Una dintre strategiile folosite de sistemul imunitar al omului pentru a distruge microbii consta in privarea acestora de nutrimentii care le sunt esentiali, precum metalele grele si fierul.
Pentru prima data, studiul a demonstrat ca reciproca este la randul ei valabila: celulele imunitare sunt capabile sa mobilizeze rezervele de metale grele, in special de zinc, ca arma antibacteriana pentru intoxicarea microbilor.
Acest fenomen a fost evidentiat in cazul agentului tuberculozei la om (Mycobacterium tuberculosis), care face aproape 2 milioane de victime in fiecare an, pe plan mondial, dar si pentru bacteria Escherichia coli - unele dintre tulpinile acesteia sunt vinovate de aparitia unor infectii grave la nivelul sistemului digestiv si al tractului urinar.
Dintre celulele de aparare, unele, macrofage, au un rol de "gunoier": ele sunt capabile sa inghita bacteriile, ciupercile si deseurile celulare, iar apoi sa le elimine.
Cercetatorii francezi au observat o acumulare rapida si persistenta de zinc in celulele macrofage care au absorbit agentul tuberculozei sau bacteria E. coli.
Microbii, pentru a incerca sa se protejeze de aceasta intoxicare, fabrica "pompe" pentru a se debarasa de zinc.
Dezactivarea acestor pompe ii face pe agentii bacterieni sa devina mai vulnerabili in fata atacurilor conduse de celulele macrofage.
Zincul, desi este toxic atunci cand este ingerat in cantitati prea mari, este deci benefic pentru sistemul imunitar. Un astfel de mecanism ar putea sa existe si in cazul altor metale grele, precum cuprul.
Pentru cercetatori, aceste rezultate au implicatii clinice concrete. Ele permit repunerea in discutie a unei chestiuni de interes general: existenta unei doze zilnice complementare de zinc, administrata in tratamentul acordat bolnavilor. Descoperirea ar putea conduce, totodata, la obtinerea unor noi antibiotice, care ar putea sa blocheze actiunea pompelor microbiene contra metalelor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!