Conform profesorului Richard Kravitz, "depresia nu arata intotdeauna ca o tristete debilitanta". Multi oameni refuza sa recunoasca aparitia acestei boli tratabile pentru ca o asociaza cu slabiciunea. E important ca identificarea ei sa fie facuta din timp pentru ca poate fi combatuta.
1. Durerea
Simti ca te doare. Asta se datoreaza faptului ca anumite cai biologice si o parte dintre neurotransmitatori sunt folosite de catre durere si depresie pentru a "circula". Impulsurile pot chiar sa se suprapuna. Cercetarile din domeniu arata ca pacientii diagnosticati cu depresie au de patru ori mai multe sanse sa resimta dureri recurente sau chiar cronice in zona gatului sau in spatiul cervical. In plus, sensibilitatea la durere creste exponential pe perioada instalarii acestei conditii. Totodata, este important sa relatam si faptul ca durerile de cap sau de stomac pot sa devina mult mai dese.
2. Hainele nu se mai potrivesc
Nu, nu e doar in imaginatia ta. Mancatul pe fond emotional poate creste nivelul de serotonina, insa nu poate sa sustina pentru mult timp un astfel de comportament. Vei resimti efectele mancarii nesanatoase sau a meselor luate la ore tarzii. Daca observi modificari la acul cantarului, atunci ar fi bine sa nu le atribui la intamplare. Nu trebuie sa te ingrijorezi, dar e bine sa ai in vedere ca poate fi un efect al unei boli pe care nu o resimti complet inca.
3. Esti mult mai sensibila
Daca cel mai mic eveniment nefericit te duce in pragul furiei, sau daca a fi morocanoasa a devenit starea normala pentru tine, s-ar putea sa suferi de depresie. Un studiu publicat in 2013 in JAMA Psychiatry arata ca 54% dintre depresivi se simt ostili, morocanosi, certareti, adesea nervosi.
4. Amorteala
Nu mai simti nimic? Nu esti nici fericita, nici entuziasmata, nici dezamagita, nici disperata, nici stresata? "Cei mai multi avem motivatii care ne fac sa ne dam jos din pat dimineata, fie ca e munca, sportul, o intalnire cu cineva sau simplul gest de a ne pregati micul dejun." spune Rego. "Dar pentru cei depresivi, aceste impulsuri se pierd." Iar lucrurile care inainte le aduceau lacrimi sau zambete acum ii lasa indiferenti. Acest comportament de zombie este un semn clar al depresiei.
5. Dependenta accesorie
Ceva te prinde fara sa iti dai seama. Stai incontinuu pe facebook sau vrei sa fii incontinuu la cumparaturi sau sa mergi doar cu un anumit mijloc de transport. Sunt doar cateva exemple, insa depresia este asociata cu o astfel de fixare care poate fi foarte usor clasificata drept dependenta.
Nu lasa sa te cuprinda sentimentul de neputinta. E usor sa obtii ajutor si depresia se poate trata in ziua de azi mult mai usor fata de acum 10 ani, spre exemplu. Apeleaza cu incredere la un specialist sau la cea mai buna prietena pe care o ai pentru a discuta despre problemele pe care le intampini.
Poti chiar sa alegi sa mergi la psiholog pentru a descoperi lucruri noi despre tine sau pentru a vedea situatia ta din perspectiva unui profesionist al mintii.
Depresia nu e o slabiciune, ci o boala. Se trateaza.
Nu uita ca tu esti importanta! Restul poate astepta!
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.5
din 5
- 7 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!