Intre anii 2001 si 2010, cercetatorii au dat peste 530 de cazuri (confirmate de analizele de laborator) de infectii cu bacterii (Salmonella, E. coli si Campylobacter) si de infestari cu paraziti (criptosporidioza) printre pacientii din statul Minnesota care au declarat ca beau lapte crud.
Laptele crud este laptele netratat termic: nepasteurizat (incalzit pentru a omori microbii si apoi racit rapid), ultrapasteurizat (sau UHT – tratat la temperaturi foarte inalte) sau fiert. Primele doua metode sunt folosite industrial.
Cercetatorii cred ca multe cazuri de infectii nu sunt declarate si de aceea nu sunt consemnate. Dar agentii patogeni din laptele crud pot produce simptome digestive (diaree, crampe abdominale si voma) care dureaza, de obicei, in jur de o saptamana.
Imbolnavirile pot sa ia forma epidemiilor (mai multe eprsoane din aceeasi zona se imbolnavesc intr-o perioada scurta), dar si a infectiilor sporadice, izolate, insa mult mai numeroase.
Autorii studiului recunosc ca unele dintre cazurile de infectii pot sa fie cauzate nu de lapte, ci de contactul cu vite infectate. Dar spun ca nu exista dovezi stiintifice care sa ateste beneficiile pentru sanatate ale laptelui crud, in ciuda adeptilor caestora care sustin ca este mai bun la gust si mai sanatos.
Sursa: Live Science
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!