Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

EXPERTUL RASPUNDE: Este vital sa tii nou-nascutul cat mai mult in brate

EXPERTUL RASPUNDE: Este vital sa tii nou-nascutul cat mai mult in brate
Indiferent de cat de mult citesti, de cate prietene cu copii ai, cand te trezesti in brate cu al tau, nu ti se pare nimic mai greu pe lumea asta. Nu stii daca ai voie sa-l tii in brate, cat trebuie sa doarma, de ce doarme, cand sa doarma si cate si mai cate. Iti dam noi o mana de ajutor, caci am rugat-o iar pe Mona Ciurezu sa ne sara in ajutor.


1. Copilul meu de 1 an jumate ma cheama noaptea sa-l legan si nu adoarme daca nu o fac. Ce ma sfatuiti?
In primul rand, trebuie sa intelegem mai in detaliu care este motivul pentru care copilul se trezeste noaptea. Din perspectiva mea sunt mai multe cauze posibile:
1. Copilul este culcat seara tarziu si, din cauza ca nu se respecta nevoia de somn, cand sta treaz, corpul il bombardeaza cu cortizol si adrenalina care pot contrabalansa melatonina - hormonul somnului. In aceste conditii, nu are destul ajutor din partea corpului sa adoarma;
2. Are un somn de zi prea tarziu si acest lucru ii poate influenta modul in care adoarme seara sau ii poate da treziri nocturne. Dupa 4 luni, se intampla acelasi lucru ca la noi adulti: daca ne culcam ziua spre seara, ne trezim putin "mahmuri", adomim mai greu si avem si un somn agitat noaptea;
3. Are o asociere de somn care nu este in controlul lui si, cand se trezeste la trecerea de la un ciclu de somn la altul, nu stie cum sa adoarma singur si atunci se bazeaza tot timpul pe ajutorul dumneavoastra sa adoarma.
Pot sa fie una din cele de mai sus sau combinatii ale lor. 
Ce se poate face:
1. Pentru aceasta varsta, o ora potrivita de culcare este intre 6 si 8. Asigurati-va ca nu tineti o ora fixa de culcare seara, ci mai degraba sunteti atenta la nevoie de somn , respectiv semnele de somn (nu cele de oboseala) si nu depasiti cu mai mult de 30 minute momentul semnelor, pentru ca altfel corpul va fi bombardat cu hormonii de stres, cortizol si adrenalina, si veti avea probleme sa-l puneti la culcare;
2. Copiii dupa 4 luni nu trebuie sa aiba un somn de zi care sa inceapa mai tarziu de 10 ore de la ora la care s-au trezit;
3. Este bine sa-i dezvoltati asocieri de somn externe, care sunt in controlul lui (intuneric, un ritual inainte de fiecare somn, zgomot alb) sau sa-l ajutati sa-si dezvolte intern abilitatea de autolinistire, care o va lua cu el toata viata.
2. Este in regula sa dorm in pat cu copilul meu?
Aceasta este o alegere personala si fiecare familie are principiile proprii dupa care se ghideaza. 
Regula mea este ca este in regula, atata timp cat acest lucru nu incalca nevoile parintilor si cat respectam siguranta copilului la somn: sa nu cada din pat, sa nu existe perne, produse de invelit de preferat sacul de dormit, fiecare parinte cu propiu cearsaf pentru a evite problemele de sufocare si, in plus, parintii sa nu bea alcool sau sa fie fumatori;
Trebuie stiut, ca in momentul in care domiti cu copilul in pat, exista riscul alaptarii de noapte. Copilul dezvolta mult mai usor asocieri de somn cu sanul ceea ce va duce la intreruperea regulata a somnului copilului, dar si al mamei.
3. Copilul se trezeste noaptea si merge prin casa. A doua zi nu-si aminteste nimic. Ce se intampla?
In cazul in care copilul merge prin casa noaptea fara sa-si aminteasca poate sa sufere de o disfunctionalitate a somnului, o tulburare de somn parasomnica numita "sleep walking" sau "mersul in somn". Ea este o tulburare a somnului profund, fiind in aceeasi categorie cu vorbitul in somn si terorile nocturne.
Ce este bine sa faceti:
1. asigurati-va ca eliminati posibilele obstacole din caza de care s-ar putea lovi;
2. nu-l treziti, puteti sa-l ajutati sa se puna la loc in pat;
3. consultati un somnolog. De regula aceste tulburari de somn nu vin singure si, de obicei, sunt genetice, asa ca e bine sa verificati ce se intampla si sa luati decizia corecta pentru copilul dvs.
4. Poate un bebe sa doarma prea mult?
Exista un ghid estimativ pentru copii, daca un copil doarme mai mult decat limita maxima pe o perioada scurta si este un copil vesel inseamna ca poate sa recupereze un somn pierdut din urma si nu trebuie sa va faceti griji. 
Daca insa el doarme mult si in ciuda acestui lucru pare obosit este bine sa consultati un somnolog. Este posibil sa aiba o tulburare de somn care ii fragmenteaza foarte mult somnul si el incearca sa tot recupereze din oboseala aparuta din cauza un somn de proasta .
Problemele cu care ma confrunt eu sunt mai degraba cu copiii care dorm mai putin decat minima conforma varstei. Repet, acest lucru se intampla ca urmare a unei igiene necorespunzatoare a somnului: nu suntem atenti la semnele de somn sau poate ni se pare ca nu are cum sa se culce atat de devreme sau, de ce nu, vrem sa stam si noi mai mult cu ei dupa ce ne intoarcem de la birou, uitand de nevoia primordiala de somn. Si, de aici, incep sa apara probleme, cu treziri nocturne, somnuri scurte, treziri matinale si chiar cosmaruri sau terori nocturne care apar pe un fond de oboseala.
5. Se poate sa alinti un nou-nascut?
Nu se poate alinta un nou nascut. Pana la varsta de 6-8 saptamani, copiii nu creaza asocieri si atunci, indiferent de cat de mult il tii in brate, de cum il culci nu ai cum sa ii creezi niste obiceiuri gresite.
Nou-nascuti vin nepregatiti pentru lumea aceasta si au nevoie de cat mai muta dragoste si ajutor din partea noastra ca sa doarma cat mai bine. 
Daca aveti parte de un nou-nascut agitat, va recomand sa ii creati un mediu de somn si de linistire cat mai aproape de mediul intrauterin. Asigurati-va ca nu sta treaz mai mult de 45 min-1 ora si jumatate pentru ca va deveni obosit si va fi greu de linistit si adormit.
Mona Ciurezu
Mona, mama a doi copilași simpatici, este primul consultant certificat pe somnul copilul de 0-4 ani din Romania, certificat de Family Sleep Institute din SUA si trainer atestat de CNFPA. Co-owner si co-founder alwww.esentialpentrubebe.ro. Fondatoare www.bebedoarme.ro.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copil

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre nou-nascut

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016