Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinarea HPV. De ce este bun acest vaccin

Prevenirea cancerului de col uterin prin vaccinarea HPV. De ce este bun acest vaccin
Romania se situeaza pe primul loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca numarul de cazuri noi de cancer de col uterin va creste in tara noastra cu 21% pana in anul 2025. Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania se alatura astfel luptei pentru vaccinare, intr-o campanie care are mesajul "Vaccinarea este un drept fundamental si cea mai buna metoda de preventie a bolilor infectioase".


In Saptamana Europeana a Vaccinarii, care s-a derulat in perioada 21 - 27 aprilie, presedintele Fundatiei Renasterea pentru Educatie, Sanatate si Cultura, Mihaela Geoana, a declarat intr-o conferinta de presa, ca incurajarea vaccinarii impotriva HPV este o masura necesara de prevenire a cancerului de col uterin, dar si informarea corecta.

"De-a lungul celor trei ani in care Fundatia Renasterea a desfasurat teste Babes-Papanicolau, statistica arata ca peste 67% dintre cele 16.000 de femei investigate au infectii genitale complexe, ce necesita tratament de specialitate. De asemenea, studiul arata ca 10,5% dintre acestea prezinta leziuni pre-canceroase, fiind indrumate pentru investigatii suplimentare. Aceste rezultate subliniaza inca o data necesitatea implementarii unui program de screening national si de vaccinare anti-HPV, pentru a preveni leziunile pre-canceroase si dezvoltarea cancerului de col uterin", a spus Mihaela Geoana.

Conform ultimelor estimari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, imunizarea salveaza anual mai mult de trei milioane de vieti in intreaga lume si protejeaza multe alte milioane de persoane de suferinta generata de boli si dizabilitati.

Un studiu realizat in luna aprilie a acestui an de Societatea Nationala de Medicina Familiei/ Medicina Generala, la care au participat aproximativ 1.000 de medici de familie din toata tara, releva ca peste 80% dintre respondenti considera necesara vaccinarea impotriva HPV. Mai mult de jumatate dintre acestia afirma ca au primit informatii suficiente in ceea ce priveste vaccinarea anti-HPV pana in acest moment si peste 60% dintre ei recomanda pacientilor vaccinarea anti-HPV de cate ori este cazul. Peste 50% dintre medicii care au fost subiectul studiului au confirmat ca in anul 2011 au avut cereri de vaccinare din partea pacientilor.

Cu toate acestea, in Romania, dar si in restul lumii, rata vaccinarii in randul populatiei tinere a scazut substantial. Reactia negativa a populatiei cu privire la vaccinare reprezinta o tendinta noua peste tot in lume si, din nefericire, refuzul vaccinarii se intalneste in mod frecvent in randul parintilor si al copiilor.

"Publicul intelege din ce in ce mai greu necesitatea vaccinarii, pentru ca nu mai vede, in ziua de astazi, sechele ale bolilor infectioase grave, precum poliomielita, tocmai datorita faptului ca vaccinarea, in ultima jumatate de secol, a fost foarte eficienta. In aceste conditii, nemaiavand exemple care sa arate pericolul bolilor infectioase, publicul nu mai intelege necesitatea vaccinarii", a spus dr. Cristian Oana, membru al Societatii Nationale de Medicina Familiei/ Medicina Generala.

Infectia cu HPV (Virusul Papilloma Uman) este cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala, riscul de expunere pe parcursul vietii fiind estimat la 70 - 80%, a aratat, la randul sau, dr. Ruxandra Dumitrescu de la Spitalul I Cantacuzino. Ea a adaugat ca pana la varsta de 50 de ani 80% dintre femei trec prin infectia cu HPV, iar la 60 de luni de la primul contact sexual aproximativ 60 - 67% dintre adolescente au infectie HPV. Infectia cu HPV este cauza directa a cancerului de col uterin.

Romania trebuie sa deruleze cat mai repede programe integrate de preventie a cancerului de col uterin pentru a controla incidenta si mortalitatea, sustin specialistii.

Cancerul de col uterin are un impact social devastator pentru paciente si nu numai.

La nivelul bugetului de stat, daca se ia in calcul doar tratamentul medicamentos si in ipoteza tratarii tuturor pacientelor diagnosticate cu cancer de col uterin, costul acestui tratament se ridica la 14% din totalul bugetului anual alocat programelor nationale si 40% din totalul fondurilor alocate programului de oncologie, cu o crestere din ce in ce mai mare de la an la an.

Principalele masuri de prevenire a cancerului de col uterin sunt ca preventie primara vaccinarea anti-HPV recomandata femeilor intre 9 si 45 de ani, iar ca preventie secundara testul de screening Babes-Papanicolau pentru depistarea precoce a anumitor leziuni precanceroase si pentru mentinerea sub control a unei posibile infectii.

Ministerul Sanatatii plateste anual 60 de milioane de euro pentru pacientele bolnave de cancer de col.

Desfasurarea unui program de preventie prin vaccinare impotriva HPV pentru 70% dintre persoanele specifice unei cohorte este in valoare de 10,5 milioane de euro. Adica, fiecare roman ar plati aproximativ 50 de centi pentru un program de vaccinare impotriva HPV care este eficient pe termen mediu si lung.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre hpv

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cancer

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre col uterin

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vaccinare

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre impotriva

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016