Daca vei fi stresata si agitata, e foarte putin probabil ca cel mic sa se poata calma - conflictul va escalada. Daca iti vei pastra calmul si increderea in tine, copilul se va simti in siguranta si va avea incredere in tine si in solutia pe care o oferi pentru problema care i-a cauzat atata suparare. Copiii sunt foarte atenti la sentimentele si emotiile pe care le afisam. Cum cat vom fi mai calmi si mai plini de compasiune in relatia cu ei, cu atat si ei vor reusi sa isi stapaneasca mai bine emotiile si sa le faca fata. Intr-un fel, nu e gresit sa spunem ca cei mici sunt oglinda sentimentelor noastre.
Cand parintii se simt bine, sunt veseli, fericiti si comunica normal intre ei, copilul va copia acest model si va incorpora atitudinile pozitive ale parintelui in propriile atitudini si trasaturi. Copiii se vor simti mai stapani pe sine, vor avea mai multa incredere in fortele proprii si vor socializa mult mai usor
De cealalta parte sunt parintii depresivi, mereu pusi pe cearta, cu pareri negative despre ei insisi, care tind sa extinda aceste sentimente si asupra copiilor lor.
Gandurile negative pe care adultii le au despre ei insisi pot condude la neglijenta, ostilitate si respingere fata de copil, este de parere psihologul Lisa Firestone. Pe masura ce cresc, cei mici isi imita parintii si afiseaza comportamente asemanatoare de auto-critica si sentimente negative. Expresii de genul : ''De ce esti atat de lenes?'', ''Chiar nu poti sa faci nimic cum trebuie?'', ''Ma scoti din sarite!'', ''De ce nu inveti mai bine?'', ''De ce nu poti sa iti faci prieteni?'' contin din plin sentimente negative la adresa copilului, care ii diminueaza stima de sine; copii supusi la acest fel de critici sunt cei care vor ajunge sa isi spuna mereu ''Sunt un prost'', ''Nu ma pricep la nimic'', ''Nimeni nu te place''. Chiar daca aceste problemele exista in realitate, ele pot fi puse in alta forma, nu ca reprosuri, critici sau batjocura.
Multi parinti isi rasfata copiii, pentru a compensa pentru timpul pe care nu il pot petrece impreuna, practica ce face mai mult rau decat bine. Si, oricat de paradoxal ar parea, laude de genul ''Ia uite ce mare si puternic esti'' sau ''Esti cel mai destept copil din lume'' il pot face pe cel mic sa se simta si mai nesigur pe sine; copilul fie va avea o parere gresita despre sine, fie va trai cu stresul de a trebui mereu sa se ridice la nivelul la care il vezi tu.
Este bine sa fim constienti de exemplul pe care il dam copiilor nostri, spune psihologul Lisa Firestone. Sa fim atenti la ceea ce le comunicam, la ce le spunem despre ei si despre noi insine, pentru ca toate astea pot influenta modul in care ei isi percep sinele. Cu cat noi, ca adulti, suntem mai constienti de noi insine, cu atat mai mult vom fi mai receptivi si mai sensibili la copiii nostrii. Sanatatea noastra emotionala ne va impiedica sa proiectam experientele noastre negative si gandurile auto-critice asupra copiilor.
Nu putem fi parinti perfecti in orice moment al zilei, de aceea e bine sa fim atenti la greseli si sa ne purtam in consecinta: ne putem cere scuze in fata copiilor pentru greselile facute, putem simti supararea lor si le putem explica ce simti in realitate. Un mediu deschis, onest si atent fata de nevoile celuilalt este locul perfect pentru a creste copii plini de incredere, optimisti si independenti.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
