Prevalenta depresiei este de doua ori mai mare la femei decat la barbati, cunoscand o crestere semnificativa odata cu varsta. Una din patru femei va primi tratament pentru depresie la un moment dat, comparativ cu unul din zece barbati.
"Depresia se poate vindeca, dar este nevoie de un diagnostic corect, cu evidentierea tipului depresiei, in special diferentierea intre depresia unipolara si cea bipolara si initierea unui tratament specific. Tratamentul se adreseaza cauzei, adica dezechilibrul biochimic la nivelul sistemului nervos central, si nu efectului, de aceea persoana afectata nu are de ce sa se teama", a spus marti intr-o conferinta, Mirela Manea, medic psihiatru la Spitalul Clinic "Alexandru Obregia" din Bucuresti.
Depresia poate sa apara la orice varsta, insa la 32 de ani este cel mai frecvent intalnita. "Depresia se trateaza si se vindeca, insa este necesara o schimbare de mentalitate, de la «a ne fi rusine sa recunoastem» la o abordare proactiva. Depresia nu este exclusiv o boala a femeilor, dar este intalnita mult mai frecvent in randul acestora, de aici motto-ul programului «Nu esti singura. Nu esti singura!», a spus conferentiar doctor Catalina Tudose, medic primar psihiatru la Spitalul "Alexandru Obregia" din Bucuresti.
Netratata corect, depresia evolueaza catre cronicizare, cu deteriorarea importanta a calitatii vietii persoanei, la care se poate adauga, in cazuri extreme, consumarea de substante nocive si chiar suicidul. "Desi este frecvent intalnita, lucru confirmat de studii epidemiologice desfasurate in Romania, depresia este uneori dificil de recunoscut, diagnosticat si tratat. Recunoasterea si tratarea depresiei sunt afectate de atitudinea negativa a publicului", a spus Bogdana Tudorache, medic psihiatru la Spitalul "Alexandru Obregia".
In Romania, printre aspectele particulare ale diagnosticului si tratamentului pacientilor cu depresie se numara dificultatea acestora de a discuta despre problemele lor emotionale si tendinta de a solicita ajutor doar pentru probleme de natura fizica, reticenta de a se adresa direct medicului specialist psihiatru, din teama de stigmatizare, ignorarea bolii pentru o perioada lunga de timp, cat si lipsa de reactie a familiei, prietenilor, colegilor si adesea a tuturor celor din jur, au mai spus specialistii psihiatri.
Iata 5 deficiente nutritionale care duc la depresie si tulburari de stare >>
Sursa: Mediafax
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
