Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 lucruri pe care nu trebuie sa le crezi despre tuberculoza

de SuntFericita.ro la 2018-11-19
5 lucruri pe care nu trebuie sa le crezi despre tuberculoza
Tuberculoza este o boala de care sufera multi romani, desi s-a incercat in nenumarate randuri eliminarea ei completa. Iata 5 lucruri pe care nu trebuie sa le crezi niciodata despre tuberculoza (TBC).


In ciuda progresului notabil in ultimul deceniu, tuberculoza este inca o problema de sanatate publica, fiind raspandita pe tot globul si ramanand una din primele 10 cauze de deces pe plan mondial.
 
Din Raportul Global pentru Tuberculoza din 2016 al OMS se desprind urmatoarele concluzii: 49 milioane de vieti au fost salvate prin diagnostic efectiv si tratament in perioada 2000-2015.
 
In 2015, 10,4 milioane de persoane aveau tuberculoza (5,9 milioane au fost barbati, 3,5 milioane femei si 1 milion copii), 1,8 milioane au decedat prin aceasta boala, dintre care 0,4 milioane au fost persoane cu coinfectie HIV.
 
Dintre copii, in 2015, 1 milion s-au imbolnavit de tuberculoza si 170.000 au decedat prin boala, exculsiv cei cu HIV.
 
In 2015, 61% dintre cazurile de TBC s-au produs in Asia, urmate de Africa cu 26% din cazuri. 87% dintre cazurile noi de TB s-au produs in cele 30 de tari cu povara ridicata a bolii. 6 tari au inregistrat 60% din cazurile noi de TBC: India, Indonezia, China, Nigeria, Pakistan, Africa de Sud. Incidenta TBC a scazut cu o medie de 1,5% pe an incepand cu 2000. Pentru a ajunge la obiectivul Strategiei End TBC pentru 2020, este necesara accelerarea declinului la o rata anuala de 4 – 5%.
 
Progresul la nivel global depinde de accelerarea preventiei TBC si a ingrijirii in aceste tari.
 
In 2015, 6,1 milioane cazuri noi de TB au fost notificate de autoritatile nationale si raportate la OMS. Cu toate acestea, la nivel global, s-a constatat un deficit de 4,3 milioane intre cazurile incidente si cele notificate, raportat indeosebi in India, Indonezia si Nigeria. Din cele 580.000 persoane noi eligibile pentru tratamentul MDR-TBC, doar 125.000 (20%) au fost inscrisi. 60% din aceasta diferenta este inregistrata in: India, China, Federatia Rusa, Indonezia si Nigeria. 55% dintre pacientii notificati cu TBC au fost testati HIV. Proportia pacientilor cu comorbiditate TBC+HIV care beneficiaza de terapie antiretrovirala (ART) a fost de 78%.
 
Desi numarul deceselor prin tuberculoza a scazut cu 22% intre 2000 si 2015, boala ramane una din primele 10 cauze de deces in lume in 2015 (3, 5). Peste 95% din decesele prin TBC au loc in tarile slab dezvoltate sau in curs de dezvoltare. 
 
Iata cele 5 lucruri pe care nu trebuie sa le crezi despre tuberculoza (TBC):
 
  • Tuberculoza se trateaza cu medicamente naturiste! FALS! O sa gasiti tot felul de sfaturi pe internet privitor la tratamentul tuberculozei cu supa de piele de porc, cu extract de usturoi macerat in balegar, cu untura de bursuc. Bacilul Koch nu se combate decat cu antibiotice, altfel, in vremurile in care plantele erau singurul tratament al diverselor boli, vracii  ar fi avut succes asupra tuberculozei, dar boala este cea mai ucigasa din istoria omenirii chiar si astazi. In plus, o parte din asa-zisele naturiste risca sa va aduca alte boli pe cap, cum ar fi o steatoza hepatica vecina cu ciroza.
 
  • Te poti molipsi de tuberculoza usor! FALS! E necesar sa petreceti ore in sir alaturi de o persoana contagioasa, chiar si in aceste conditii e posibi ca sistemul imunitar sa invinga bacilul, sa il izoleze si sa nu faceti boala niciodata.
 
  • Apa si sapunul protejeza de tuberculoza! FALS!  Ajuta la igiena personala, impotriva microbilor care stau pe piele, dar nu inlatura bacilul tuberculozei. Boala asta se ia numai pe calea aerului, particule mici cu microbi sunt expectorate prin tuse de bolnavii contagiosi, particule ce  plutesc in aer si care intra in organism prin caile respiratorii. Deci, clabucii sunt inutili in cazul punctual al tuberculozei.
 
  • Vaccinul impotriva tuberculozei protejeaza toata viata! FALS! Vaccinul protejeaza in copilaria mica, pana la 3-4 ani de formele ucigase ale tuberculozei la copii, dupa care intalnirea cu microbi activi/contagiosi poate provoca boala. Nici macar un fost bolnav de tuberculoza ca mine, caruia i s-au scos chirurgical zonele unde ar fi putut ramane tuberculi nu are imunitate pe viata fiindca a facut boala. Daca imunitatea mea scade si intalnesc un bolnav contagios, pot face din nou tuberculoza. Nu e ca la alti microbi, ai facut vaccinul, ai facut tuberculoza esti imunizat pe viata. Infectia cu bacilul Koch da doar o imunitate temporara la tbc.
 
  • Tuberculoza a fost eradicata! FALS! Romania are cel mai mare numar de bolnavi din Uniunea Europeana, in fiecare zi trei romani mor de tuberculoza. Chiar daca prin anii ’90 au fost inchise o serie de spitale si sanatorii, asta nu inseamna ca cifra imbolnavirilor a devenit nesemnificativa. Dimpotriva, in perioada comunista adevaratele statistici privind tuberculoza au fost masluite in asa fel incat sa para ca numarul bolnavilor este mai mic, dar sunt mii de romani care au trait in acea perioada cu anii in sanatoriile tbc fiindca erau bolnavi.
 
In Romania, tuberculoza constituie una din problemele prioritare de sanatate publica, iar Strategia Nationala de Control al Tuberculozei, are la baza directiile si coordonatele stabilite de catre Planul Global OMS de stopare a Tuberculozei pana in 2015 si dupa. Obiectivul major al Programului il constituie oprirea cat mai rapida a raspandirii infectiei in randul populatiei, prin diagnosticarea cat mai prompta a tuberculozei la persoana simptomatica si tratarea ei pana la vindecare. Romania continua Programul National de Control al Tuberculozei aliniindu-se obiectivelor si strategiei OMS si Stop TB.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.75 din 5 - 6 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre tuberculoza

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre 5 lucruri

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016