Daca mananci carbohidrati procesati ajungi sa-ti fie excesiv de foame, stimuland regiuni ale creierului implicate in mecanismele de recompensa si pofte. Concluziile sugereaza ca limitarea aportului de alimente cu indice glicemic ridicat ii poate ajuta pe supraponderali sa evite supraalimentarea.
Studiul, publicat in American Journal of Clinical Nutrition, a analizat modul in care consumul de mancare este reglementat de centrul placerii din creier.
Coordonatorul studiului, Dr. David Ludwig, spune ca regiune din creier insarcinata cu recompensa si poftele este activata si cand consumam heroina.
Pentru a verifica daca anumite alimente dau intr-adevar dependenta, cercetatorii au masurat nivelul de glucoza din sange si nivelul de foame, folosind scannere RMI pentru a monitoriza activitatea creierului in perioada de patru ore de dupa masa, cea care influenteaza comportamentul de hranire la urmatoarea masa.
Evaluarea pacientilor in aceasta perioada de timp este un aspect nou al acestor tipuri de studii, caci, anterior, pacientii erau observati imediat dupa masa.
12 persoane supraponderale au mancat mese test, cu milkshake-uri avand acelasi numar de calorii, acelasi gust si acelasi grad de indulcire.
Doua dintre milkshake-uri au fost aproape identice, singura diferenta fiind ca uunul includea carbohidrati usor de digerat – cu indice glicemic mare, iar al doilea carbohidrati mai greu digerabili – cu indice glicemic mic.
Dupa ce pacientii au consumat preparatele cu indice glicemic mare, le-a crescut nivelul de zahar din sange si apoi acesta le-a scazut dramatic la patru ore dupa masa.
Aceasta scadere a nivelului de glucoza se asociaza unei stari excesive de foame si intensei activari a nucleului accumbesn, o regiune critica din creier implicata in comportamentul dependent.
Studiile anterioare privind dependenta de mancare au comparat reactiile pacientului la diferite tipuri de mancare, cum ar fi cheesecake cu multe calorii versus legume fierte.
Un alt aspect nou al studiului de fata este modul in care un factor specific de dieta care este distinct de calorii si gradul de indulcire poate schimba functionarea creierului si promova supraalimentarea.
Dependenta de mancare este inca un termen controversat in lumea moderna, dar descrie, deci, o tulburare patologica: mancarea si pofta excesiva si nestapanita pentru mancare.
Pentru a putea determina dependenta de mancare, este nevoie sa-ti pui cateva intrebari-cheie:
• Mananci atunci cand nu ti-e foame sau cand te simti indispusa sau deprimata?
• Mananci in ascuns sau diferit cand esti de fata cu oamenii decat atunci cand esti singura?
• Consumi cantitati neobisnuite de mancare si apoi le elimini vomitand sau luand laxative ca sa scapi de ce a fost in exces?
• Exista mancaruri care iti sunt daunatoare si pe care totusi le mananci?
• Te simti vinovata dupa mancare?
Daca raspunzi cu “da” la oricare din aceste intrebari, este foarte probabil sa fii dependenta de mancare.
Dependenta de mancare, ca si orice alta dependenta, este o pierdere a controlului. Oamenii inteleg ca modul lor de a manca este daunator, insa isi continua comportamentul distructiv. Fenomenul dependentei de mancare este atat fiziologic, cat si psihologic.
Sursa foto: www.sxc.hu
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!