Si a existat o perioada cand copiii erau liberi. Mergeau la scoala, dar asta nu era asa o chestiune serioasa ca acum. Profesorii supravegheau copiii, dar nu interveneau cine stie ce. Acestia se urcau in copaci, se bateau cu zapada si faceau armate. In afara scolii, aveau si cate ceva de fcaut, dar, in cea mai mare parte a timpului, erau liberi. Liberi sa se joace ore intregi dupa scoala, toate ziua in week-end-uri si cat este vara de lunga. Temele erau inexistente sau minimale. Parea ca este implicit ca toti copiii au nevoie de mult timp si libertate de joaca.
Exista secretari de stat in lumea civilizata care cer scurtarea vacantelor si lungirea zilei de scoala, in speranta ca rezultatele la teste ale elevilor vor ajunge la cele ale copiilor din China, Singapore sau alte natiuni est asiatice. Si asta tocmai cand aceste tari mentionate la urma si-au dat seama de esecul masiv al sistemelor lor educationale. Pentru ca elevii lor isi petrec tot timpul studiind, fara a avea sansa de a fi creativi, de a-si descoperi propriile pasiuni sau de a-si dezvolta abilitati fizice si sociale. Recent, un studiu a aratat ca elevii chinezi sufera de anxietate, depresie si tulburari de stres psihosomatice care par a fi legate de presiunea academica si de lipsa jocului.
Cat despre valoarea jocului in dezvoltarea copilului, in toata lumea animala, puii se joaca. Carnivorele se joaca mai mult decat ierbivorele, fiindca este mai greu sa vanezi decat sa pasti. Primatele se joaca mai mult decat alte mamifere, pentru ca modul lor de viata depinde mult de invatare si mai putin de instinctele fixe. Puii de om, care au cel mai mult de invatat, se joaca mult mai intens si pe o durata mai mare ca alte mamifere, cand li se permite. Jocul este modul natural prin care copiii se educa.
Cele mai importante abilitati pe care copiii de peste tot trebuie sa le invete pentru a trai vieti fericite, productive si morale nu pot fi predate la scoala. Niciunde de fapt. Sunt asimilate si exersate de copii prin joaca. Printre acestea se numara abilitatile de a gandi creativ, de a relationa cu alte persoane si de a-si controla propriile impulsuri si emotii.
Toti copiii mici sunt creativi. In joaca si explorarea lor, isi creeaza modele mentale ale lumii din jur si ale lumilor imaginate. Adultii pe care ii numim genii sunt cei care retin si construiesc pe baza acestei capacitati pe care si-au pastrat-o intacta din copilarie.
Sursa: theindependent.co.uk
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.33
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!