Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Semintele de in: 8 beneficii pentru sanatate maxima si talie de invidiat

de Alina Ilie la 2023-04-24
Semintele de in: 8 beneficii pentru sanatate maxima si talie de invidiat
Renumite pentru aportul lor considerabil (42%) de grasimi „bune”- polinesaturate si mononesaturate, semintele de in reprezinta una dintre cele mai importante surse, de acizi grasi de tip Omega 3 (acid alfa-linoleic/ALA). Contin, totodata, si acizi grasi Omega 9 (acid oleic) si Omega 6 (acid linoleic).


De asemenea, semintele de in sunt o sursa importanta de fibre (27%), mai ales insolubile, dar si solubile si de proteine (18%), cu un continut mic de glucide (aprox. 29%). Valorile sunt raportate la 100 g produs.
 
Aportul caloric al unei linguri de seminte de in (aproximativ 10 gr) este de 53 de kilocalorii, respectiv 534 kilocalorii pentru 100 gr de produs. Indicele glicemic al semintelor de in este mic si nu contin gluten.
 
In ceea ce priveste oligoelementele, semintele de in sunt bogate in vitamine si minerale, precum: vitamine din complexul B (B1 – in procent mare, B9, B6, B3, B5 si B2), vitamina K, E si C, dar si minerale: mangan, fosfor, magneziu, fier, calciu, potasiu, cupru, seleniu.
 
Alti compusi importanti ai semintelor de in sunt lignanii (cu rol antioxidant, dar si fitoestrogen), fitosterolii (rol de diminuare a colesterolului), precum si alti polifenoli antioxidanti (de exemplu, acid ferulic, tocoferoli).

Semintele de in, izvor de sanatate: 8 beneficii pentru o stare de bine
 

Beneficiile pe care consumul de seminte de in le confera organsimului sunt:
 
1. Buna functionare a sistemului digestiv – semintele de in contin atat fibre solubile, cat si insolubile, ambele tipuri de fibre actionand in sens benefic asupra sistemului digestiv. Pe de-o parte, fibrele solubile contin mucilagii si au rolul de a mari volumul scaunelor si de a incetini ritmul digestiei, regland, totodata, nivelul de zahar din sange si nivelul colesterolului. De cealalta parte, fibrele insolubile actioneaza ca un laxativ natural, imbunatatesc peristaltismul intestinal, digestia si previn constipatia, fiind utile si in cazul sindromului de colon iritabil. De asemenea, si uleiul din seminte de in este extraodinar pentru sanatate.
 
2. Scaderea nivelului colesterolului „rau” – conform unui studiu, consumul timp de 3 luni a 3 linguri de pulbere de seminte de in macinate a avut drept efect o scadere cu 17% a colesterolului total si cu aproximativ 20% a colesterolului „rau”. Acest efect se datoreaza continutului bogat in fibre al semintelor de in, fibre care adera la sarurile biliare si sunt apoi eliminate de organism. Pentru refacerea sarurilor biliare, colesterolul este extras din sange si este folosit de ficat, intregul proces avand rolul de scadere a colesterolului.
 
3. Reglarea nivelul de zahar din sange – continutul de fibre insolubile al semintelor de in asigura controlul poftei de mancare si determina o incetinire a eliberarii zaharului in sange, precum si o scadere naturala a glicemiei. Sunt benefice in alimentatia persoanelor cu diabet.
 
4. Sanatatea inimii – acizi grasi de tip Omega 3, fibrele si lignanii au afecte benefice considerabile asupra inimii, putand preveni aparitia afectiunilor cardiovasculare. Conform unui studiu, consumul zilnic a unei cantitati de 30 g de seminte de in, timp de 6 luni, a condus la scaderea presiunii sistolice si diastolice. Pe langa rolul de reglare a tensiunii arteriale, acizii grasi Omega 3 si, in special, lignanii pot micsora raspunsul inflamator al organismului, reducand inflamatiile de la nivelul arterelor si prevenind acumularea de placi in artere (ateroscleroza). Sunt utile si in caz de aritmie si insuficienta cardiaca.
 
5. Reducerea riscului aparitiei cancerului – lignanii din compozitia semintelor de in au proprietati antioxidante si estrogenice, care au fost asociate cu reducerea riscului de aparitie a cancerului. Semintele de in contin de 800 de ori mai multi lignani decat alte alimente. Conform unor studii, consumul de seminte de in a contribuit la reducerea riscului cancerului la san, cancerului de prostata si de colon. Lignanii si acizii grasi de tip Omega 3, precum si alti compusi cu proprietati antioxidante ce se regasesc in semintele de in pot contribui la reducerea incidentei si dezvoltarii tumorilor.
 
6. Diminuarea simptomelor artritei – lignanii si acizii grasi de tip Omega 3 (ALA) au proprietati antiinflamatorii, ce pot ameliora unele simptome precum durerile articulare si rigiditatea articulara, fiind benefice in caz de artrita reumatoida, lupus.
 
7. Reducerea greutatii corporale – continutul bogat in grasimi sanatoase si fibre amelioreaza constipata, senzatia indelungata de satietate, prin incetinirea digestiei si activarea hormonilor ce controleaza si suprima in mod natural apetitul. Aceasta are ca efect un consum mai mic de calorii in restul zilei si, implicit, o pierdere in greutate.
 
8. Efecte benefice asupra pielii – pulberea de in (faina din seminte macinate de in) administrata extern, prin aplicatii locale, impreuna cu alte ingrediente sau doar cu apa (in cataplasme sau masti corporale ori faciale) contribuie la mentinerea elasticitatii pielii, hidrateaza si previne ridurile si imbatranirea tenului. De asemenea, are un rol antiseptic si calmant.
 

Continutul a fost preluat din lucrarea "Veggie Smart - Unda verde la sanatate", care iti ofera acum informatii utile despre:
 
- ce inseamna o alimentatie vegetariana/vegana;
- ce trebuie sa contina programul tau zilnic de alimentatie pentru un corp sanatos si armonios;
- ce combinatii alimentare iti aduc efectul maxim dorit;
- ce sa eviti in alimentatia ta;
- cum sa pastrezi echilibrul pentru a oferi corpului tau toate substantele nutritive de care are nevoie.
 
Foto: pixabay.com
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.33 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre seminte de in

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016