Opreste din start comportamentele de intimidare
Unii parinti cred ca cei mici trebuie sa fie lasati in pace sa-si rezolve singuri problemele pe care le au cu alti copii, fara interventia adultilor. Aceasta tehnica functioneaza la copiii echilibrati, calmi sau care au mai trecut prin aceeasi situatie si sunt, astfel, capabili s rezolve problema fr a recurge la un comportament agresiv. Daca un copil nu a fost in stare s rezolve problema fr intimidare, fata sa tipe, sa-si impinga sau si mai grav sa isi loveasca colegul, printii trebuie s intervin imediat ce observa aceste tendinte in comportamentul copiilor lor. Problema va creste in intensitate si gravitate pe masura ce comportamentele se repeta.
Fii hotarata si ferma atunci cand ii interzici copilului sa muste, sa impinga, sa loveasca sau sa ii ameninte pe ceilalti copii. El trebuie sa simta si din tonul tau ca esti total impotriva oricarui comportament de intimidare, neadecvat fata ce ceilalti copii. Daca il pedepsesti, du la capat pedeapsa; numai asa va intelege ca faptele sale au consecinte. Nu il ameninta cu pedepse pe care stii ca nu le vei putea aplica.
Invata-l cum trebuie sa se comporte
Adesea, copiii se lasa purtati de emotiile lor, fara sa se gandeasca ca modul in care reactioneaza este gresit; de cele mai mutel ori ei nu stiu cum altfel sa reactioneze. Parintii si educatorii trebuie sa fie cai care il invata pe copil cum sa inlocuiasca comportamentele rele cu cele acceptabile. Acest lucru se realizeaza in timp, prin jocuri care presupun colaborarea sau jocuri de rol in care cel mic sa se puna in pielea unor animale si sa incerce sa rezolve anumite situatii. Jucati-va asa de cateva ori pe zi, altfel copilul nu va reusi sa-si depaseasca inclinatia spre agresivitate. Supravegheaza-l atunci cand mergeti in parc si, pe cat posibil si la gradinita, daca stii ca are probleme in a-si controla reactiile si atrage-i atentia imediat ce vezi ca recurge la intimidarea celorlalti copii sau ca se comporta neadecvat. Mai tarziu, acasa, aminteste-i situatia si invata-l cum ar fi trebuit sa se poarte.
Incurajeaza-ti copilul ori de cate ori vezi ca afiseaza un comportament pozitiv
Lauda-l si incurajeaza-l de fiecare data cand se comporta frumos. Poti face tot felul de calendare sau loste amuzante pe care sa marchezi comportamentele pozitive si cele negative, iar la finalul unei saptamani sa il recompensezi sau nu, in functie de evolutie. Recompensele nu trebuie sa fie musai dulciuri sau jucarii. De multe ori, copii care reactioneaza violent fata de altii copii au nevoie, paradoxal, de afectiune si atentie mai multa din partea parintilor.
Fii un exemplu pentru copilul tau
Comportamentele copiilor se imbunatatesc mai repede daca au in preajma adulti pe care sa ii admire si pe care sa ii copieze. Tu esti primul lui educator si exemplu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.3
din 5
- 10 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!