Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce inseamna o relatie implinita?

de Sunt Fericita la 2018-02-12
Ce inseamna o relatie implinita?
Relationarea este unul dintre cele mai importante lucruri care ne definesc ca fiinte umane, fie ca vorbim de relatia de cuplu, de familie, de prietenie, de serviciu sau de orice alt gen de relatie. Desigur ca putem trai si singuri, doar ca menirea noastra este una sociala, relationala, suntem genetic construiti pentru interactiune sociala.


In opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, cea mai mare parte a vietii noastre necesita relationare, iar deprinderile noastre de relationare se formeaza in primul rand in cadrul familiei.

“Fiecare familie isi directioneaza membrii in conformitate cu preferintele lor individuale, propriile credinte si valori morale, spre roluri pe care trebuie sa le joace si mai ales cum sa le joace. Acestea devin legi dupa care ne ghidam modul nostru de a intra in relatii. In functie de aceste legi, mai mult sau mai putin potrivite pentru fiinta noastra si pentru nevoile noastre, declaram ca suntem sau nu multumiti de ceea ce traim”, explica specialistul.

Mai mult decat atat, ceea ce preluam de la familie si de la cei din jurul nostru, nu este in esenta nici bun, nici rau, doar felul in care alegem sa le utilizam este bun sau rau. Diferenta o face capacitatea de a alege acele lucruri care se potrivesc cu fiinta noastra si cu contextul in care ne aflam in acel moment, fara ca alegerea noastra sa lezeze nici pe cei din jur, nici propria persoana. In majoritatea cazurilor, relationarea este una reactiva si nu proactiva, deoarece cea mai mare parte a relationarii depinde de felul in care suntem tratati.

Ce simti atunci cand apar dificultati de relationare?

“Atunci cand intampini probleme de comunicare si de relationare, de cele mai multe ori simti lipsa de intelegere, lipsa de incredere in tine sau in ceilalti, lipsa unei deschideri si comunicari reale, lipsa sentimentului ca esti apreciat, inteles, respectat, iubit, lipsa de libertate, egalitate, corectitudine, sentimentul ca dai mai mult decat primesti. Atunci cand actionam in cadrul unui model existential, este bine sa ne asumam responsabilitatea pentru comportamentul respectiv si deasemenea pentru raspunsul nostru la comportamentul celorlalti. Atunci cand viata noastra interioara este independenta de felul in care se comporta ceilalti, suntem liberi, liberi sa fim noi insine, deci impliniti”, declara psihologul.

De teama singuratatii, de multe ori ne mintim ca ne e bine intr-o relatie toxica


O relatie care ne implineste este aceea care ne ofera ocazia de a ne extinde abilitatile noastre ca persoane. In realitate, exista multe situatii in care ramanem intr-o relatie in care jucam rolul unei persoane diferite, de teama sa nu ramanem singuri.

“Poate ar fi bine sa te intrebi ce anume te face sa ramai acolo desi stii ca te minti si pe tine insuti/insati si pe cel/cea de langa tine. Poate ar fi bine sa te intrebi cat timp iti propui sa mai ramai acolo si, daca totusi alegi sa ramai, cum iti poti imbunatati in aceasta relatie calitatea de a fi tu insuti/insati, de a-ti implini propriile nevoi, de a te dezvolta si evolua pe toate planurile vietii tale?”, afirma psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

Ce este pana la urma o relatie implinita?

Chiar daca perfectiunea este o utopie, putem vorbi totusi de relatii optime sau chiar relatii implinite. Acestea scot in evidenta echilibrul intre valorile, nevoile si dorintele noastre si alte partenerului nostru, chiar daca sistemele de valori sunt diferite. “In situatia in care se gaseste echilibru intr-un sistem imperfect, si aici ma refer la sistemele diferite de raportare ale celor doi implicati intr-o relati, atunci asteptarile si inevitabil dezamagirile devin inutile si ne castigam libertatea de a accepta de convietuim in armonie. De aceea, este bine ca in relatiile in care intram sa incercam sa ne stabilim niste granite, atat personale cat si ale relatiei in sine, sa stabilim cat ne implicam in viata si trairile altora si cat ii lasam pe ceilalti sa se implice in viata si trairile noastre”, mentioneaza specialistul in relatii de cuplu.

Pentru ca suntem diferiti, avem nevoi diferite si modalitati diferite de a le implini, doar noi stim cu adevarat care este binele nostru, indiferent de ceea ce cred ceilalti in privinta asta. Poti alege sa traiesti permanent sub influenta celor din jur, plecandu-te ca o frunza in vant de la o clipa la alta in fata parerilor lor, traind astfel viata altora sau poti face o schimbare si poti incepe sa-ti traiesti propria viata cu cine, cum, cand si unde vrei tu si nu ceilalti.

“Relationare nu inseamna sa renunti la fericirea ta “de gura lumii”, ci sa poti sa impartasesti cu cei din jur propria ta implinire si bucurie, sa diferentiezi drepturile si necesitatile proprii de drepturile si necesitatile celorlalti. Intr-o relatie este important sa-ti amintesti sa te intrebi: “Cat de important este celalalt/a in viata mea?”, “Cat de important/a sunt eu in viata mea?”, “Cat imi permit sa fiu eu insumi/insami si cat ii permit celuilalt sa fie el/ea insusi/insasi?” si sa echilibrezi aceste lucruri pentru a simti multumire si implinire in viata ta”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Iata cele 5 secrete ale unui cuplu fericit >>


Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre relatie de cuplu

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre viata fericita

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0