Steve Jobs a terminat liceul Homestead din Cupertino in 1972, alaturi de Wozniak, viitorul sau partener de afaceri. S-a inscris apoi la Reed College in Portland, Oregon, dar a renuntat dupa numai un semestru.
"In momentul in care am renuntat am reusit sa incetez sa mai particip la cursurile obligatorii care nu ma interesau si sa incep sa ma implic in lucruri care pareau interesante", a aratat el intr-un discurs sustinut in iunie 2005 la Universitatea Stanford.
In 1974, Steve Jobs a revenit in California si a lucrat ca designer la dezvoltatorul de jocuri video Atari. In cautarea cunoasterii spirituale, a facut o calatorie in India.
In 1975, Jobs si Wozniak frecventeaza Homebrew Computer Club, o adunare informala de ingineri si pasionati care faceau schimburi de idei si piese. Cei doi prezinta la intalnirile acestui grup computerele Apple I si Apple II, potrivit unui articol scris de Wozniak.
Pe 1 aprilie 1976 , Jobs, Wozniak si Ron Wayne fondeaza Apple. Wayne, care lucrase la Atari impreuna cu Jobs, a renuntat la participatia de 10% din actiunile Apple cu doua saptamani mai tarziu.
La 16 aprilie 1976, Wozniak si Jobs au lansat Apple II, care a devenit unul dintre primele computere personale de succes.
In mai 1978, prietena lui Jobs, Chrisann Brennan, a nascut o fiica, Lisa Brennan-Jobs. Chrisann a crescut-o singura pe Lisa, iar Jobs s-a impacat mai tarziu cu fiica sa.
Pe 12 decembrie 1980, Apple s-a listat la un pret de 22 de dolari pe actiune. Apple a inchis miercuri la New York la 378,25 dolari pe actiune.
In februarie 1982, Apple a lansat Lisa, primul computer comercial cu interfata grafica de utilizare. Calculatorul costa 9.995 dolari si a fost un esec din punct de vedere comercial.
In ianuarie 1984, Apple a anuntat noul computer Macintosh printr-un spot publicitar care a fost difuzat o singura data, in timpul Super Bowl. In spot, o femeie arunca un ciocan catre un ecran urias, iar o voce pe fundal spune "Pe 24 ianuarie, Apple Computer va lansa Macintosh si veti vedea de ce 1984 nu va fi ca «1984»". Cu un pret de 2.500 de dolari, Mac-ul a devenit primul computer personal de succes comercial cu interfata grafica si mouse.
In septembrie 1985, Jobs a demisionat din functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Apple dupa o lupta pentru putere cu directorul general John Sculley si ceilalti membri ai Consiliului, in timpul careia a ramas fara capacitatea administrativa.
"M-am gandit mult si e timpul sa-mi vad de viata. E evident ca trebuie sa fac ceva. Am 30 de ani", le-a spus Jobs membrilor Consiliului Apple, potrivit cartii "Odyssey: Pepsi to Apple" scrisa de Sculley. La scurt timp, Jobs a fondat NeXT Computer, care producea computere educationale de mare putere.
In februarie 1986, Jobs a cumparat magazinul de grafica computerizata al lui George Lucas pentru 10 milioane de dolari si l-a redenumit Pixar Inc.
La 18 martie 1991, Steve Jobs s-a casatorit cu Laurene Powell la un hotel din Parcul National Yosemite. Primul lor copil, Reed, s-a nascut in septembrie, urmat in 1995 si 1998 de fiicele Erin si Eve.
In februarie 1993, NeXT a incetat sa produca servere si a concediat peste jumatate din cei 540 de angajati.
In noiembrie 1995, Pixar a lansat primul film de lung-metraj, "Toy Story", care a incasat peste 360 milioane de dolari si a fost nominalizat pentru trei premii Oscar. Simultan, compania s-a listat la bursa. Jobs a spus mai tarziu, intr-un articol publicat in 1998 de BusinessWeek: "Cred ca Pixar are oportunitatea sa fie urmatorul Disney - nu sa inlocuiasca Disney, ci sa fie urmatorul Disney".
Pe 20 decembrie 1996, Apple a anuntat ca va cumpara NeXT pentru 400 milioane de dolari si il va reangaja pe Jobs drept consultant responsabil de revigorarea software-ului de pe computere Macintosh, principalul business al companiei. Apple, al treilea mare producator de PC-uri, anunta atunci ca va integra tehnologiile NeXT in urmatoarea varianta a sistemului de operare Mac. Apple avea probleme atat de mari inainte de revenirea lui Jobs incat revista BusinessWeek a publicat in februarie, pe prima pagina, un articol intitulat "Decaderea unei embleme a Americii".
La 9 iulie 1997, dupa 17 luni in posturile de presedinte si director general al Apple, Gilbert Amelio este determinat sa demisioneze. Jobs a devenit la scurt timp director general interimar, in timp ce Apple cauta un nou lider.
Pe 6 august 1997, Jobs a anuntat, la expozitia Macworld din Boston, ca vechiul rival Microsoft va investi 150 milioane de dolari la Apple. Totodata, dupa restructurarea consuliului de administratie, Jobs si Larry Ellison, directorul general al Oracle, au devenit membri.
In mai 1998, Apple a lansat iMac, un PC "all-in-one" asamblat intr-o carcasa transparenta, cu forme curbe, la un pret de 1.299 de dolari. iMac este primul produs "i". Totodata, Jobs a anuntat "ca fapt divers" revenirea Apple la profitabilitate.
Pe 5 ianuarie 2000, dupa doi ani si jumatate petrecuti ca director general interimar, Jobs si-a asumat in mod oficial conducerea companiei si a fost ovationat de publicul adunat la Macworld. El a lansat sistemul de operare Mac OS X, similar cu software-ul pe care il dezvoltase la NeXT. Jobs le-a spus atunci celor prezenti: "Apple va fi una dintre cele mai profitabile companii de internet in urmatorii zece ani".
La 9 ianuarie 2001, Jobs a lansat, tot la Macworld, strategia "digital hub", afirmand: "PC-ul este pe cale sa intre in cea de-a treia mare epoca a sa", in care computerul va fi la centru, inconjurat de camere foto-video, media playere si alte dispozitive. Apple se va concentra in continuare pe continut audio, a anuntat Jobs odata cu lansarea iTunes, un program distribuit gratuit pentru organizarea bibliotecii muzicale. "Am intarziat la petrecere si urmeaza sa sarim peste cateva etape", a spus el atunci.
In mai 2001, Apple a deschis primele magazine retail, pentru a atrage noi clienti. Primele locatii sunt in McLean, Vorginia si Glendale, California. Intre timp, Apple a mai deschis peste 300 de magazine in intreaga lume.
Pe 23 octombrie 2001, Apple a introdus iPod, primul player portabil de muzica in format digital produs de companie, extinzandu-se dincolo de arena PC odata cu inceputul decaderii acestei piete. Cu un pret de 399 de dolari, primul iPod putea stoac 1.000 de melodii in format MP3.
Pe 28 aprilie 2003, Apple a lansat iTunes Music Store, care oferea peste 200.000 de melodii in format digital de la cele mai mari cinci case de discuri. "Va veti reindragosti de muzica atat de mult incat veti cheltui niste bani", a glumit atunci Jobs. ITunes a vandut circa un milion de melodii in prima saptamana de la lansare.
In octombrie 2003, Jobs este diagnosticat cu o forma rara de cancer, care afecteaza pancreasul, si incearca sa se trateze printr-o dieta speciala, pentru a evita operatia, potrivit unui articol din 2008 din revista Fortune, care cita apropiati ai miliardarului. Apple a decis, dupa consultari cu avocatii, sa nu informeze investitorii, potivit Fortune.
Pe 1 august 2004, Jobs, in varsta de 49 de ani, a anuntat pentru prima data public ca are cancer, afirmand ca operatia de extragere a tumorii a avut succes si nu va avea nevoie de chimioterapie sau tratament cu radiatii. Directorul operational Tim Cook a preluat conducerea companiei pana la intoarcerea lui Steve Jobs la lucru, in luna septembrie.
La 12 iunie 2005, Jobs a vorbit despre boala in timpul unui discurs sustinut la Universitatea Stanford, aratand ca a fost diagnosticat cu circa un an in urma si ca doctorii nu i-au dat mai mult de sase luni de trait. Cancerul a putut fi tratat insa prin operatie, Jobs spunand: "Ma simt bine acum".
In ianuarie 2006, Walt Disney a anuntat ca va cumpara Pixar intr-o tranzactie de 8,06 miliarde de dolari care a fost finalizata in luna mai a aceluiasi an. Jobs a devenit cel mai mare actionar al Disney si membru in Consiliul de Administratie.
Pe 4 octombrie 2006, Apple a anuntat ca Jobs stia de anumite nereguli in compensarea cu actiuni a unor directori, insa nu a beneficiat de aceasta practica si nu a fost constient ca operatiunile incalca practicile de contabilitate. "Imi cer scuze actionarilor si angajatilor Apple pentru aceste probleme, care au aparut sub supravegherea mea", a aratat Jobs intr-un comunicat. O ancheta interna l-a absolvit ulterior de culpabilitate.
La 9 ianuarie 2007, Jobs a lansat intr-un eveniment spectaculos la Macworld noul iPhone, anuntand totodata ca Apple scoate cuvantul "Computer" din denumirea companiei. Actiunile Apple au inchis atunci la un maxim record datorita estimarilor ca iPhone urma sa creasca vanzarile companiei cu un miliard de dolari pe an. Principalii concurenti ai iPhone erau telefoanele BlackBerry, produse de compania canadiana Research In Motion.
Pe 8 iunie 2008, Jobs lanseaza la conferinta dezvoltatorilor Apple cel de-al doilea iPhone, iPhone 3G, insa participantii si analistii observa ca seful companiei pare "slabit si plapand". Compania da vina pe "o afectiune comuna".
Pe 21 iulie 2008, Apple anunta ca Jobs nu intentioneaza sa paraseasca compania, iar starea lui de sanatate este o problema intima. Apple inainteaza in acelasi timp estimari privind vanzarile si profitul mai reduse fata de asteptarile analistilor. A doua zi, actiunile companiei au cazut cu pana la 12%.
Pe 23 iulie 2008, New York Times scrie ca Jobs le-a spus mai multor asociati si directorilor Apple ca nu mai are cancer. Jobs suferise in acelasi an o interventie chirurgicala pentru o problema care a contribuit la pierderea in greutate, scrie ziarul, citand surse apropiate sefului Apple.
Pe 9 septembrie 2008, Jobs a introdus la San Francisco noua generatie de playere media iPod, iar publicul observa din nou ca a slabit. "Zvonurile ca am murit sunt mult exagerate", glumeste Jobs.
La 16 decembrie 2008, Apple anunta ca Jobs nu va sustine discursul traditional la conferinta Macworld, care urma sa aiba loc luna urmatoare. Jobs introdusese noi produse la aceasta expozitie timp de 11 ani consecutiv.
Pe 5 ianuarie 2009, Jobs anunta ca are un dezechilibru hormonal care ii cauzeaza pierderea in greutate si promite sa ramana director general in timpul tratementului. "Remediul pentru aceasta problma de nutritie este relativ simplu si direct", arata Jobs intr-o scrisoare deschisa.
La 14 ianuarie 2009, Jobs anunta ca i-a cedat atributiile "de zi cu zi" lui Tim Cook pana in iunie, afirmand ca problemele sale de sanatate sunt mai grave decat a crezut initial. El noteaza insa ca va ramane implicat in deciziile strategice majore.
Pe 23 iunie 2009, Institutul de Transplante al Spitalului Universitar Metodist din Memphis, Tennessee a confirmat ca Jobs a suferit un transplant de ficat si are "o prognoza excelenta".
Pe 29 iunie 2009, Apple a anuntat revenirea lui Jobs la lucru. Actiunile companiei crescusera cu 70% din 15 ianuarie.
La 9 septembrie 2009, Jobs a avut prima aparitie publica de la revenirea la lucru, lansand noi modele iPod la San Francisco. El a aratat atunci ca a primit un transplant de ficat de la un tanar care a murit intr-un accident rutier.
La 27 ianuarie 2010, Jobs a lansat iPad. Tableta s-a vandut in 7,3 milioane de exemplare in primul trimestru de la aparitie.
Pe 17 ianuarie 2011, Jobs intra intr-un nou concediu medical. El le-a transmis angajatilor, intr-un email: "Iubesc Apple atat de mult si sper sa revin cat de repede voi putea". Cook a preluat din nou sarcinile de zi cu zi ale directorului general.
La 23 februarie 2011, actionarii Apple au respins o propunere prin care se urmarea obligarea companiei sa prezinte mai detaliat planurile de succesiune.
Pe 2 martie 2011, Jobs, in varsta de 56 de ani, iese din concediul medical pentru a introduce o noua versiune a tabletei iPad. Aparitia sa da incredere investitorilor, care sunt usurati ca emblematicul lider participa inca la deciziile companiei.
La 23 martie 2011, actionarii Disney il realeg pe Jobs in consiliul de administratie al grupului, respingand protestele consultantilor, care considerau ca problemele de sanatate l-ar putea impiedica sa ajute compania.
Pe 11 aprilie 2011, editura Simon & Schuster a CBS Corp anunta publicarea unei biografii a lui Steve Jobs la inceputul anului 2012. Cartea este scrisa de Walter Isaacson si denumita initial "iSteve: Cartea lui Jobs". Titlul este schimbat ulterior la "Steve Jobs", iar data aparitiei este devansata pana in noiembrie 2011.
Pe 24 august 2011, Jobs demisioneaza din functia de director general al Apple, predandu-i functia lui Tim Cook si preluand titlul de presedinte al companiei. "Am spus intotdeauna ca, daca va veni vreodata o zi cand nu voi mai putea respecta responsabilitatea si asteptarile functiei de director general al Apple, voi fi primul care va va anunta. Din pacate, aceasta zi a venit", a aratat Jobs intr-un comunicat.
Pe 5 octombrie 2011, Apple anunta moartea lui Steve Jobs. "Geniul, pasiunea si energia sa au fost sursa a nenumarate inovatii care ne imbogatesc si imbunatatesc viata", scrie compania.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
