Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt cele mai sanatoase bucatarii ale lumii?

Care sunt cele mai sanatoase bucatarii ale lumii?
Potrivit site-ului health.com, secretul sanatatii si longevitatii unui popor sta de multe ori in dieta pe care o adopta. Japonezii, de pilda, care se lauda cu un numar record de persoane trecute de o suta de ani, folosesc cele mai sanatoase ingrediente. Daca lasi la o parte cartile de bucate traditionale romanesti si esti dispus sa faci cateva experimente culinare internationale s-ar putea sa ai de castigat pe termen lung.
Nutritionistii citati de health.com spun ca in bucataria mediteraneeana, in cea japoneza, cea vietnameza, cea thailandeza sau cea spaniola gasesti feluri de mancare care iti protejeaza sanatatea si iti prelungesc viata.Insa in fiecare dintre ele poti sa dai si peste specialitati culinare cu nimic mai sanatoase decat cheesburgerii sau shaormele imbibate in sosuri.
Bucataria greceasca traditionala este laudata de medicii de pretutindeni pentru ca foloseste o multime de verdeturi, fructe si legume proaspete, boabe de fasole bogate in fibre, linte, ulei de masline si specii de peste bogate in Omega 3. Toate acestea intaresc sistemul imunitar, sunt eficiente in prevenirea cancerului si iti ofera o buna protectie impotriva bolilor de inima si a diabetului, scrie health.com. De fapt, dieta mediteraneeana traditionala este asociata cu o scadere de 25 la suta a riscului de a muri din cauza bolilor de inima sau a cancerului, au descoperit cercetatorii de la Harvard. Un alt studiu, facut tot la Harvard, arata ca oamenii care mananca specialitati din bucataria greceasca, bogate in grasimi bune, pierd mai repede in greutate si se simt mai satui decat cei care adopta un regim sarac in grasimi. Si modul tipic grecesc de a manca este bun pentru sanatate, sustine nutritionista Daphne Miller, autoarea unei carti despre cele mai sanatoase bucatarii nationale din lume. "Grecii impart adesea mici platouri de mancare, numite meze, care contin putina carne si bucatele de peste si fructe de mare proaspete, vinete sau paine integrala si portii mici de masline si nuci", spune ea. Bun pentru sanatate mai este si pestele la gratar, care face echipa buna cu spanacul sau legume sote cu usturoi. O astfel de cina are proprietati antiinflamatoare si reduce presiunea arteriala, adauga Miller. Nu toate specialitatile din bucataria greceasca sunt insa la fel de sanatoase: musacaua sau placintele cu spanac pot fi la fel de pline de calorii ca cheeseburgerii. Bucataria vietnameza se bazeaza pe verdeturi proaspete, legume si fructe de mare din belsug si tehnici de gatire care folosesc apa si supele in loc de ulei. Pentru ca aroma preparatelor traditionale nu este data de sosuri sau uleiuri, ci de condimente, acestea sunt mai sarace in calorii, sunt de parere nutritionistii. In plus, condimentele traditionale, precum menta, chili sau busuioc thailandez, ajuta digestia si combat inflamatiile. Unul dintre cele mai sanatoase feluri de mancare vietnameze este pho, o supa aromatica cu taitei, plina de condimente cu proprietati antioxidante.
Bucataria japoneza este extrem de sanatoasa, a descoperit Daphne Miller in timp ce se documenta pentru cartea ei de nutritie. Mai ales cea din Okinawa, unde nu putini sunt oamenii care traiesc peste o suta de ani. "Nu doar ca mancarea din Okinawa este bogata in fructe si legume care combat cancerul, dar este preparata si in cel mai sanatos mod posibil, la abur sau fripta rapid in tigaie", spune autoarea. Si felul in care japonezii mananca aduce beneficii organismului, un principiu de baza al acestui regim fiind acela ca trebuie sa te ridici de la masa nu cand esti 100 la suta satul, ci 80 la suta satul. Dieta japonezilor abunda in antioxidanti, Omega 3, fier, potasiu si zinc. "Soia care este buna pentru organism este cea neprocesata, nu cea transformata in carne artificiala", adauga autoarea. Mancarea traditionala spaniola este la randul ei benefica, insa trebuie sa ai taria sa te tii departe de prajeli si de carnatii plini de grasimi rele. Nutritionistii recomanda tapas, platouri cu gustari, fructele de mare, legumele si uleiul de masline. Cele mai sanatoase specialitati spaniole sunt gazpacho, care abunda de antioxidanti si elemente anticancerigene, si paella, care contine fructe de mare proaspete, orez si legume, scrie health.com.
Si virtutile bucatariei thailandeze sunt laudate de medici si mai ales cele ale unei supe traditionale, Tom Yung Gung, despre care se spune ca poate combate cancerul. Aceasta contine, intre altele, creveti, coriandru, ghimbir si alte condimente thailandeze, iar oamenii de stiinta considera ca este de pana la o suta de ori mai eficienta in inhibarea cresterii tumorilor canceroase decat alti antioxidanti. Cercetatorii din Thailanda si din Japonia au devenit interesati de aceasta supa dupa ce au constatat ca numarul cazurilor de cancer este mai mic in Thailanda decat in alte tari. Nutritionistii considera ca ingredientele bucatariei thailandeze sunt remedii eficiente si impotriva bolilor digestive, a inflamatiilor si a racelilor. Sursa: Gandul

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre bucataria

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0