Aproximativ un milion de romani sufera de tulburari de somn, iar in fiecare an sunt depistati peste o mie de pacienti noi cu apnee de somn.
Tulburarile de somn sunt apreciate ca o problema globala care ameninta sanatatea si calitatea vietii a 45% din populatia lumii.
Societatea Romana de Pneumologie si Oxigen Plus sarbatoreste si ea, pe 18 martie, Ziua Internationala a Somnului, sub sloganul “Dormi bine, cresti sanatos”.
"Din moment ce copiii mici dorm 50% dintr-o zi, iar adultul petrece o treime din viata dormind, calitatea somnului este cea care dicteaza si mentine o viata sanatoasa. Exista o diversitate greu de imaginat a tulburarilor de somn si noi incercam in aceasta zi sa atragem atentia opiniei publice asupra consecintelor neidentificarii la timp a acestor suferinte, iar factorilor responsabili din sanatate sa le reamintim ca aceasta specializare nu este inca recunoscuta la noi, desi apreciem ca cel putin un milion de romani prezinta astfel de afectiuni", a afirmat prof. dr. Florin Mihaltan, presedinte Societatii Romane de Pneumologie.
Apneea de somn (oprirea temporara a respiratiei in timpul somnului) reprezinta cea mai grava afectiune specifica somnului si este destul de frecvent intalnita, in special in randul barbatilor. Oprirea respiratiei se produce de obicei in mod repetat, din cauza blocarii cailor respiratorii superioare.
Cauze
Colapsul cailor respiratorii poate fi cauzat de factori precum dimensiunea mare a limbii, excrescente de tesut sau pierderea tonicitatii muschilor care tin caile respiratorii deschise. De-asemenea, persoanele care sufera de obezitate sunt mult mai des afectate de apneea in somn (excesul de grasime de la nivelul gatului creeaza o presiune care ingusteaza caile aeriene).
Alti factori ce favorizeaza aparitia afectiunii si asupra carora putem interveni/pe care ii putem preveni sunt: consumul de alcool, fumatul, dormitul pe spate, unele dezechilibre hormonale, deformari ale coloanei in zona cervicala.
Factori ai apneei de somn care nu pot fi controlati: sexul (barbatii sunt de 4 ori mai afectati decat femeile), varsta (afectiunea apare de obicei dupa 30 de ani), istoricul familial, rasa (rasa neagra si cea hispanica sunt mai afectate), menopauza.
Fiecare oprire a respiratiei dureaza in general intre 10 si 15 secunde, dar poate, uneori, sa depaseasca un minut.
Fiecare astfel de eveniment inseamna o scadere a aportului de oxigen in tesuturi.
Numarul episoadelor de apnee variaza in general intre 5 si 40 la fiecare ora. Acestea suprasolicita inima si pot genera sau contribui la boli grave.
Cum aflam daca este probabil sa suferim de apnee?
Somnolenta accentuata in timpul zilei, in conditiile in care aceasta intervine si dupa noptile cu durata normala a somnului, este un semn ce izoleaza destul de bine apneea. Este cel mai bun indicator al afectiunii.
Sforaitul reprezinta si el un posibil indicator al apneei.
Daca banuiti ca suferiti de apnee:
- nu (mai) fumati;
- nu (mai) consumati deloc alcool cu mai putin de 3 ore inainte de culcare; puteti, in general (mai putin in intervalul precizat), consuma alcool doar in cantitati mici si ocazional;
- luati masuri, daca este cazul, pentru diminuarea tesutului adipos;
- nu (mai) dormiti pe spate.
Apneea de somn slabeste, in timp, inima, contribuind la afectiuni grave ale muschiului cardiac si reducand speranta de viata.
De asemenea, apneea de somn poate avea o contributie importanta la accelerarea degradarii tesutului cerebral.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h

de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.