Pentru sanatatea intregii familii, va recomandam sa pregatiti dvs. cozonacii folosind ingrediente naturale: faina de grau, lapte dulce, zahar, oua, unt, alune, stafide, coaja rasa de citrice.
Foto: www.chocolateswirlbread.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.13
din 5
- 4 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!