Puncte de vedere gresite cu privire la Iertare:
• iertarea inseamna ca te lasi invadat de eul celui care te-a mintit; fals: prin iertare eliberezi durerea si sentimentele negative;
• daca ierti, te agati de cei care te-au mintit; fals: prin iertare, ne eliberam de chinul gandurilor negative;
• iertarea presupune un singur pas; nu, iertarea nu este un act singular de vointa, ci un proces in etape, proces care de cele mai multe ori ia timp; initial experimentam furie, tristete, resentimente; apoi incercam sa gasim sensul celor intamplate, sa gasim motive, sa gasim vinovati; apoi ne dam seama ca din experientele dureroase trebuie sa invatam si o lectie, care a fost „anexata” acestor experiente, apoi incepem sa ne vedem poate chiar pe noi insine cu alti ochi, ajungem sa gasim noi semnificatii ale rolului pe care, poate, chiar noi l-am jucat in acea situatie, fara sa ne dam seama;
• cel care iarta e slab; fals: cel care iarta isi manifesta puterea de a alege; a spune "nu pot ierta" inseamna ca il lasam pe cel care ne minte sa ne controleze in continuare viata, fara sa ne dam seama; dar cel care nu poate sa ierte se lasa inca dominat de orgoliu;
• iertarea inseamna ca persoana care a gresit trebuie sa se schimbe pentru noi; fals: incredibil, dar iertarea in sine ii ofera celuilalt oportunitatea de a se schimba; iertarea poate deschide canale cu ajutorul carora increderea si respectul pot fi recladite si poate sa determine persoana care a gresit sa isi recunoasca greseala, schimbandu-se, apoi, in bine; dar nu pentru noi, ci pentru ea insasi; iertarea nu trebuie sa fie conditionata.
• iertarea este uitare; fals: ranile de obicei nu se uita, ci doar sunt depozitate in inconstient; de aici, continua sa lucreze, incet dar sigur; pentru a trata corespunzator aceste rani si pentru a le vindeca, chiar este nevoie să fie readuse in constient.
• iertarea inseamna impacare; fals: iertarea are legatura cu fapta celui care a gresit, impacarea fiind doar o posibila consecinta a iertarii; impacarea inseamna sa nu te razbuni si sa nu mai ai resentimente; daca alegi sa continui relatia dupa ce ai iertat, este doar alegerea ta; daca tu consideri ca relatia va evolua si iti va fi benefica, atunci impacarea poate sa duca la continuarea relatiei, dar nu este obligatoriu.
• a ierta inseamna a scuza; fals: a-l scuza pe cel ce te-a ranit, nu inseamna ca acesta nu trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru faptele sale; poti scuza pe cineva care ti-a facut rau fara sa vrea, insa nu poti scuza pe cineva care te-a ranit intentionat.
Intrucat iertarea este un proces complex si de durata, caruia fiecare ii aloca – in maniera personala – timp si spatiu interior, e bine sa incepem prin a ierta si a vindeca rani mai mici, si apoi sa incercam sa vindecam ranile mai mari.
Cei care cred in dimensiunea spirituala stiu ca rugaciunea si meditatia ajuta in procesul de vindecare care include iertarea. Unii cred ca iertarea este chiar imposibila fara acces la spiritualitate.
Prin exersarea iertarii vom observa ca nivelul nostru de constiinta se modifica, circumstantele exterioare incep sa se schimbe, iar nivelul de constiinta poate creste semnificativ, daca ne asumam responsabilitatea pentru tot ce se intampla in viata noastra, pentru tot ce se intampla in jurul nostru.
Importanta iertarii pentru viata noastra:
• iertarea este o resursa puternica pentru recuperarea fortei interioare, prin deblocarea la nivel energetic a sentimentelor de ura si de manie, eliberam emotiile si sentimentele negative;
• cand ne amintim evenimentele dureroase fara a avea resentimente, abia atunci suntem vindecati; prin vindecarea ranilor emotionale, iertarea vindeca sufletele, reface relatiile, fiind unul dintre cele mai importante remedii ale sanatatii omului intrucat neiertarea si dorinta de rabunare genereaza atitudinea de “a sta cu arma la brau”;
• iertand, renuntam la lupta; renuntand la lupta nu mai avem nevoie de arma.
Nimeni altcineva in afara de noi nu este raspunzator pentru supararea sau pentru mania noastra. Este posibil ca atitudinea celorlalti sa ne precipite emotiile, dar noi suntem singurii responsabili de modul in care reactionam. Trebuie sa ne acceptam „dreptul de proprietate”, cat si responsabilitatea tuturor reactiilor generate de suparare, indiferent de cauza care le-a precipitat.
Cand nu iertam, sigur ca experimentam starea de fi "cu un cap mai sus", ceea ce inseamna ca ceilalti sunt "cu un cap mai jos", pozitii din care iertarea nu este posibila. Nu trebuie sa nu ne pese de comportamentul celorlalti, dar a-i condamna ca persoane inseamna ca le mentinem starea de vinovatie si blocam drumul spre iertare.
Ramanand in starea de manie, de suparare, nu ne vom da seama ca provocam singuri aceasta stare printr-un proces care poate sa se desfasoare sub controlul direct al vointei.
Afirmatii de genul "ma enervezi atunci cand…" sau "m-a deranjat atunci cand tu…", sugereaza faptul ca cealalta persoana detine controlul emotiilor noastre si ca nu noi suntem raspunzatori de emotiile pe care le exteriorizam. Cei mai multi dintre noi se multumesc sa adopte calea cea mai usoara: aceea de a-i condamna pe cei din jur pentru propriile noastre greseli.
Si totusi ... "viata este atat de complexa si subtila, incat nu se poate sa decizi atat de usor ca tu ai dreptate si cineva greseste. De fapt, cine are un pic de intelegere va sti sa nu cada niciodata in capcana de a fi corect." - Osho.
Mona Georgescu, psiholog
www.minunemica.ro
- pentru a reflecta, pentru a intelege, pentru a iubi -
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!