Concret, nutritionistul spune ca pe perioada verii trebuie sa profitam la maximum de:
- proteinele animale usor digerabile: carne alba (pui/ curcan, peste slab sau gras oceanic), ou, lapte si derivate de lapte (branzeturi pana spre maxim 18-20% grasime, de vaca sau capra);
- legumele si fructele proaspete, de sezon (care asigura un aport maxim de nutrienti specifici);
- cerealele si semintele (de in, susan, canepa, floarea soarelui, dovleac, goji);
- oleaginoasele (nuci, alune, fistic, caju, migdale);
- pseudocerealele: mei, quinoa, hrisca, cus-cus;
- leguminoasele: naut, linte, mazare, fasole boabe.
In afara de ceea ce mancam, este foarte important sa stim cum sa mancam si sa tinem cont de combinatiile alimentare corecte:
- fructele se pot combina optim cu cerealele si oleaginoasele, eventual lactate usoare tip iaurt, sana, kefir;
- carnea, pestele, branzeturile si ouale se pot asocia energetic si nutritiv optim cu legumele cat mai putin procesate termic si mai dietetice (wok, gratar, salate, abur rapid);
- proteinele vegetale din leguminoase (naut, linte, mazare, fasole), precum si cerealele integrale tip paste sau orez se combina corect tot cu legumele.
Este important sa evitam:
- grasimile animale (carnea grasa rosie – porc, vita, tocaturile, mezelurile, afumaturile, conservele, untul sau smantana integrale, branzeturile foarte grase - oaie/ bivolita, prajelile - tip mici, carnati, chiftele, snitele, produsele tip fast-food);
- glucidele rafinate, derivate de zahar si faina alba (prajituri, bomboane, patiserie, foietaje, cremele de patiserie, gogosi etc);
- bauturile energizante consumate in exces: carbogazoase, ce contin cofeina, cafeaua si ceaiul verde in cantitate mare, iar alcool cu moderatie.
In acelasi timp trebuie sa acordam mare atentie hidratarii, mai ales in zilele caniculare. Vara organismul are nevoie obligatoriu de o cantitate de 2 l de lichide/ zi, preferabil din apa (plata sau minerala, carbogazoasa) si ceaiuri neindulcite sau slab indulcite. Aceste lichide trebuie consumate ideal la temperatura camerei, nu foarte reci, pentru a nu produce agresiune termica suplimentara organismului care incerca sa se adapteze la temperaturile ridicate din atmosfera.
In cazul expunerii directe la la temperaturi ridicate, de exemplu munca in aer liber, in plina caldura si soare, cu efort fizic mediu/ mare, se recomanda un aport de 200 - 300 ml de apa la fiecare 15 - 20 de minute de expunere.
In plus, daca facem sport, trebuie sa acordam o atentie suplimentara capitolului hidratare:
“Studiile au demonstrat ca pierderi mici, de doar 1-2% din greutatea corporala, prin deshidratare, pot duce la scaderi ale performantei sportive cu 10-20%! Asigurarea aportului corect de apa este vital si depaseste recomandarea standard, in conditii bazale, de minim 2 l de lichide/ zi.”, avertizeaza dr. Luminita Florea.
Pentru a evita si preveni riscurile deshidratarii, practicantii sportului trebuie sa monitorizeze frecvent semnalele din partea organismului, care pot anunta o eventuala deshidratare: lipsa de concentrare, oboseala, gura uscata, greata, dureri de cap, crampe musculare, ameteala, sete, urina putina si inchisa la culoare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 2.5
din 5
- 11 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!