Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 mituri romanesti demontate: de ce nu este bine sa iti tai unghiile noaptea

de Viorica Ghinea la 2021-10-26
5 mituri romanesti demontate: de ce nu este bine sa iti tai unghiile noaptea
Exista o multime de mituri romanesti care mai de care mai interesante si mai amuzante in acelasi timp. Cu siguranta ai auzit spunandu-se de mai multe ori pana acum ca nu este bine sa iti tai unghiile noaptea ori ca femeile aflate la menstruatie nu au voie sa intre in biserica. Afla de unde pornesc aceste informatii de fapt! Acum au fost demontate!


Miturile romanesti vechi, prin lupa prezentului



Mitul 1: Nu este bine sa iti tai unghiile noaptea pentru ca iti scurtezi viata

Daca ai auzit pana acum acest mit, cu siguranta te-ai intrebat de unde a pornit aceasta informatie si ce anume are la baza. Ei bine, afla ca nu iti scurtezi viata daca iti faci manichiura la orele serii. Dar daca esti curioasa sa afli cum a aparut acest mit, afla ca isi are originea in perioada in care nu exista curent electric. Era riscul de ranire in intuneric si atunci cu siguranta nu se foloseau unghierele de acum, ci existau niste ustensile mai… primitive care nu taiau doar unghiile, ci probabil degetele ori chiar mana.


Mitul 2: Este bine sa faci baie dupa inmormantare

Exista mituri romanesti care spun ca este indicat sa te speli dupa o inmormantare, in timp ce altele spun ca nu este bine sa faci acest lucru. Superstitiile difera de la o zona la alta. Primul mit spune ca este bine sa te speli pentru a preveni eventualele infectii pe care le poti lua de la o persoana decedata, in timp ce al doilea spune ca nu trebuie sa faci baie o anumita perioada (3 zile ori 3 saptamani) pentru a-ti arata respectul fata de raposat. Adevarul? Niciunul dintre cele doua mituri nu ar trebui luate in considerare. Regulile de igiena personala trebuie sa fie intotdeauna pe primul plan.


Mitul 3: Nu este bine sa maturi noaptea pentru ca aduce ghinion

Printre cele mai populare mituri romanesti se numara si cel conform caruia nu este bine sa maturi noaptea. De ce? Pentru ca atragi ghinionul asupra ta si cu greu vei mai reusi sa alungi energiile negative din jurul tau. Normal ca aduce ghinion sa maturi noaptea. Avand in vederea ca lumina nu este una puternica, exista riscul sa mai ramana resturi pe care le vei vedea a doua zi. Ai ghinion pentru ca trebuie sa mai dai inca o data cu matura ori cu aspiratorul (in varianta moderna) si vei pierde din nou timp pretios.


Mitul 4: Nu ai voie sa intri in biserica daca esti la menstruatie

Exista mituri romanesti conform carora nu este bine ca o femeie aflata la menstruatie sa intre in biserica ori in bucatarie. De ce? Pentru ca se spune ca este “necurata”. Insa, conform crestinortodox.ro, nu exista canoane care sa interzica intrarea femeii in biserica in aceasta perioada a lunii. Potrivit aceleasi surse, ea poate intra sa spuna rugaciuni in biserica, dar nu este bine sa se impartaseasca cu sangele si cu trupul lui Iisus Hristos.

Legat de intrarea in bucatarie in perioada menstruatiei, mitul provine tot din vremuri stravechi, cand femeile erau lasate sa se odihneasca din cauza disconfortului.


Mitul 5: Nu este bine sa te speli pe cap intr-o zi de marti sau joi

De pe lista miturilor romanesti nu aveau cum sa lipseasca cele legate de spalatul pe cap. Indiferent de ziua care este considerata cu ghinion, afla ca exista un singur motiv care sta in spatele acestei informatii false. Stramosii nostri cunoasteau prea bine valoarea apei, asa ca o pretuiau si incercau, pe cat posibil, sa o economiseasca. Cu siguranta ai mai auzit de baia lunara ori anuala pana acum, obiceiuri de “ingrijire” destul de populare in Evul Mediu.


Mai cunosti si alte mituri romanesti pe care ti le doresti explicate? Nu ezita sa ne scrii!


Foto: pexels.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.19 din 5 - 56 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre mituri

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre superstitii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ghinion

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0