Nu este niciun secret ca un consum exagerat de zahar este daunator sanatatii. Studiile au asociat acest consum obezitatii, diabetului si unui risc crescut de boli de inima, printre altele. Desigur, ai nevoie de carbohidrati care acopera zaharuri atat complexe, cat si simple, pentru a fi descompuse si convertite in energie. Dar la zaharurile adaugate care indulcesc unele din mancarurile si bauturile favorite trebuie sa fii atenta.
Atunci de ce zaharurile adaugate, cum este nectarul de agave, mierea cruda sau extrasul de nuca de cocos au fost numite „sanatoase”? Mai ales ca, indiferent de tipul de zahar pe care il consumi, glicemia creste. Toate au efecte similare asupra obezitatii. Nu exista date care sa sugereze ca, daca iei mai multe calorii din miere, le depozitezi diferit.
Pentru a intelege de ce „zaharul este zahar”, trebuie sa stim ce este acesta. Produsul pe care in mod normal il numim zahar de consum este, de fapt, sucroza, un compus alcatuit din 50% glucoza si 50% fructoza. Majoritatea indulcitorilor calorici, inclusiv cei „sanatosi”, contin un anumit raport glucoza-fructoza care declanseaza reactii cheie in organism. Cand mananci zahar, procesul metabolic incepe imediat ce zaharul ajunge in gura. Majoritatea este absorbit de intestinul subtire de unde este metabolizat si intra in sange. Enzimele din stomac convertesc apoi zaharul in glucoza, sursa preferata de energie a organismului. Desi celulele isi primesc combustibil, ceva de care corpul si creierul au nevoie pentru a functiona normal, glucoza poate duce la ingrasare. Creste insulina si glicemia, plus ca este absorbita si folosita rapid.
Insulina duce zaharul la celule unde, dupa ce corpul ia ce ii trebuie imediat, este transformat in glicogen, stocat si gata de folosit de organism pentru energie.
Fructoza, zaharul din fructe, se metabolizeaza diferit, din moment ce ficatul face cea mai mare parte a metabolizarii si nivelurile de insulina nu cresc la fel de mult ca atunci cand ingerezi glucoza (datorita indicelui glicemic mic al fructoza). Ceea ce ne poate face sa credem ca fructoza este sora mai buan a glucozei, dar nu este adevarat: insulina declanseaza raspunsul hormonal care ii spune creierului ca te-ai saturat. Fructoza nu duce la aceasta reactie, deci este usor sa mananci in plus. Fructoza poate fi tolerabila in cantitati mici, dar se fac din ce in ce mai multe cercetari pentru a stabili daca pana si aceste cantitati mici te supun riscului de a dezvolta tulburari metabolice sau rezistenta la insulina.
Si este bine sa ne amintim ca unele zaharuri „sanatoase” sunt mai bogate in fructoza decat zaharul de masa.
Sursa: Huffington Post
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!