Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Secrete Kaizen - Cum sa invingi rezistenta creierului la schimbare

de Sunt Fericita la 2022-11-02
Secrete Kaizen - Cum sa invingi rezistenta creierului la schimbare
Vrei sa devii mai ordonat? Sa-ti cresti eficienta? Ce-ar fi ca in fiecare zi, la inceputul programului de lucru, sa pui un lucru la locul lui: o agrafa de birou, un dosar, un document intr-un anume dosar... Stiu, iti pot parea actiuni minore, fara valoare, ba chiar ridicole, uneori.


Dar vei fi uimit cand, la sfarsitul saptamanii sau lunii (nu conteaza timpul de realizare a sarcinii!), biroul tau o sa fie „luna", vei fi bucuros ca ai reusit sa faci ceva pentru tine!
 
Studiu de caz: Julia
 
Vrei sa slabesti? Cum ar fi sa incepi prin a te misca macar un minut pe zi? Evident, ti se pare ridicol! Ei bine, am sa-ti spun o poveste care-ti poate parea de necrezut! Dar este un fapt medical petrecut!
 
Este binecunoscuta fobia pentru miscare a oamenilor corpolenti. Din pacate, prima atentionare pe care o primesc cei aflati in cabinetul medicului este: „la urmatoarea vizita te prezinti cu 10 kilograme in minus!". Evident, omul care a primit acesta atentionare nu va mai intra pe acea usa fiindca nu va putea respecta indicatia medicala primita.
 
Un lucru e clar: omul este ingrijorat pentru starea lui de sanatate, altfel poate nu ar fi ajuns la doctor. El se teme ca nu va putea respecta indicatiile medicului, ca-l va dezamagi si va ajunge in acelasi punct de unde a plecat: fara ajutor. Se teme de inrautatirea situatiei, de posibila imbolnavire si pierderea slujbei, de incapacitatea de a ingriji de familie, de copii. 
 
La acest nivel de ingrijorare, incapacitatea pacientei noastre, sa-i spunem Julia, de a se concentra asupra celor 3-4 sedinte de sport saptamanale recomandate de medic s-a facut tandari, ea nereusind sa le faca loc in programul ei, si asa aglomerat si solicitant. In plus, rusinea de a neglija indicatiile medicale a impiedicat-o sa mai ajunga la alt medic. De aici si pana la mancatul emotional, nestapanit, in fata televizorului nu a mai fost decat un pas. 
 
Depresia era gata instalata!
 
Si atunci s-a hotarat sa incerce solutia Kaizen. Sugestia psihologului cu privire la problema Juliei a fost sa efectueze in fiecare seara, in fata televizorului (la orice ora alege) un minut de mars. In timpul unei reclame. Ce se intampla? „Pe bune? Rade de mine? La ce mi-ar sluji 1 minut de mars pe seara in fata televizorului?" sia spus Julia in sinea ei. Dar mai apoi, seara,in fata televizorului, cand a inceput derularea unui calup de reclame si-a spus ca nu-i chiar atat de greu sa faca acest lucru, si un minut a marsaluit prin casa.
 
Dupa o saptamana in care Julia si-a facut cu constinciozitate exercitiul, a constatat ca se simte mai bine. S-a gandit ca ar putea creste timpul de miscare pe toata durata calupului de reclame. Evident ca scaderea in greutate nu era spectaculoasa! Dar, cu putin efort si multa determinare, acordand si un pic de atentie calitatii hranei si dimensiunilor portiilor, Julia a ajuns sa se simta din ce in ce mai bine.
 
Era incantata sa se simta mai mobila, mai activa, mai energica. S-a gandit chiar ca ar putea face cateva miscari de aerobic. De aici si pana la mersul la sala de gimnastica nu a mai fost decat un pas. Evident, l-a facut, ajungand astfel, incetul cu incetul, o impatimita a miscarii si deci, realizandu-si obiectivul initial: acela de a face miscare pentru a slabi. (fapt real povestit de Robert Maurer, doctor in psihologie, profesor si psiholog in cadrul Universitatii California, Los Angeles si a Scolii de Medicina a Universitatii Washington).
 
Stiintific dovedit: pasii mici in rezolvarea unor probleme „ocolesc” capacitatea creierului de a opune rezistenta noilor obiceiuri
 
Da! A fost demonstrat stiintific ca micile si usor realizabilele actiuni de tipul celor evidentiate mai sus au darul sa ocoleasca „in varful degetelor” amigdala adormita si sa evite aceasta calitate a creierului de a se opune unor noi obiceiuri.
 
Pasii mici, nesemnificativi pentru amigdala, se bucura de activitatea cortexului care incepe sa creeze un nou „software” prin care sa sustina dorinta de schimbare. Acesta creeaza noi retele neuronale si construieste noile deprinderi. Astfel, rezistenta la schimbare dispare, facand loc dorintei de a reusi sa schimbi ceva. 
 
Noul tau mental te ajuta pas cu pas la indeplinirea obiectivului tau, cu adevarat important. Asa s-a intamplat si cu Julia! Dupa cateva saptamani s-a surprins facand exercitii chiar si cand nu trebuia sa le faca. Acei pasi mici au creat reteaua neuronala propice schimbarii!
 
In concluzie: pasii mici pot insemna salturi uriase!
 
Creierul nostru este construit pentru a se opune schimbarii! Dar acesti pasi aproape insesizabili au puterea de a schimba reteaua neuronala dintr-una ostila schimbarii intr-una care:
 
- deblocheaza creativitatea;
- ocoleste raspunsul „lupta-sau-fugi”;
- adopta cu entuziasm schimbarea si gaseste solutii noi pentru atingerea telului fixat.
 
Sau altfel spus, Kaizen te ajuta sa reusesti in tot ceea ce-ti propui.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.63 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre kaizen

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre antrenament

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre creier

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0