Cand utilizati incorect antibioticele: daca scurtati durata tratamentului, daca reduceti dozajul, daca nu respectati frecventa corecta (administrarea unui antibiotic o data pe zi in loc de 2 sau 3 ori pe zi conform indicatiilor), nu veti avea antibiotic suficient in organism si bacteriile vor supravietui si pot deveni rezistente.
"In ceea ce priveste rezistenta la antimicrobiene (...) nu o putem evita, dar o putem controla prin folosirea cu masura a antibioticelor si existenta unor persoane specializate care sa controleze fiecare spital cum foloseste antibioticele. Trebuie sa controlam foarte bine vanzarea antibioticelor in farmacii — teoretic, avem o legislatie in tara noastra, pentru ca daca insisti la o farmacie poti cumpara antibiotice fara reteta. Avem o problema aici.", a afirmat Alexandru Rafila la Summitul Bunei Guvernari,.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a intocmit o lista a bacteriilor pe care a impartit-o in trei categorii, in functie de prioritate: critica, ridicata si medie.
Prioritate critica
Acinetobacter baumannii
Pseudomonas aeruginosa
Enterobacteriaceae
Cel mai des infectiile cu cu aceste bacterii apar in mediile intraspitalicesti (se pot raspandi prin contact cu persoane infectate sau prin expunerea la instrumente sau dispozitive medicale infectate). Sunt foarte periculoase pentru persoanele cu sisteme imunitare slabite.
Prioritate inalta
Enterococcus faecium
Staphylococcus aureus
Helicobacter pylori
Campylobacter
Salmonella
Neisseria gonorrhoeae
Sunt responsabile pentru ulcerele gastrice si sunt rezistente la mai multe tipuri de antibiotice.
Prioritate medie
Streptococcus pneumoniae
Haemophilus influenzae
Shigella
Pot duce la pneumonie, meningita, otite si infectii intestinale.
De asemenea, OMS mai atrage atentia ca in lupta impotriva acestor bacterii este necesara administrarea corespunzatoare a antibioticelor si nu luarea lor dupa ureche sau pentru perioade mai mici decat cele recomandate de medic.
Bacteriile cu rezistenta la mai multe antibiotice pot cauza o serie intreaga de infectii: infectii ale cailor urinare, pneumonii, infectii ale pielii, diaree, infectii ale sangelui. Localizarea infectiei depinde de bacterie si de starea pacientului.
"Una dintre probleme este ca descoperirea de noi antibiotice este la un nivel minim. In ultimii 30 de ani nu exista o noua clasa de antibiotice, nu s-a realizat niciun progres. De ce? Daca discutam de producatorii de medicamente, acestia sunt interesati sa aiba castiguri cand dezvolta un nou medicament. (...) Cresterea rezistentei la antibiotice este foarte rapida, de aceea niciun producator international nu este interesat sa dezvolte un antibiotic", a mai afirmat Alexandru Rafila.
Surse: ecdc.europa.eu, Agerpres
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.71
din 5
- 7 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!