Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie

Ne pare rau sa-ti spunem, dar niciun fel de zahar nu e bun

Ne pare rau sa-ti spunem, dar niciun fel de zahar nu e bun
de la 2014-05-21
Ne pare rau sa-ti spunem, dar niciun fel de zahar nu e bun

Ne pare rau sa fim mesagerii vestilor proaste, dar trebuie sa clarificam o idee preconceputa gresita: nu exista zahar "sanatos". Sau zahar "mai putin rau". Corpului tau nu-i pasa daca este "organic", "nerafinat" sau "natural suta la suta" si cu siguranta nu-i pasa daca Gwyneth Paltrow sau Bilic spun ca este adecvat sa fie consumat de copii. Haide sa vedem ce spune si stiinta despre toate astea.


Nu este niciun secret ca un consum exagerat de zahar este daunator sanatatii. Studiile au asociat acest consum obezitatii, diabetului si unui risc crescut de boli de inima, printre altele. Desigur, ai nevoie de carbohidrati care acopera zaharuri atat complexe, cat si simple, pentru a fi descompuse si convertite in energie. Dar la zaharurile adaugate care indulcesc unele din mancarurile si bauturile favorite trebuie sa fii atenta.
Atunci de ce zaharurile adaugate, cum este nectarul de agave, mierea cruda sau extrasul de nuca de cocos au fost numite „sanatoase”? Mai ales ca, indiferent de tipul de zahar pe care il consumi, glicemia creste. Toate au efecte similare asupra obezitatii. Nu exista date care sa sugereze ca, daca iei mai multe calorii din miere, le depozitezi diferit.
Pentru a intelege de ce „zaharul este zahar”, trebuie sa stim ce este acesta. Produsul pe care in mod normal il numim zahar de consum este, de fapt, sucroza, un compus alcatuit din 50% glucoza si 50% fructoza. Majoritatea indulcitorilor calorici, inclusiv cei „sanatosi”, contin un anumit raport glucoza-fructoza care declanseaza reactii cheie in organism. Cand mananci zahar, procesul metabolic incepe imediat ce zaharul ajunge in gura. Majoritatea este absorbit de intestinul subtire de unde este metabolizat si intra in sange. Enzimele din stomac convertesc apoi zaharul in glucoza, sursa preferata de energie a organismului. Desi celulele isi primesc combustibil, ceva de care corpul si creierul au nevoie pentru a functiona normal, glucoza poate duce la ingrasare. Creste insulina si glicemia, plus ca este absorbita si folosita rapid.
Insulina duce zaharul la celule unde, dupa ce corpul ia ce ii trebuie imediat, este transformat in glicogen, stocat si gata de folosit de organism pentru energie.
Fructoza, zaharul din fructe, se metabolizeaza diferit, din moment ce ficatul face cea mai mare parte a metabolizarii si nivelurile de insulina nu cresc la fel de mult ca atunci cand ingerezi glucoza (datorita indicelui glicemic mic al fructoza). Ceea ce ne poate face sa credem ca fructoza este sora mai buan a glucozei, dar nu este adevarat: insulina declanseaza raspunsul hormonal care ii spune creierului ca te-ai saturat. Fructoza nu duce la aceasta reactie, deci este usor sa mananci in plus. Fructoza poate fi tolerabila in cantitati mici, dar se fac din ce in ce mai multe cercetari pentru a stabili daca pana si aceste cantitati mici te supun riscului de a dezvolta tulburari metabolice sau rezistenta la insulina. 
Si este bine sa ne amintim ca unele zaharuri „sanatoase” sunt mai bogate in fructoza decat zaharul de masa.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Esentialul in marketing


Vrei sa profiti rapid printr-o munca usoara Foloseste „bumerangul“ prin care trimiti valoare clientilor si reprimesti valoare prin actiunile lor „Bumerangul“ este chiar marketingul necesar produselor serviciilor pe care le vinzi promovezi Secretul succesului consta in satisfacerea nevoilor clientilor Dar el depinde...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
 



Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre zahar

Spune-ne opinia ta despre "Ne pare rau sa-ti spunem, dar niciun fel de zahar nu e bun"

Pentru a putea comenta trebuie sa fiti de acord cu Termeni si conditiile site-ului.


3 + 5 =

Cele mai citite articole

Fumatul este un obicei periculos pentru sanatate deoarece iti poate afecta toate organele corpului.
Atunci cand simti ca esti cuprinsa de un atac de panica, tot ce vrei este sa gasesti modalitati ...
Romania este o tara care merita descoperita, asadar am incropit o lista cu 7 locuri pe care ar ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Lordul Bubuza ma ajutat să-mi recuperez fostul iubit. Sunteți infectat cu orice boală sau Virus? ...
Bună, sunt Theodore Ginsburg și locuiesc în Singapore. Sunt aici să împărtășesc ...
Vreau să-i mulțumesc domnului Bubuza că mi-a adus înapoi fostul meu iubit, iubitul meu și ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Detoxifiere sanatoasa - Ghid complet pentru femei
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0