Beneficiile laptelui de san pentru mame sunt numeroase. Risc scazut de obezitate infantila, de astm si chiar o mai buna dezvoltare a creierului, toate acestea sunt asociate consumului mai indelungat de lapte de mama. In ciuda zecilor de ani de cercetare, laptele formula nu a reusit sa inlocuiasca mama natura.
Dar chiar daca geniile ar putea crea mancarea perfecta pentru bebelusi, cercetatorii spun ca trecerea peste etapa de alaptare este problematica pentru sanatatea mamelor. De fapt, daca nu alapteaza dupa nastere, femeia se confrunat cu un risc mai mare de cancer la san si ovarian, diabet, boli cardiovasculare si multe alte afectiuni serioase.
Mecanismele din spatele acestor riscuri mai necesita clarificari, dar oamenii de stiinta cred ca lipsa de angajare in procesul pentru care corpul se pregateste in timpul sarcinii da peste cap sisteme de baza. Si efectele pot dura decenii bune dupa intarcarea copilului.
Fiziologia normala este alaptarea dupa sarcina, perioada imediat urmatoare nasterii fiind echivalata de specialisti celui de-al patrulea triemstru de sarcina. Cand femeile nu pot sau aleg sa nu alapteze, exista nenumarate consecinte care mai necesita inca elucidare.
Aceste beneficii ale alaptarii se datoreaza in parte faptului ca pregatirea laptelui impune folosirea uor depozite de grasime pe care corpul le face in timpul sarcinii. La inceput, unele mamele tanjesc cu disperare dupa vechea lor silueta, mai ales pentru ca a avea copii inseamna o talie si pulpe mai groase si corpul se schimba pentru a-i face loc fetusului. Desi este potrivnica unei sanatati de durata, aceasta greutate suplimentara este o functie evolutionara importanta.
In mod evident, corpul femeii se pozitioneaza pentru a putea asigura o masa pentru „pasagerul” in plus, economisind calorii. Producerea de lapte pentru un singur copil mananca 480 de calorii in plus. Si exista deci nenumarate studii care arata ca mamele care alapteaza slabesc mai repede dupa anstere. Cercetari mai noi arata chiar ca femeile care nu alaptea au, in medie, o talie cu 7,5 cm de grasime mai ingrosata.
Grasimea aceasta tinde sa fie de natura viscerala, adica situata pe organele din zona abdominala. De aici riscul de boli cardiovasculare si de alte tipuri de diabet. Un studiu al Universitatii din Pittsburgh, citat de scientificamerican.com, arata ca, dintre 351 de femei cu varste intre 45 si 58 de ani, cele cu copii pe care nu i-au alaptat aveau cu 28% mai multa grasime viscerala decat cele care au alaptat constant.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.88
din 5
- 4 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!