Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cuvantul pe care toti bebelusii din lume il rostesc

Cuvantul pe care toti bebelusii din lume il rostesc
Fiecare limba are propriul cuvant pentru apa. In Swahili, i se spune maji. In daneza, vand. Japonezii ii spun mizu. Desi toate aceste cuvinte descriu cel mai des intalnit element de pe pamant, substanta datatoare de viata, ele nu au nimic in comun din punct de vedere lingvistic. Si cum ar putea, avand in vedere ca au evoluat pe trei continente diferite in randul unor populatii cu istorie si traditii diferite?!


Dar exista un cuvant, unul singur, care este pronuntat in acelasi mod in aproape toate limbile cunoscute umanitatii. Acel cuvant este, bineinteles, MAMA.
„Mama” este un cuvant universal, descriind femeia care ne ofera cea mai pretioasa forma de dragoste in momentele in care noi suntem cei mai vulnerabili. Limbile au un cuvant formal pentru a desemna aceasta persoana, dar intimul MAMA ramane la fel in plan universal.
Numai ca MAMA nu rasare din dragoste, ci este rezultatul a doua lucruri: guritele lenese de bebelusi si sanii.
Lingvistul rus Roman Jackobson a efectuat un studiu asupra termenilor universali „mama si papa (tata)” si a explicat ca fiintei umane ii este cel mai usor sa pronunte vocalele. Bebelusii pot scoate vocale sub forma de tipete chiar de la nastere. Si, pe masura ce incep sa experimenteze pronuntarea si altor sunete, bebelusii vor testa si niste consoane simple. De obicei, incep cu cele pe care le pot pronunta cu buzele lipite, suntele labiale adica, cum ar fi /m/p/b/. Bebelusii isi aduna toata energia pentru a vocaliza noul sunet consonantic MMMM si apoi se relaxeaza cu o vocala cu gura deschisa, /a/ de obicei, caci este cea mai simpla. Cand combini asta cu tendinta naturala a bebelusilor de a repeta, ajungi la „ma-ma”, „ba-ba”, „pa-pa” etc.
De ce graviteaza bebelusii in jurul sunetului „m” in loc „p” sau „b”? din cauza sanilor, normal! Sunetul „m” este cel mai simplu sunet pe care-l poate scoate gurita bebelusilor care prinde sfarcul cald. Chiar si ca adulti asociem „mmm” cu ceva bun la gust. Asa o face si bebelusul.
Jackobson sugereaz deci ca bebelusul habar nu are ca numele tau este MAMA. „Mama” la el nu inseamna „te iubesc”, ci „mancare”.
In timp, cu ajutorul parintilor, copiii invata sa asocieze numele cu persoana. 
 
Sursa articol: theweek.com
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre mama

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre bebelusi

Cele mai citite articole

Stimate cititor, ai ocazia sa parcurgi poezii si povestiri scrise de Nichita Stanescu, ...
O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine si minerale, este cruciala pentru mentinerea ...
In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0