Dar vei fi uimit cand, la sfarsitul saptamanii sau lunii (nu conteaza timpul de realizare a sarcinii!), biroul tau o sa fie „luna", vei fi bucuros ca ai reusit sa faci ceva pentru tine!
Studiu de caz: Julia
Vrei sa slabesti? Cum ar fi sa incepi prin a te misca macar un minut pe zi? Evident, ti se pare ridicol! Ei bine, am sa-ti spun o poveste care-ti poate parea de necrezut! Dar este un fapt medical petrecut!
Este binecunoscuta fobia pentru miscare a oamenilor corpolenti. Din pacate, prima atentionare pe care o primesc cei aflati in cabinetul medicului este: „la urmatoarea vizita te prezinti cu 10 kilograme in minus!". Evident, omul care a primit acesta atentionare nu va mai intra pe acea usa fiindca nu va putea respecta indicatia medicala primita.
Un lucru e clar: omul este ingrijorat pentru starea lui de sanatate, altfel poate nu ar fi ajuns la doctor. El se teme ca nu va putea respecta indicatiile medicului, ca-l va dezamagi si va ajunge in acelasi punct de unde a plecat: fara ajutor. Se teme de inrautatirea situatiei, de posibila imbolnavire si pierderea slujbei, de incapacitatea de a ingriji de familie, de copii.
La acest nivel de ingrijorare, incapacitatea pacientei noastre, sa-i spunem Julia, de a se concentra asupra celor 3-4 sedinte de sport saptamanale recomandate de medic s-a facut tandari, ea nereusind sa le faca loc in programul ei, si asa aglomerat si solicitant. In plus, rusinea de a neglija indicatiile medicale a impiedicat-o sa mai ajunga la alt medic. De aici si pana la mancatul emotional, nestapanit, in fata televizorului nu a mai fost decat un pas.
Depresia era gata instalata!
Si atunci s-a hotarat sa incerce solutia Kaizen. Sugestia psihologului cu privire la problema Juliei a fost sa efectueze in fiecare seara, in fata televizorului (la orice ora alege) un minut de mars. In timpul unei reclame. Ce se intampla? „Pe bune? Rade de mine? La ce mi-ar sluji 1 minut de mars pe seara in fata televizorului?" sia spus Julia in sinea ei. Dar mai apoi, seara,in fata televizorului, cand a inceput derularea unui calup de reclame si-a spus ca nu-i chiar atat de greu sa faca acest lucru, si un minut a marsaluit prin casa.
Dupa o saptamana in care Julia si-a facut cu constinciozitate exercitiul, a constatat ca se simte mai bine. S-a gandit ca ar putea creste timpul de miscare pe toata durata calupului de reclame. Evident ca scaderea in greutate nu era spectaculoasa! Dar, cu putin efort si multa determinare, acordand si un pic de atentie calitatii hranei si dimensiunilor portiilor, Julia a ajuns sa se simta din ce in ce mai bine.
Era incantata sa se simta mai mobila, mai activa, mai energica. S-a gandit chiar ca ar putea face cateva miscari de aerobic. De aici si pana la mersul la sala de gimnastica nu a mai fost decat un pas. Evident, l-a facut, ajungand astfel, incetul cu incetul, o impatimita a miscarii si deci, realizandu-si obiectivul initial: acela de a face miscare pentru a slabi. (fapt real povestit de Robert Maurer, doctor in psihologie, profesor si psiholog in cadrul Universitatii California, Los Angeles si a Scolii de Medicina a Universitatii Washington).
Stiintific dovedit: pasii mici in rezolvarea unor probleme „ocolesc” capacitatea creierului de a opune rezistenta noilor obiceiuri
Da! A fost demonstrat stiintific ca micile si usor realizabilele actiuni de tipul celor evidentiate mai sus au darul sa ocoleasca „in varful degetelor” amigdala adormita si sa evite aceasta calitate a creierului de a se opune unor noi obiceiuri.
Pasii mici, nesemnificativi pentru amigdala, se bucura de activitatea cortexului care incepe sa creeze un nou „software” prin care sa sustina dorinta de schimbare. Acesta creeaza noi retele neuronale si construieste noile deprinderi. Astfel, rezistenta la schimbare dispare, facand loc dorintei de a reusi sa schimbi ceva.
Noul tau mental te ajuta pas cu pas la indeplinirea obiectivului tau, cu adevarat important. Asa s-a intamplat si cu Julia! Dupa cateva saptamani s-a surprins facand exercitii chiar si cand nu trebuia sa le faca. Acei pasi mici au creat reteaua neuronala propice schimbarii!
In concluzie: pasii mici pot insemna salturi uriase!
Creierul nostru este construit pentru a se opune schimbarii! Dar acesti pasi aproape insesizabili au puterea de a schimba reteaua neuronala dintr-una ostila schimbarii intr-una care:
- deblocheaza creativitatea;
- ocoleste raspunsul „lupta-sau-fugi”;
- adopta cu entuziasm schimbarea si gaseste solutii noi pentru atingerea telului fixat.
Sau altfel spus, Kaizen te ajuta sa reusesti in tot ceea ce-ti propui.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.63
din 5
- 4 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!