''Poate fi surprinzator deoarece ceea ce vedem la televizor si ceea ce ni se spune in reclame este ca nu exista o limita in ceea ce priveste suma necesara pentru a fi fericiti, insa acum observam niste praguri'', a notat Andrew T. Jebb, autor principal al studiului, in concluziile publicate pe site-ul universitatii.
''Au existat la un moment dat dezbateri cu privire la punctul in care banii nu mai au influenta asupra nivelului de bunastare. Am descoperit ca pragul venitului ideal este de 95.000 de dolari pentru evaluarea (calitatii) vietii si intre 60.000 si 75.000 de dolari pentru bunastarea emotionala'', a explicat specialistul din cadrul Departamentului de Stiinte psihologice adaugand ca aceasta suma ''este valabila pentru indivizi si ar putea fi mai mare in cazul familiilor''.
Bunastarea emotionala include emotiile de zi cu zi, precum sentimentele de fericire, incantare, tristete sau suparare. Evaluarea calitatii vietii reprezinta o estimare a starii generale a unei persoane si este mult mai probabil influentata de aspiratiile inalte si de comparatiile cu alti indivizi.
''Au (fost observate) variatii considerabile la nivel mondial, satietatea in ceea ce priveste satisfactia fata de viata facandu-si simtita prezenta mai tarziu in regiunile instarite'', a adaugat Jebb. ''Motivul ar putea fi faptul ca evaluarile tind sa fie influentate intr-o masura mai mare de standardele in functie de care indivizii se compara intre ei'', a explicat cercetatorul.
Cercetarea a fost realizata pe baza informatiilor din cadrul unui sondaj Gallup la nivel mondial, efectuat pe un numar de peste 1,7 milioane de persoane din 164 de tari, iar estimarile au fost formulate ca medii bazate pe puterea de cumparare si pe intrebari referitoare la nivelul general de satisfactie si bunastare.
Studiul a descoperit de asemenea ca odata atins acest prag, alte cresteri ulterioare ale venitului tind sa fie asociate cu reducerea nivelului de satisfactie si a bunastarii. Oamenii de stiinta explica acest lucru prin faptul ca banii sunt importanti pentru indeplinirea nevoilor de baza, cumpararea celor necesare si, eventual, achitarea datoriilor. Insa, pana la un punct. Dupa ce necesarul lor este satisfacut, oamenii pot deveni predispusi la acumularea de bunuri materiale suplimentare si la efectuarea de comparatii sociale care pot, in mod ironic, sa afecteze negativ nivelul de bunastare.
''In acest punct ei se intreaba: ''Cum o duc in general?'' si ''Cum ma compar cu alti oameni?''. Micul declin face ca nivelul de bunastare al unui individ sa fie apropiat de cel al altora care au venituri mai reduse, probabil din cauza costurilor asociate cu veniturile ridicate'', a explicat Jebb.
''Aceste descoperiri adreseaza problema banilor si a fericirii indelung disputata in diferite culturi. Banii reprezinta doar o parte din ceea ce ne face fericiti'', a precizat acesta.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
