1. Principiul 80/20 spune ca foarte putine (de obicei mai putin de 20%) dintre cauze sau actiuni duc la cele mai multe (peste 85%) dintre rezultate. Acest principiu nu este o teorie, ci o observatie care nu functioneaza mereu, dar care se aplica ingrijorarii.
Majoritatea lucrurilor pe care le facem sunt nesemnificative in termeni de rezultate si cele mai multe griji sunt deci neimportante. Te ingrijorezi cateodata ca o sa intarzii la o intalnire, ca pisica are purici, ca nu stii ceva sau ca nu ai dreptate, ca cineva nu te place, ca s-ar putea sa trebuiasca sa platesti mai mult pentru ceva ce-ti place sau ca vei pierde meciul de tenis? Relaxeaza-te! Niciunul din lucrurile astea nu conteaza cu adevarat. Asa ca, de fiecare data cand ai o grija, intreaba-te daca este ceva durabil. Daca nu, uita de ea. Daca este un lucru important, gandeste-te la urmatoarele:
2. Unul din motivele pentru care principiul 80/20 functioneaza este ca energia noastra este impartita in actiuni cu rezultate pozitive si actiuni cu rezultate negative. Mare parte din ceea ce facem ne absoarbe energia inutil. Cand ne ingrijoram, ar trebui fie sa actionam, fie sa nu ne mai ingrijoram sau sa decidem sa nu actionam si sa nu ne ingrijoram. Daca putem evita ceva rau sau reduce sansele sale de aparitie, atunci ar trebui sa actionam, nu sa ne ingrijoram. Pe de alta parte, daca nu putem controla sau influenta ceea ce se va intampla, atunci ingrijorarea ne va produce neplaceri, dar nu ne va ajuta. Nu actiona si nu te ingrijora!
Aceasta este o metoda logica de eliminare a grijilor. Uneori insa emotiile umbresc ratiunea, asa ca avem nevoie si de alte motive.
Motive psihologice pentru a nu te mai ingrijora
3. Cand esti relaxata, fericita si bine in pielea ta, este improbabil sa te ingrijorezi. O vei face atunci cand te indoiesti de tine sau esti nefericita. Cu totii trecem prin schimbari de stare,dar grijile trebuie amanate pentru atunci cand ne simtim mai bine. Cand suntem anxiosi, orice posibila umbra devine uluitor de inalta, ne va coplesi si nu vom mai putea creiona un plan de remediere.
4. Exista multe explicatii psihologice ale sentimentului de neadecvare, de vina, de lipsa de stima de sine. Una dintre ele, lansata de scoala de analiza tranzactionala, celebra datorita a doua carti (Games PeoplePlay, Eric Berne si I’m OK, You’re OK, Thomas Harris). Teoria spune ca toti copiii se pozitioneaza fata de lume, la varsta de 2 ani, in functie de „Eu nu sunt OK – tu esti OK”. Mica persoana este neindemanatica, necoordonata, nu are cuvinte pentru a-si exprima sentimentele si este total dependenta de cei mari pentru supravietuire. Aceasta lipsa de putere ii lasa pe copii cu o stare de ruptura fata de ceea ce inainte era atat de bine in relatia lor cu lumea. O metoda de a iesi din situatie este de a lua decizie ca ceva este in neregula cu ei. Mare parte din viata ajungem astfel sa ne-o petrecem incercand sa obtinem aprobarea celor care sunt OK, a parintilor in speta. Aprobarea este necesara si din interior, asa ca de aici apare si conflictul, pentru ca niciodata nu va fi suficient de bine.
Solutia este sa traiesti in moment, sa scapi de tirania trecutului, sa te relaxezi.
Sursa foto: www.sxc.hu
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!