Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum este posibil ca iubirea sincera sa se transforme in ura? Explicatia psihologului

de SuntFericita.ro la 2017-11-27
Cum este posibil ca iubirea sincera sa se transforme in ura? Explicatia psihologului
Poate cea mai importanta nevoie a omului este de a gasi pe cineva care sa il iubeasca si pe care sa iubeasca la randul lui. Realitatea este mult mai complexa: sunt multi care traiesc povesti frumoase de dragoste, multi care traiesc povesti in care uneori au parte de momente neplacute si mai sunt si acele povesti in care, din diverse motive, iubirea nu pare sa invinga, asa cum am fost obisnuiti de productiile Disney.


In opinia psihogului Andra Tanasescu, atunci cand iubirea inceteaza sa se mai manifeste, atunci cand aceasta scade in intensitate, dispare sau nu este impartasita, sentimentele celui care este ranit se transforma in durere si dezamagire.

“Fie ca vorbim despre ura, fie ca vorbim despre furie ori tristete, iubirea neimpartasita da nastere unui sentiment profund de durere si dezamagire. Atitudinile si reactiile in aceste situatii difera de la om la om, fiecare avand o metoda proprie in care se manifesta si in care face fata acestor emotii”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Cum este posibil ca iubirea sincera sa se transforme in ura sau antipatie?

Iubirea nu se poate spune ca dispare, nu in adevaratul sens al cuvantului. Aceasta se confrunta cu obstacole, iar acestea influenteaza directia pe care o apuca iubirea celor doi parteneri. Lipsa de comunicare, lipsa de ascultare interesata, lucrurile nespuse, emotiile neexprimate, toate contribuie la destramarea calitatii iubirii dintre doi parteneri de viata.

Totusi, intrebarea persista: Ce se intampla cand iubirea isi pierde din intensitate din cauza comportamentelor de acest tip?

“Raspunsul, desi nu neaparat placut, este simplu. Facem fata diferit la durere iar ura, tristetea, reactiile furtunoase, sunt doar cateva modalitati prin care oamenii reusesc sa faca fata suferintei. Atunci cand nu reusim sa gestionam durerea produsa de lipsa de raspuns  fata de ceea ce simtim, intra in actiune diferite mecanisme de aparare si adaptare care ne permit sa facem fata acelui moment de durere. Astfel, in situatia in care unei persoane, spre exemplu, nu ii este intoarsa iubirea, aceasta poate va transforma toata acea iubire in ura, pentru a face lucrurile mai usoare (cel putin in aparenta). Aceasta reactie este un fel de a spune „daca nu te pot iubi, atunci te voi uri”, lucru ce se traduce de fapt in „desi nu pot sa te iubesc, eu tot simt ceva fata de tine. Asadar, in acest fel imi este permis sa simt ceva pentru tine, deoarece, nu imi esti indiferent/a, ci insemni ceva pentru mine”, este de parere psihologul Andra Tanasescu.

De asemenea, sunt multe persoane care considera ura ca fiind opusul iubirii, insa specialistul este de parere ca aceasta este o prezumtie falsa. Iubirea si ura sunt interconectate iar in momentul in care iubirea nu se poate manifesta, apare ura care permite un fel de manifestare a unor simtamante profunde.

“Ura apare in acele momente de imposibilitate, incapacitate de manifestare a iubirii. Ori, atunci cand nu poti lua persoana in brate ca sa ii spun cat de mult inseamna pentru tine (din frica, nesiguranta, distanta, etc), in acel moment vor aparea alte emotii care vor permite manifestarea acestei neputinte. Daca este sa cautam opusul iubirii, pe acela consider ca il putem gasi in indiferenta. In momentul in care simtim indiferenta fata de o persoana si orice ar face, fie ca pleaca, fie ca ramane, este tot una pentru noi, atunci iubirea nu exista. Nu poti iubi o persoana si sa fie egal cu zero faptul ca pleaca de langa tine sau ramane. Indiferenta se traduce prin „nu imi pasa, nu ma intereseaza”, iar acest lucru vine din lipsa de sentimente fata de persoana in cauza”, conchide psihologul Andra Tanasescu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.33 din 5 - 9 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre iubire

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dragoste

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ura

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fericire

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016