Saliva este un ajutor pentru o digestie corecta datorita enzimelor din compozitie, ajuta la prevenirea deteriorarii dintilor, limiteaza cresterea si dezvltarea bacteriilor si mai ales, spala resturile alimentare care raman in gura. O data scazuta cantitatea de saliva pot aparea si efecte negative la nivelul organismului, mai exact asupra apetitului si sanatatii dintilor si gingiilor. Mai jos iti spunem cateva cauze care provoaca aparitia sindromului de gura uscata.
Consumul de medicamente. Sunt multe medicamente pe care le consumam zilnic si care pot avea efect negativ asupra cantitatii salivei. De cele mai multe ori chiar si medicamentele care ne sunt prescrise de medicii specialisti. Spre exemplu, printre medicamentele care pot duce la aceasta problema sunt cele recomandate pentru a trata depresia, hipertensiunea areriala, dar si starile de anxietate. De asemenea, si medicamentele prescrise pentru dureri, decongestionatele si relaxantele musculare pot duce la uscarea gurii.
Inaintarea in varsta. Pe masura ce imbatranim, ne putem confrunta cu aceasta afectiune. De ce? Din cauza medicamentelor pe care le administram si din cauza incapacitatii organimsului de a mai asimila aceste medicamente. Chiar si alimentatia nepotrivita poate duce la aparitia acestei afectiuni.
Probleme de sanatate. Gura uscata poate fi si o cauza a mai multor boli commune de sanatate. Spre exemplu, diabetul zaharat, accidentul cerebral sau vascular, dar si boala Alzheimer pot duce la uscarea excesiva a gurii.
Consumul de droguri si tutun. Metamfetamina este un factor care poate duce la o senzatie acuta de gura uscata. Ba mai mult, poate duce la deteriorarea dintilor, afectiune care mai este cunoscuta sub denumirea de “gura metastatica”. Consumul de tutun, mestecarea, dar si fumatul pot spori aparitia gurii uscate.
Tratamentul cancerului. Chimioterapia este tratamentul care poate duce la scaderea salivei si implicit la schimbarea aspectului si texturii salivei. Poate fi o afectiune temporara care sa revina la normal imediat dupa incheierea tratamentului.
Care sunt simptomele guri uscae?
Senzatie de lipicios in gura, implicit senzatie de uscaciune;
Respiratie urat mirositoare:
Dificultate la vorbit si inghitit;
Limba uscata;
Durer in gat si raguseala;
Senzatie frecventa de sete;
Senzatie de nari uscate in interior.
Recomandarea specialistilor este de a consuma multe lichide, in special apa. De a mesteca guma fara zahar sau bomboane dulci fara zahar. De asemenea, incearca sa respiri mai des pe nas si nu pe gura si hidrateaza-ti buzele in permanenta.
Sursa foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 5 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!