Sa luam, ca exemplu, ciorba de burta la plic produsa de Unilever. Specialistii APC Romania au analizat ingredientele mentionate si iata ce efecte au asupra sanatatii noastre:
E160c – Capsantina este un colorant natural cu nuante de rosu sau portocaliu care a fost interzis in Australia.
E 296 – Acid malic, acidifiant si potentiator de aroma. Concentratiile mari nu sunt permise in alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipseste capacitatea de a metaboliza cantitati mari de acid malic.
E320 – Butilhidroxianisol este un antioxidant, derivat din petrol, care poate provoca reactii alergice, hiperactivitate, cresterea colesterolului si are efect estrogenic. A fost interzis in Japonia.
E 392 - Extractul de rozmarin face parte din sectiunea Aditivi alimentari, altii decat colorantii si indulcitorii.Consumul de extract de rozmarin poate cauza reactii alergice, precum si diverse probleme de sanatate femeilor insarcinate. Totodata, nu este recomandat persoanelor care sufera de tensiune arteriala, diabet, ulcer.
E621 - Monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta poate provoca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Nu trebuie consumat de femei insarcinate, copii, hipoglicemici, batrani sau cardiaci.
E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copii; trebuie evitat de catre persoanele cu astm si guta.
E631 – Inozinat disodic este un corector de gust obtinut din carne sau peste, poate declansa reactii alergice.
Extractul de drojdie contine acid glutamic sau glutamat de sodiu si se foloseste pentru a crea arome sarate sau gust de umami („al cincilea gust”). Extractul de drojdie poate provoca alergii si afectiuni ale glandelor endocrine.
„Ciorba de burta la plic sau cea din conserva este, poate, cel mai nereusit produs al industriei alimentare, deoarece niciuna din caracteristicile organoleptice ale produsului traditional: aspect, culoare, miros, textura si gust, nu a putut fi reprodusa. Ciorba de burta la conserva este hipersodica, avand un continut de sare per portie intre 4,8 grame si 5,3 grame de sare, ceea ce inseamna necesarul zilnic de sare pentru un adult.
Ciorba de burta traditionala este o delicatesa pentru cunoscatori, care trebuie servita cat mai aproape de momentul prepararii, in timp ce ciorba de burta la conserva are termen de valabilitate de pana la 4 ani.”, a explicat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 4 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!