Exista 5 motive pentru care mancam mai mult decat ne trebuie si facem acest lucru din ce in ce mai des fara sa fim pe deplin constienti. Iata-le!
1. Portiile sunt prea generoase
Un studiu facut in SUA folosind supa arata ca mancam involuntar mai mult si nu putem sa vedem acest lucru. Jumatate dintre boluri au fost reumplute lent si imperceptibil, printr-un tub aflat sub masa, pe masura ce continutul era consumat. Participantii ale caror boluri au fost reumplute pe ascuns au consumat cu 73% mai multa supa decat cei care au si-au reumplut bolurile singuri, dar nu au crezut ca au consumat mai mult si nici nu s-au simtit mai plini.
2. Gusturi multe si diferite
Cand mananci un singur anumit tip de mancare tinzi sa te saturi mult mai repede pentru ca receptorii iti transmit o senzatie de placere mai mica, asadar renunti mai usor la ce ai in fata ta sau la ce vrei sa cumperi. Cu cat gusturile din farfurie sunt mai diversificate, cu atat tindem sa dorim din ce in ce mai mult pentru ca al nostru creier percepe mai multa placere si buna dispozitie.
3. Atentie!
Oamenii mananca adesea in timp ce fac alte lucruri, cum ar fi sa se uite la televizor sau pe telefon. Aceasta distragere de la masa interfereaza cu mecanismele care in mod normal ne opresc din a manca. Simti mai putina placere dupa consumarea unei anumite cantitati, ceea ce inseamna ca va dura mai mult sa te simti satul.
4. Consumul de alcool
Stii foarte bine ca iti este foarte foame dupa ce consumi o anumita cantitate de alcool, asadar daca vrei sa iti controlezi cantitatea de mancare consumata, ar trebui sa renunti la a mai consuma orice forma din aceasta substanta. In plus, alcoolul poate sa faca alimentele sa para mult mai gustoase decat sunt acestea in realitate.
5. Mancatul in grup
Consumul de alimente impreuna cu alte persoane mareste cantitatea pe care o poti manca. Alegerea alimentelor pe care le consumi poate fi influentata - e mai probabil sa alegi alimente similare cu cele pe care le aleg cei din jur. Acest efect creste atunci cand avem relatii stranse cu oamenii cu care luam masa, deoarece simtim o nevoie mai puternica de a ne identifica cu ei. Acesta este in primul rand un efect social, in care folosim comportamentul alimentar al altora ca un ghid pentru comportamentul nostru. Cu toate acestea, cercetarile recente sugereaza ca acest fenomen poate afecta si experienta de a manca!
Pofta buna?
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!