In luna august s-au inregistrat 562 insolvente, in scadere cu 67% fata de iulie, cand 1.724 de firme nu au mai avut bani sa-si plateasca datoriile, si cu 37% comparativ cu aceeasi luna din 2010.
Cele mai multe firme care au apelat la procedura insolventei au fost cele din domeniul comertului, urmate de cele din sectorul constructiilor si de cele din industria prelucratoare.
Distributia pe zone pozitioneaza Bucuresti pe primul loc dupa numarul firmelor in incapacitate de plata in primele opt luni, cu 1.413 de firme, fiind urmat de Dolj - 935 si Constanta - 808.
"Per total, anul 2011 nu va fi cu mult sub nivelul anului 2010 in privinta numarului de dosare noi de insolventa, deoarece al doilea semestru al anului va inregistra un trend ascendent in acest sens. Cauzele acestei evolutii sunt termenele acordate in a doua parte a anului, precum si evolutia mediului economic caracterizat prin mentinerea efectelor crizei financiare si dificultatea accesarii finantarilor bancare", se arata intr-un comunicat al Casei de Insolventa Transilvania (CITR).
Potrivit CITR, desi in mod traditional principalii initiatori ai procedurilor de insolventa sunt creditorii, in ultima perioada numarul dosarelor deschise la cererea debitorului este in crestere. Astfel, in prezent, aproximativ 40% din proceduri sunt initiate de debitoare, restul de 60% fiind deschise la cererea creditorilor.
Un procent similar s-a inregistrat si in anul 2010, avand loc o crestere semnificativa fata de anul 2009, cand procentul procedurilor de insolventa deschise la cererea debitorului era de aproximativ 15%.
"Influenta principala in acest sens sta in informarea mai buna a antreprenorilor si educarea lor in aceasta directie, oferindu-le perspectiva acestei optiuni de redresare economica - reorganizarea. Astfel, treptat tot mai multe companii inteleg beneficiile reorganizarii unei societati in incapacitate de plata, depasind preconceptia sinonimiei dintre insolventa si faliment", a declarat, in comunicat, Andreea Anghelof, managing partner CITR.
In Romania erau inregistrate la sfarsitul lunii august 928.765 de firme, conditiile in care de la inceputul anului au fost inmatriculate 95.644 de firme noi, fata de 75.509 in intervalul similar din 2010.
Anul trecut numarul insolventelor a ajuns la 21.692, putin peste nivelul inregistrat in 2009, cand 19.894 de companii au intrat in incapacitate de plata.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!