Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Interventii in premiera pentru Romania: tratamentul artrozelor avansate, inoperabile, acum posibil

de SuntFericita.ro la 2016-05-30
Interventii in premiera pentru Romania: tratamentul artrozelor avansate, inoperabile, acum posibil
Artroza este o afectiune degenerativa, o stare de uzura avansata care afecteaza diverse articulatii, avand ca rezultat deteriorarea articulatiei si uzura cartilajului respectiv. Aceasta afectiune se dezvolta mai frecvent dupa 30-35 ani, apare in procent de 97% la persoanele de peste 60 de ani si reprezinta a doua cauza de invaliditate la persoanele peste 50 de ani.


Printre cele mai raspandite afectiuni de acest tip se situeaza artroza genunchiului, soldului, precum si cea a umarului.

In tarile civilizate artroza genunchiului (gonartroza) si a soldului (coxartoza) sunt considerate probleme nationale, pentru ca apar foarte frecvent, iar toti oamenii sunt afectati, mai devreme sau mai tarziu, de o forma mai usoara sau mai agresiva.

Este important de retinut faptul ca artroza afecteaza mai frecvent barbatii pana la 50 de ani, iar femeile dupa 50 de ani (mai ales de gonartroza). In schimb coxartroza este mai frecventa la barbati, indiferent de varsta.

Uzura determinata de gonartroza poate debuta la orice varsta, in functie de anumiti factori favorizanti: ereditari, sportul de performanta, obezitate, munca fizica grea, traumatisme, anomalii de ax congenitale sau dobandite.

Principalul simptom caracteristic gonartrozei este durerea - in prima faza are o cauza mecanica, atunci cand pacientul sta in picioare sau merge o distanta mai mare. Pe masura ce boala evolueaza, durerea apare si in perioada de repaus sau noaptea, ceea ce afecteaza foarte mult pacientul. Un al doilea simptom foarte important este limitarea mobilitatii, mergand pana la modificarea de forma a articulatiei, in cazuri extreme.

Persoanele care au cazuri de artroza in familie sunt mai predispuse sa dezvolte coxartroza. Riscurile sunt, de asemenea, prezente la persoanele in varsta, care sufera de obezitate sau ca urmare a unor anomalii congenitale ori traumatisme (fracturi de col femural, luxatia traumatica a soldului).

Durerea apare la nivelul zonei inghinale si iradiaza pe fata anterioara a coapsei spre genunchi; in alte cazuri se localizeaza la nivelul zonei fesiere. La inceput, durerea apare cu ocazia schimbarilor de pozitii, dar daca nu este tratata boala progreseaza pana cand durerea devine permanenta, iar repausul devine ineficient.

Artroza umarului sau “umarul inghetat” are o evolutie progresiva si apare de cele mai multe ori din cauza inaintarii in varsta, ori ca urmare a unui traumatism puternic, sau a unei boli congenitale la nivelul umarului.
Bola poate aparea si fosti sportivi profesionisti ce au in istoric socuri puternice si traumatisme provocate de folosirea intensiva a bratelor (aruncarea de greutati, sulita, haltere, culturism, handbal, rugby, tenis etc.)
Durerea umarului apare si se evidentiaza in urmatoarele situatii: durere la vreme umeda, durere acuta la efort, imobilitate, deformarea sau umflarea articulatiei in stadiu artozic mediu-avansat.

"Pacientii care se confrunta cu artroze avansate ajung, uneori, in stadiul in care nu mai raspund la infiltratii cu steroizi sau acid hialuronic si nu au alta alternativa decat operatia. Aceasta nu elimina complet durerile si, in plus, prezinta multe riscuri - anestezia, infectia, sangerarea, durata operatiei si recuperarea post operatorie, foarte lunga si anevoioasa. Categoriile de persoane cu cele mai mari riscuri operatorii sunt diabeticii cardiali supraponderali, pacientii cu insuficienta renala sau cu varsta peste 70 de ani.

Acestia se vad astfel limitati la terapie medicamentoasa, care are insa un raspuns foarte limitat si multe efecte secundare severe. Sunt astfel condamnati la o viata cu handicap si multa suferinta", explica  dr. Ovidiu Palea, Medic primar anestezie si terapie intensiva, Terapia Durerii, din cadrul Centrului Medical ProVita.

Pentru acest tip de pacienti exista o solutie minim invaziva - ablatiile cu radiofrecventa a inervatiei senzoriale a articulatiei. Aceasta procedura, unica in Romania, se face cu anestezie locala, sub ghidaj fluoroscopic si ecografic. Astfel, se "ard" selectiv nervii care transmit durerea de la articulatia afectata spre creier, permitandu-i pacientului sa se poata misca, sa poata functiona la un nivel de confort si fara medicatii sistemice.

"Aceasta procedura este foarte noua si la nivel mondial, dincolo de faptul ca este o premiera pentru Romania! Iar in anumite cazuri poate reprezenta singura solutie de tratament, ce poate imbunatati semnificativ nivelul de trai al pacientului.  In plus, este si o procedura foarte confortabila pentru pacient - nu necesita spitalizare, dureaza aproximativ o ora si are minime riscuri interventionale", adauga dr. Ovidiu Palea.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.25 din 5 - 8 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre artroza

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016