1. Lalelele sunt cultivate de peste 500 de ani. Denumirea florii vine de la turcesul „delband” care inseamna turban.
2. Laleaua este originara din Asia centrala. Desi este acum asociata cu Olandei, a aparut in Asia, iar Turcia i-a conferit titlul de floare nationala. In Turcia, in anii 1500, perioada Imperiului Otoman condus de sultanul Suleiman I (1494-1566), lalelele au devenit flori foarte cultivate, caci ii placeau sultanului. Domnia turcului Ahmed al III-lea (1703-1730) s-a numit "Era Lalelelor".
Turcii aveau legi stricte in ceea ce privea cultivarea si vanzarea lalelelor. De exemplu: in timpul domniei sultanului Ahmed al III-lea, era interzisa cumpararea sau vinderea lalelelor in afara capitalei Turciei - o crima pedepsita prin exil.
La inceputul anilor 1700, turcii au organizat ceea ce a fost primul Festival al Lalelelor, care se tinea noaptea, la lumina lunii pline.
3. Aceste flori au ajuns in Europa in jurul anului 1554, in urma unui dar facut de Imperiul Otoman Un ambasador european a primit seminte si bulbi care au ajuns apoi la Imparatul Ferdinand I si la botanistul regal Carolus Clusius, care ingrijea Gradinile Medicinale Regale din Praga.
4. Prin 1593, Clusius a fugit in Olanda, cerand azil pe motive religioase si devenind curatorul Gradinii Botanice din Leiden. Clusius a adus cu el in Olanda marea sa colectie de lalele (despre care se zice ca ar fi fost cea mai impresionanta din vestul Europei la acel moment) si a plantat-o in gradina din Leiden.
5. Lalelele au distrus, la un moment dat, o economie intreaga. In anii 1600, cand au intrat in Olanda, florile au devenit atat de populare, incat, peste noapte, s-a lansat un adevarat fenomen al negotului cu lalele, unii bulbi fiind vanduti cu aproape de 10 ori mai mult decat venitul anual al unui artizan priceput. Statutul social se masura in functie de lalelele exotice detinute! Aceasta febra a lalelelor nu a tinut mult si, odata cu caderea ei, s-au disipat si averile multor olandezi. Unii economisti cred ca febra lalelelor a fost prima bula speculativa din istorie.
6. Pe la 1636, bulbul de lalea era al patrulea export ca marime pentru Olanda, dupa gin, hering si branza.
7. Exista peste 3.000 de varietati de lalele. Ele sunt impartite in 15 grupe cu nume superbe, cum ar fi Parrot, Rembrandt si Triumph.
8. Unele lalele miros asa cum arata si numele: Apricot Beaty miroase a caise. Dealtfel, exista multe specii care au un miros fructat.
9. Lalelele nu au calcat pe taramul american decat pe la 1800.
10. Lalelele sunt comestibile. Petalele pot fi folosite in salate sau la deserturi.
Sursa foto: www.sxc.hu
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.96
din 5
- 25 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!