"Sa mananci folosindu-ti toate cele 5 simturi si sa-ti si placa cu adevarat, nu e lucru usor. In primul rand pentru ca nu avem atentia, rabdarea si disponibilitatea de a respecta mancarea si de a o savura ca pe un privilegiu, un dar de pret. Apoi pentru ca anatomia, modul in care suntem construiti, ne face sa ne plictisim, sa ne obisnuim repede cu ceva, indiferent cat de bun sau de ne-bun ar fi. Si tot ce devine obisnuit, nu mai este apreciat.
Mai concret, cand vine vorba de receptorii de gust, ca si de cei pentru miros, dupa cateva zeci de secunde de contact cu un stimul nu-l mai pot simti. Desi stimul persista, efectul lui e zero, nu mai e nici bun nici rau. Exemplu cel mai concludent il avem cand ne dam cu parfum, dupa nici un minut nu mai simtim nimic, desi el miroase in continuare. Asa si cu gustul, cat ar fi mancarea de delicioasa dupa 5-7 inghitituri wow-ul dispare, placerea scade. Daca continuam masa, motivul este fie foamea, fie mancatul pe pilot automat, cat sa terminam farfuria/pachetul, insa placerea nu mai e demult acolo. Pentru ca receptorii se obisnuiesc repede cu un stimul, asa ca daca vrem sa simtim iar placerea trebuie sa schimbam stimulul." explica nutritionistul Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Un alt motiv serios pentru a manca incet este faptul ca organismul tau are suficient timp sa isi dea seama ca este hranit si plin. Din pacate, obisnuim sa mancam mult mai devreme ca semnalele de satietate sa se transmita creierului. Daca infulecam mancarea si grabim digestia, fortam stomacul sa faca fata alimentelor inainte sa fie tocmai pregatit.
"Asta au inteles francezii cand au creeat meniurile de degustare din restaurantele sofisticate sau cu multe stele: este vorba de o succesiune de minim 8 feluri de mancare care sa-ti incante simturile, iar fiecare fel e minuscul si contine fix 3 imbucaturi. In total 25 de inghitituri, adica exact atat cat permite capacitatea stomacului intr-un interval de 2-3 ore. Cu wow de la inceput pana la sfarsit, pentru ca nu apuci sa te obisnuiesti cu un preparat, ca vine urmatorul.
Prima inghititura e surpriza descoperirii, a doua e confirmarea, a treia e satisfactia totala si apoi...schimbi si o iei de la capat☺️ un rasfat al simturilor ridicat la rang de arta. Si care are la baza notiuni elementare de anatomie si fiziologie, toate spre binele nostru. Cu siguranta placerea nu ingrasa si nu imbolnaveste, mai ales cand e si pe bani multi.", mai spune Mihaela Bilic.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.75
din 5
- 8 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!