Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Top 5 beneficii ale consumului de peste

de Sunt Fericita la 2023-03-28
Top 5 beneficii ale consumului de peste
Consumul de peste este o practica alimentara veche cat insasi civilizatia. Popoarele de pe intregul mapamond au inclus pestele in dieta, in multe cazuri acesta fiind singura sursa de proteine la care aveau acces.


In schimb, in lumea moderna, in care alimentatia este adesea dominata de produse procesate si fast-food-uri nesanatoase, consumul de peste este adesea ignorat, chiar daca, in ultimii ani, oamenii de stiinta au analizat din ce in ce mai mult efectele alimentatiei bogate in peste asupra sanatatii, iar rezultatele au fost impresionante.

Iata de ce iti prezentam in continuare cele mai importante beneficii pe care le poate aduce organismului tau un consum constant de carne de peste, cu atat mai mult cu cat acesta poate fi preparat usor si se poate dovedi alegerea perfecta pentru orice masa.

1. Mentine si protejeaza sanatatea creierului

Acizii grasi Omega-3, care se gasesc din abundenta in carnea de peste, sunt esentiali pentru cresterea si dezvoltarea normala a creierului, precum si pentru mentinerea sanatatii cognitive pe termen lung. 

Acestia sunt prezenti in special in pestii grasi, precum somon, sardine, macrou, hering si ton. Consumul regulat de peste poate ajuta, astfel, la reducerea riscului de boli neurodegenerative precum Alzheimer si Parkinson, precum si la imbunatatirea functiei cognitive si a memoriei.

2. Reduce riscul de boli cardiace

Aceiasi acizi Omega-3 sunt esentiali si pentru mentinerea sanatatii inimii. Ei ajuta la reducerea inflamatiilor si a tensiunii arteriale, precum si la scaderea nivelului de colesterol din sange. Pregatind pentru cina o simpla reteta de salata cu ton, vei beneficia de un aport considerabil de acizi grasi, care ajuta la protejarea functiei cardiace.

De asemenea, pestele contine si alte substante chimice, numite Omega-3 EPA si DHA, care pot ajuta la reducerea riscului de formare a cheagurilor de sange in artere. Acest lucru poate fi deosebit de important pentru persoanele care au un risc crescut de boli cardiovasculare.

3. Este bogat in vitamina D

Vitamina D este un nutrient liposolubil important pentru sanatatea oaselor si sistemul imunitar, precum si pentru absorbtia si utilizarea adecvata a calciului in organism. 

Soiurile de peste gras, cum ar fi somonul, macroul, heringul si sardinele, sunt cele mai bogate surse de vitamina D. Acesti pesti contin, in medie, intre 400 si 1000 UI (unitati internationale) de vitamina D pentru 100 de grame de carne, ceea ce reprezinta deja o cantitate semnificativa. 

De exemplu, o portie de 100 de grame de somon contine aproximativ 600-1000 UI de vitamina D, in timp ce aceeasi portie de macrou contine intre 200 si 500 UI. Pestii de genul codului - tonul, de exemplu -  contin, de asemenea, vitamina D, dar in cantitati mai mici.
 
4. Contribuie la sanatatea ochilor

Prin continutul sau bogat in acizi grasi, in special acidul docosahexaenoic (DHA) si acidul eicosapentaenoic (EPA), pestele joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii oculare. Consumul de peste bogat in DHA poate ajuta la prevenirea bolilor de ochi, precum degenerarea maculara si cataracta. 

De asemenea, vitamina A si vitamina D, prezente in carnea de peste, joaca un rol important in mentinerea sanatatii ochilor. Vitamina A este importanta pentru functia vederii in conditii de lumina scazuta, iar vitamina D poate ajuta la reducerea riscului de degenerare maculara, intalnit indeosebi in randul persoanelor in varsta sau cu alte afectiuni. 

5. Influenteaza pozitiv calitatea somnului

Consumul de peste poate ajuta la reducerea simptomelor tulburarilor de somn, cum ar fi apneea si sindromul picioarelor nelinistite. De exemplu, un studiu a aratat ca pacientii care au consumat somon timp de sase luni au avut o scadere semnificativa a frecventei episoadelor de apnee.

Persoanele care consuma mai mult peste, mai ales pesti grasi cum ar fi somonul, tonul sau macroul, au tendinta de a adormi mai repede si de a avea un somn mai profund. Aceste efecte benefice ale consumului de peste asupra somnului sunt atribuite continutului bogat in Omega-3, care joaca un rol important in reglarea ritmului circadian si a nivelului de serotonina din creier.

Pestele este o sursa bogata de proteine de buna calitate, vitamine si minerale esentiale, cu rol important in pastrarea sanatatii. Mai mult decat atat, poate fi alegerea perfecta pentru prepararea unor mancaruri delicioase si sanatoase.

Sursa foto: Shutterstock
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ton

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre retete

Cele mai citite articole

Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0