• Croissantul apare pentru prima data mentionat intr-o carte de bucate frantuzeasca abia in 1891.
• Untul este principalul ingredient din croissante si cel care face diferenta este untul nesarat. Acesta da aroma si consistenta inconfundabile.
• Se spune ca regina revolutiei franceze renumita pentru „Let them eat cake” (Lasa-i sa manance tort) a spus, de fapt, „Let them eat croissant”, atuncii cand francezii se revoltau ca nu au nici macar paine.
• Croissantele trebuie facute cu faina nealbita ceea ce-i da culoarea crem specifica.
• Magazinele micute din Franta care vand produse de patiserie se numesc Viennoiserie au devenit simboluri ale bucatariei franceze. Sunt specializate in pain au chocolat, briose si alte dulciuri austriace.
• Batalia din Viena este, probabil, cea mai cunoscuta si mai raspandita poveste despre croissant. In 1683, Viena a fost atacata de turci. Dupa cateva luni de incercare de infometare a locuitorilor acesteia, turcii au sapat un tunel pe sub zidurile orasului. Brutarii, care munceau din greu in bucatariile lor aflate sub pamant le-au dat de stire aparatorilor orasului. Acest semnal timpuriu le-a permis vienezilor sa acopere tunelele pana nu a fost prea tarziu. Regele Ioan al III-lea al Poloniei a stat in fruntea armatei care i-a infrant pe turci si i-a fortat sa se retreaga. Pentru a celebra victoria, cativa brutari au creat un produs in forma de semiluna turceasca. I-au dat denumirea de Kipfel (germanul pentru semiluna) si au continuat sa-l prepare multi ani de atunci incolo.
• Povestea de mai sus are si variante unguresti, dar este, dupa cum am vazut mai sus, si intretaiata cu Maria Atoinetta.
• Versiunea cea mai veridica este aceea care-l implica pe August Zang, un ofiter de artilerie austraic care a infiintat o patiserie vieneza la paris, pe la 1839. Patiseria lui servea inclusiv kipfel si franzela. Iar legenda continua.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
