In lumea stiintei nu se prea studiaza dezgustul care este emotia uitata de psihiatrie, caci toate reflectoarele sunt indreptate spre teama, dragoste si manie, de exemplu.
Insa Curtis, care se autointituleaza „dezgustolog”, este printre oamenii de stiinta care vor sa sublinieze importanta repulsiei in procese importante, cum ar fi relatiile sexuale sau supravietuirea.
„Oamenii se simt dezgustati de anumite lucruri fara a-si da macar seama. Acest lucru ne influenteaza vietile in multe moduri subtile si este important sa-i intelegem influenta”, a declarat ea pentru Reuters intr-un inetrviu.
TEORIA EVITARII PARAZITILOR
Ca director al London School of Hygiene and Tropical Medicine, Curtis a efectuat o cercetare privind comportamentul igienic in Bangladesh, Burkina Faso, China India, Uganda, Vietnam, Indonezia si Kyrgyzstan.
In 2002, a infiinantat un parteneriat public-privat pentru promovarea spalatului pe maini in randul copiilro din zone defavorizate.
Concluzia ei este ca oamenii din toata lumea se simt dezgustati de aceleasi lucruri: excremente, mancare stricata, fluide sexuale, maniere neinspirate si comportament imoral. In aceasta ordine de idei, repulsia fata de viol sau de excrementele de caine par diferite, dar, in esenta, ele au radacini in ceea ce se cheama teoria evitarii parazitilor.
Dezgustul poate fi privit din perspectiva evolutionista. Astfel, stramosii nostri au fost ajutati in cursa supravietuirii celui mai bine adaptat de instinctul de dezgust, evitand boala, diformitatile si moartea, ceea ce le-a permis sa traiasca mai mult si sa aiba mai multe relatii.
Dezgustul este deci ca un fel de organ (cume ste ochiul sau nasul) si are propriul lui scop: iti spune ce e ste sigur de atins si ce nu.
MICROBII SI MORALITATEA
Evitarea mizeriei si a bolii implica si evitarea altor persoane, ceea ce, intr- anumita masura, coordoneaza si comportamentele sociale.
De fiecare data cand intram in contact cu o persoana, argumenteaza Curtis, incepem un fel de dans al dezgustului: dorim sa ne apropiem de anumite persoane,s a interactionam social, dar ne este teama sa nu le dezgustam.
In cazul dezgustului deci, incepem cu microbii si ajungem la maniere si moralitate. Este o emotie care ne invata cum sa ne comportam. Ajuta la construirea cadrului moral al societatii.
Sursa foto: www.sxc.hu
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
