Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce trebuie sa stii despre bolile reumatice

de Alina Ilie la 2017-10-13
Ce trebuie sa stii despre bolile reumatice
Afectiunile reumatice si musculo-scheletice reprezinta cea mai frecventa forma de boala cronica. Desi prevalenta afectiunilor reumatice creste odata cu varsta, ele afecteaza starea de sanatate a unui numar insemnat de adulti, tineri si copii. Peste 200 de afectiuni sunt incluse in aceasta grupa de boli, care este principala cauza de reducere a mobilitatii si a doua cauza de limitare a activitatii profesionale, dupa bolile cardiovasculare.


Desi la nivelul perceptiei sunt considerate afectiuni ale batranilor, bolile reumatice afecteaza intr-o masura importanta populatia activa, tineri si chiar copii. Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme, in Romania existand peste 600.000 de persoane (3% din populatie) cu aceasta problema de sanatate.

Poliartrita reumatoida, osteoporoza, fibromialgia sau lupusul, sunt afectiunile reumatice si musculo-scheletice intalnite mai des in randul femeilor, in timp ce spondiloartropatiile si guta sunt mai frecvente in randul barbatilor.

Durerea de spate de tip inflamator afecteaza, cel mai frecvent, persoane cu varsta de pana in 40 de ani. Poliartrita debuteaza, cel mai adesea, la 40-45 de ani, dar, asa cum spuneam, exista pacienti mai tineri.

Netratate, bolile reumatice impiedica desfasurarea activitatii zilnice si scad capacitatea de munca

Statisticile arata, de asemenea, ca aceste boli reprezinta cea mai frecventa cauza de durere severa cronica si deficit locomotor.

Medicii atrag atentia asupra importantei diagnosticarii precoce in cazul afectiunilor reumatice. De multe ori, lipsa de informare si intarzierea cu care pacientii se prezinta la medic conduc la intarzierea diagnosticului sau chiar la o lipsa a acestuia. Daca nu sunt tratate corespunzator, bolile reumatice pot afecta calitatea vietii pacientilor, activitatile de zi cu zi, dar si abilitatile lor fizice.

Unu din cinci romani sufera de o durere de spate de tip inflamator cu o durata de cel putin trei luni

Peste 3% din populatia adulta este afectata de acest tip de durere, iar cei mai predispusi sunt barbatii. Durerile inflamatorii de spate debuteaza, cel mai adesea, inaintea varstei de 40 de ani si se caracterizeaza printr-o durere progresiva. Durerea se atenueaza odata cu miscarea si nu se amelioreaza la repaus, apare adesea noaptea, mai ales in a doua parte a noptii si trezeste bolnavul din somn, este insotita de rigiditate in timpul diminetii, de obicei mai mult de 30 de minute.

In cazul durerii de spate de tip inflamator, durata de timp in care se stabileste diagnosticul corect poate ajunge si la 10 ani, ceea ce categoric duce la agravarea bolii. Cu cat trece mai mult timp pana la inceperea tratamentului adecvat pentru tipul de durere de spate de care sufera, cu atat persoana in cauza este mai predispusa unor leziuni ireversibile, care pot avea un impact negativ asupra activitatilor sale zilnice. De aceea, pentru reducerea timpului de diagnostic, prezentarea la medicul de familie si la medicul reumatolog inca de la primele simptome este extrem de importanta.

'Pentru un diagnostic in fazele cat mai timpurii ale bolii este nevoie de o cunoastere cat mai buna a particularitatilor acestei boli si de un cumul de metode de investigatii, de la analize de laborator, teste imagistice, ecografii osteoarticulare, radiologie sau RMN. Cu ajutorul tuturor acestor metode si a unui standard de diagnostic corect implementat se poate stabili un diagnostic corect, cat mai aproape de debutul bolii, si un plan de tratament care sa incetineasca evolutia afectiunii', spune Conf. dr. Catalin Codreanu, Presedintele Ligii Romane contra Reumatismului.

In concluzie, diagnosticarea timpurie a bolilor reumatice si musculo-scheletice, urmarea unui tratament adecvat, recomandat de medicul reumatolog, precum si realizarea unui plan de management al bolii pot incetini procesul de evolutie al acestora.


Sursa: Liga Europeana impotriva Reumatismului (EULAR)

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.6 din 5 - 5 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre inflamatii in organism

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre durere de spate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre boli cronice

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016