Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vorbesti in somn?

Vorbesti in somn?
Vorbitul in somn, cunoscut si sub numele de solilocvie este o tulburare de somn care implica vorbitul inconstient in timp ce dormi. Acest vorbit poate varia de la cuvinte fara sens, la murmur neinteligibil si fraze incoerente. I se poate intampla oricui sa vorbeasca in somn, desi pare a fi o afectiune mai degraba mostenita, afectandu-i pe barbati si pe copii intr-o masura mai mare decat pe femei.


Cei mai des intalniti factori declansatori sunt privarea de somn, consumul de alcool si de droguri, stresul crescut, anxietatea si depresia. Este un simptom des intalnit si in contextul altor tulburari de somn: terori nocturne, treziri confuze, somnambulism, apnea de somn si tulburarea de somn REM.
Vorbitul in somn poate avea loc in orice moment al noptii si in orice etapa a ciclurilor de somn. In prima parte a noptii, oamenii tind sa intre in etapele profunde ale somnului (etape 3 si 4), cand, in fapt, creierul in faza de autoreparare dupa evenimentele din timpul zilei. In aceasta etapa, vorbitul in somn are forma de murmure incoerente, de vorbire pasareasca, somnul devine mai usor pe masura ce noaptea se scurge si creierul incepe sa se activeze, procesand emotiile si memoriile (somnul REM si etapele de somn 1 si 2). In aceste etape de somn, vorbitul devine mai inteligibil din punctul de vedere al partenerului de somn si se poate transforma intr-o adevarata naratiune.
Desi nu produce niciun rau fizic, vorbitul in somn poate produce o stare de rusine celor afectati si poate cauza insomnia celor cu care „vinovatul” imparte camera.
Multi incearca sa decodeze aceste experiente de vorbit in somn, dar adevarul este ca ele sunt fie complet aleatorii, fie au in vedere evenimente trecute sau prezente. Prin urmare, decodarea este aproape imposibil de facut. Interesant este si faptul ca, pentru ca are loc in afara starii de constienta, vorbitul in somn nu este o proba admisibila la tribunal.
De obicei, acaesta tulburare este ocazionala si nu dureaza foarte mult. Daca se intampla insa de mai multe ori pe saptamana si il deranjeaza pe partener, poti merge la un medic pentru a exclude posibilitatea incidentei vreunei afectiuni prishologice.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre somn

Cele mai citite articole

Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Cand ai fost diagnosticat cu diabet deja te gandesti ca trebuie sa renunti la toate placerile ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016