Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce buget aloca romanii de Paste si unde petrec sarbatorile

de Alina Ilie la 2016-04-27
Ce buget aloca romanii de Paste si unde petrec sarbatorile
Un sondaj realizat de IRES pe un esantion de 1.240 de persoane releva faptul ca romanii cunosc din ce in ce mai putine traditii specifice acestei sarbatori.


Mai mult de jumatate dintre participantii la acest studiu – 58% - sustin ca traditiile de sarbatori sunt foarte importante pentru ei, iar o treime le considera importante (32%). 97% dintre cei chestionati spun ca obisnuiesc sa sarbatoreasca Pastele. Aproape trei sferturi dintre cei chestionati sustin, insa, ca in regiunea din care provin nu exista  obiceiuri traditionale de Paste si doar o cincime spun ca acest fel de traditii exista, acestia fiind cu precadere din regiunea Transilvaniei si a Banatului si din zona Moldovei. Printre traditiile mentionate ca fiind specifice sarbatorilor pascale, cei mai multi mentioneaza: mersul la ”udat”/ ”stropit” (12%), mersul la biserica (9%), mersul copiilor dupa oua rosii (8%), mersul la cimitir (7%), sfintirea bucatelor la biserica (6%) sau vopsitul oualor (6%).

Din esantionul total al studiului, procentul celor care sarbatoresc Pastele ortodox este ridicat – 94%. 83% din randul celor care sarbatoresc Pastele ortodox declara ca au obiceiul de  a participa la slujba de Inviere, iar 87% dintre cei care practica acest obicei sustin ca vor merge si anul acesta la biserica, cu acest prilej. 61% afirma ca obisnuiesc sa participe si la slujba religioasa din Duminica Pastelui, iar 77% declara ca vor merge sa ia pasti de la biserica anul acesta.

Intrebati daca s-au spovedit, pana la data realizarii studiului (18 aprilie), aproape un sfert dintre respondenti (23%) spun ca au facut acest lucru deja, mai bine de o treime (38%) afirma ca urmeaza sa se spovedeasca, in timp ce 36% recunosc ca nu practica acest obicei. Cei care se spovedesc intr-o mai mare masura sunt respondentii cu varsta de peste 65 de ani, dar si cei intre 18 si 35 de ani, participantii la studiu care locuiesc in mediul rural si cei din Moldova. Un comportament similar regasim si in ceea ce priveste impartasitul: 24% dintre respondenti se impartasisera pana la data realizarii sondajului, 39% au declarat ca urmeaza sa faca acest lucru, iar 33% au recunoscut ca nu au acest obicei, iar respondentii care se impartasesc intr-o mai mare masura sunt cei cu varsta de peste 65 de ani si cei intre 18 si 35 de ani, din mediul rural si din Moldova.

Aproape jumatate dintre cei chestionati sustin ca tin postul Pastelui: 1 din 10 respondenti reusesc sa tina post intreaga perioada, 36% spun ca postesc doar cateva zile (miercuri si/sau vineri). Alti 15% declara ca intentioneaza sa posteasca in Saptamana Mare, iar 8% in Vinerea Mare. Printre alimentele cel mai des consumate de catre cei care obisnuiesc sa tina postul Pastelui se afla: preparatele de post gatite in casa, salatele sau legumele crude, fructele, preparatele conservate de casa. 9% dintre respondentii care sarbatoresc Pastele ortodox si care obisnuiesc sa tina post afirma ca au tinut post negru in perioada celor 40 de zile, obiceiul fiind mai prezent in randul respondentilor din mediul rural. Durata postului negru variaza intre o zi (28%) si sapte (12%) sau mai multe zile (13%).

68 dintre toti participantii la studiu cred ca Pastele ar trebui sarbatorit la aceeasi data atat de credinciosii ortodocsi, cat si de cei catolici. Optiunea pentru sarbatorirea la o data unica a Pastelui este mai frecventa in randul respondentilor peste 65 de ani, a celor din mediul urban si a celor care locuiesc in Transilvania si Banat.

Buget si consum de Paste:

Perspectiva financiara cu privire la sarbatorile pascale din acest an este una destul de optimista: 44%  dintre participantii la studiu spun ca din banii pe care i-au alocat acestei sarbatori vor reusi sa cumpere toate cele necesare, in timp ce alti 32% dintre ei spun ca banii le sunt suficienti, cu mici restrangeri. 15% declara insa ca vor fi nevoiti sa renunte la multe produse, in timp ce 7% sustin ca bugetul pe care il au nu le va fi suficient nici pentru strictul necesar.

De altfel, mai bine de o cincime dintre respondenti (22%) spun ca vor avea pentru masa de sarbatorile pascale din acest an un buget de peste 600 de lei, 19% dispun de sume cuprinse intre 401 si 600 de lei, 10% de un buget intre 201 si 400 de lei, iar 14% de pana la 200 de lei. 2% declara ca nu vor cheltui nimic pentru masa de Sarbatori din acest an, iar 20% afirma ca nu si-au stabilit inca bugetul.

45% dintre participantii la studiu sunt de parere ca anul acesta vor cheltui aceleasi sume pentru cumparaturile de Paste ca in anul trecut, in timp ce 27% sustin ca vor cheltui mai putin, iar 21% afirma ca vor cheltui mai mult decat in 2015.

Doar 12% dintre cei care sarbatoresc Pastele ortodox spun ca vor primi prime cu aceasta ocazie, un procent mai ridicat regasindu-se printre respondentii care locuiesc in Transilvania si Banat. Dintre ei, 64% cred ca primele vor fi similare cu cele primite in anii precedenti, 13% cred ca acestea vor fi mai consistente, in timp ce 22% cred ca vor fi mai modeste.

Ce consuma romanii de Paste:

In timp ce 40% dintre respondentii care sarbatoresc Pastele ortodox spun ca intentioneaza sa cumpere carne de miel pentru aceste sarbatori, aceeasi proportie spun ca nu au aceasta intentie. 36% dintre persoanele care cumpara carne de miel au un buget intre 101 si 200 de lei, 27% aloca cel mult 100 de lei, 12% intre 201 si 300 de lei. Alti 6% spun ca vor cheltui peste 300 de lei pentru carnea de miel.

4 din 10 persoane intentioneaza ca cumpere oua pentru sarbatori, alti 54% nu vor cumpara pentru ca au in gospodarie sau si le procura din surse diverse.

95% dintre cei care sarbatoresc Pastele ortodox vor vopsi oua. Culorile preferate pentru ouale de Pasti sunt: rosu (88%), galben (29%), verde (27%), albastru (26%), iar 18% spun ca le vopsesc cu coji de ceapa. 55% vor vopsi intre 10 si 30 de oua, iar 41% aleg sa vopseasca peste 30 de oua pentru aceste sarbatori.

Prajiturile facute in casa raman preferate de cei mai multi dintre romanii care sarbatoresc Pastele ortodox: 64% dintre cei chestionati spun ca vor face in casa prajiturile pentru aceasta sarbatoare, procentul mai ridicat fiind inregistrat in cazul respondentilor care locuiesc in Moldova si in randul celor cu varsta intre 51 si 65 de ani. 18% declara ca le vor cumpara, iar alti 11% declara ca vor face si in casa, dar vor si cumpara.

Cum isi petrec romanii sarbatorile de Paste:

In acest an, prima zi a sarbatorii Pastelui ortodox coincide cu 1 Mai, Ziua Internationala a Muncii, zi declarata nelucratoare in mod obisnuit. 64% dintre participantii la acest studiu cunosc acest lucru, 25% nu stiu sa spuna ce se mai sarbatoreste la 1 Mai, iar restul respondentilor ofera alte raspunsuri la aceasta intrebare. 84% dintre cei chestionati cred ca este potrivit ca Ziua Muncii sa fie nelucratoare, in timp ce doar 13% declara ca nu este potrivit acest lucru.

4 din 10 respondenti declara ca vor avea zile libere cu ocazia sarbatorilor pascale, procentele fiind mai mari in randul persoanelor din mediul urban si care locuiesc in zona de sud a tarii. Un sfert dintre acestia au doar o zi libera, 40% declara ca au doua zile libere, 18% spun ca au 3 zile libere, in timp ce 12% dintre participanti sustin ca au peste 4 zile libere.

65% dintre respondenti vor petrece acasa sarbatorile de Paste. 22% vor ramane acasa, dar vor face vizite, in timp ce 9% vor pleca intr-o minivacanta. Tinerii intre 18 si 35 de ani sunt cei care declara, intr-o masura mai mare, ca vor pleca in minivacanta cu ocazia sarbatorilor.

Mai mult de jumatate dintre cei care vor pleca in minivacanta au ales sa mearga in Romania, in vizita la rude sau la prieteni, 39% isi vor petrece minivacanta la o pensiune sau la un hotel din Romania, 26% au ales o alta varianta tot in Romania, in timp ce 17% au optat pentru o destinatie din strainatate – 11% alegand un hotel sau o pensiune, iar 9% sa isi viziteze prietenii sau rudele. Dintre cei care au ales sa isi petreaca minivacanta la un hotel sau la o pensiune din Romania, 73% au optat pentru o destinatie de la munte, 22% pentru o statiune balneara si 5% pentru mare.

Bugetul alocat pe familie pentru minivacanta de Paste-1 Mai este de maxim 500 lei pentru 19% dintre cei care vor avea o astfel de vacanta, 24% vor avea la dispozitie intre 501 si 1000 lei, 9% au alocat intre 1001 si 1500 de lei, 21% vor avea peste 1500 lei, iar 21% spun ca  nu au stabilit inca acest aspect.

68% dintre respondenti vor primi musafiri cu ocazia Pastelui, procente mai mari regasindu-se in randul tinerilor, in randul celor din mediul rural si a celor care locuiesc in Moldova.

Sursa: ires.com
Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre paste

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sarbatori

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre postul pastelui

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre 1 mai

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016