Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reguli de nutritie si hidratare in perioada verii

de Sunt Fericita la 2016-07-04
Reguli de nutritie si hidratare in perioada verii
Vara este sezonul in care ne apucam de treaba - vrem sa aratam mai bine, sa avem un stil de viata mai sanatos, sa facem mai multa miscare. Totul porneste de la o alimentatie corecta, echilibrata, care sa asigure organismului aportul de nutrienti de care are nevoie.


"Acum este momentul ideal pentru detoxifierea organismului! Trebuie sa renuntam la vechile obiceiuri de alimentatie, incarcate caloric, consistente si sa alegem in schimb o dieta asortata anotimpului. Bogata in fructe si legume, in combinatie cu oleaginoase, leguminoase, lactate mai degresate si carne alba slaba, preferabil peste sau fructe de mare", explica Luminita Florea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice din cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic si tratament.

Concret, nutritionistul spune ca pe perioada verii trebuie sa profitam la maximum de:
- proteinele animale usor digerabile: carne alba (pui/ curcan, peste slab sau gras oceanic), ou, lapte si derivate de lapte (branzeturi pana spre maxim  18-20% grasime, de vaca sau capra);
- legumele si fructele proaspete, de sezon (care asigura un aport maxim de nutrienti specifici);
- cerealele si semintele (de in, susan, canepa, floarea soarelui, dovleac, goji);
- oleaginoasele (nuci, alune, fistic, caju, migdale);
- pseudocerealele: mei, quinoa, hrisca, cus-cus;
- leguminoasele: naut, linte, mazare, fasole boabe.

In afara de ceea ce mancam, este foarte important sa stim cum sa mancam si sa tinem cont de combinatiile alimentare corecte:
- fructele se pot combina optim cu cerealele si oleaginoasele, eventual lactate usoare tip iaurt, sana, kefir;
- carnea, pestele, branzeturile si ouale se pot asocia energetic si nutritiv optim cu legumele cat mai putin procesate termic si mai dietetice (wok, gratar, salate, abur rapid);
- proteinele vegetale din leguminoase (naut, linte, mazare, fasole), precum si cerealele integrale tip paste sau orez se combina corect tot cu legumele.

Este important sa evitam:
- grasimile animale (carnea grasa rosie – porc, vita, tocaturile, mezelurile, afumaturile, conservele, untul sau smantana integrale, branzeturile foarte grase - oaie/ bivolita, prajelile - tip mici, carnati, chiftele, snitele, produsele tip fast-food);
- glucidele rafinate, derivate de zahar si faina alba (prajituri, bomboane, patiserie, foietaje, cremele de patiserie, gogosi etc);
- bauturile energizante consumate in exces: carbogazoase, ce contin cofeina, cafeaua si ceaiul verde in cantitate mare, iar alcool cu moderatie.

In acelasi timp trebuie sa acordam mare atentie hidratarii, mai ales in zilele caniculare. Vara organismul are nevoie obligatoriu de o cantitate de 2 l de lichide/ zi, preferabil din apa (plata sau minerala, carbogazoasa) si ceaiuri neindulcite sau slab indulcite. Aceste lichide trebuie consumate ideal la temperatura camerei, nu foarte reci, pentru a nu produce agresiune termica suplimentara organismului care incerca sa se adapteze la temperaturile ridicate din atmosfera.
In cazul expunerii directe la la temperaturi ridicate, de exemplu munca in aer liber, in plina caldura si soare, cu efort fizic mediu/ mare, se recomanda un aport de 200 - 300 ml de apa la fiecare 15 - 20 de minute de expunere.

In plus, daca facem sport, trebuie sa acordam o atentie suplimentara capitolului hidratare:
“Studiile au demonstrat ca pierderi mici, de doar 1-2% din greutatea corporala, prin deshidratare, pot duce la scaderi ale performantei sportive cu 10-20%! Asigurarea aportului corect de apa este vital si depaseste recomandarea standard, in conditii bazale, de minim 2 l de lichide/ zi.”, avertizeaza dr. Luminita Florea.

Pentru a evita si preveni riscurile deshidratarii, practicantii sportului trebuie sa monitorizeze frecvent semnalele din partea organismului, care pot anunta o eventuala deshidratare: lipsa de concentrare, oboseala, gura uscata, greata, dureri de cap, crampe musculare, ameteala, sete, urina putina si inchisa la culoare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 2.5 din 5 - 11 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre nutritie

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este importanta pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0