Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Top 6 nutrienti importanti pentru un par sanatos

de Alina Ilie la 2023-10-31
Top 6 nutrienti importanti pentru un par sanatos
Majoritatea dintre noi cheltuim o multime de bani pe produse pentru a ne face parul sa arate bine. "Parul este alcatuit din nutrienti care provin din alimentele pe care le consumi", spune Beth Warren, fondatoarea Beth Warren Nutrition si autoarea cartii "Living a Real Life With Real Food". "Daca nu ai o dieta sanatoasa si echilibrata, bazata pe alimente integrale, atunci nu vei oferi parului tau nutritia de care are nevoie pentru a creste.", explica aceasta.


In primul rand, fii atenta sa ai o dieta bogata in nutrienti care sa iti ofere suficienta energie pentru varsta si nivelul tau de activitate. Cele mai multe alimente procesate sunt dense in calorii, dar sarace din punct de vedere nutritional. 

Principalele cauze ale caderii parului
 

Genetica: conditia ereditara sau alopecia androgenica este una dintre cauzele comune ale caderii parului sau subtierii acestuia. 
 
Varsta: cresterea parului devine mai lenta dupa o anumita varsta si oamenii incep sa observe caderea parului.
 
Dezechilibru hormonal: o multitudine de afectiuni duc la caderea parului, inclusiv menopauza, sarcina si problemele tiroidiene. Chisturile de pe ovarele si pilulele contraceptive cauzeaza, de asemenea, dezechilibre hormonale care afecteaza cresterea parului.
 
Afectiuni medicale: alopecia areata este o afectiune grava in care sistemul imunitar al organismului vizeaza foliculii de par, ducand la chelie.
 
 
Deci, care sunt nutrientii importanti pentru sanatatea parului? Expertii ii descompun astfel:
 
Proteine
 
Parul tau este alcatuit din proteine, deci este important sa consumi alimente care le contin pentru a mentine sanatatea acestuia spune Alissa Rumsey, purtator de cuvant al Academiei de Nutritie. Ea recomanda sa includem in dieta pestele, carnea de vita si pui, leguminoasele, lintea, nucile, semintele si produsele lactate precum iaurtul grecesc si branza de vaci.
 
Fier
 
Acest nutrient are o contributie semnificativa la mentinerea unui par puternic, spune Jessica Cording, specialist in New York. Ea recomanda consumul de carne rosie, fasole si linte care iti aduc un aport optim de fier in dieta ta, dar subliniaza ca acest nutrient se absoarbe cel mai bine in corpul tau atunci cand il asociezi cu vitamina C.
 
Vitamina C
 
Vitamina C ajuta la prevenirea ruperii parului, intarind foliculii de par, spune Rumsey. Ea sugereaza sa obtii vitamina C din portocale, guava, cartofi dulci, kiwi si papaya.
 
Acizii grasi Omega-3
 
"Grasimea este cheia unui scalp sanatos. Daca dieta ta este saraca in grasimi sanatoase, scalpul tau poate deveni uscat si inflamat, ceea ce poate duce la caderea parului", spune Karen Ansel, coautoarea cartii "The Calendar Diet: A Month by Month Guide to Losing Weight".

Mai mult, acizii grasi Omega-3 pot ajuta la mentinerea hidratarii scalpului si a foliculilor de par, spune ea. Ansel recomanda includerea pestilor grasi precum somonul si pastravul in dieta, sau, daca nu iti place pestele, poti opta pentru seminte de in si chia, ulei de rapita si nuci.
 
Zinc
 
Zincul este important pentru formarea keratinei, componenta principala a parului tau. Atunci cand nu obtii suficient zinc din alimente, parul tau poate deveni uscat, tern si fragil, spune Ansel. Din pacate, multe femei nu obtin suficient zinc in dieta lor, in special daca nu consuma carne rosie. Astfel, pe langa consumul de carne rosie, Ansel recomanda sa mananci seminte de dovleac si naut.
 
Vitamina A
 
Vrei un par stralucitor? Consuma vitamina A. "Ajuta glandele sa produca sebum, un ulei care previne uscarea parului", explica Rumsey. Cartofii dulci, mango, morcovii si dovleacul sunt toate surse excelente, spune ea.
 
Pentru a-ti mentine parul in cea mai buna forma, asigura-te ca dieta ta include toti acesti nutrienti esentiali. Cu o alimentatie echilibrata, parul tau are mai multe sanse sa fie stralucitor si sanatos.
 
 
Sursa: self.com
Foto: pexels.com
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre par frumos

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre par sanatos

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre par stralucitor

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0