Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Agresivitatea in masa ar putea avea legatura cu fenomenul incalzirii globale

Agresivitatea in masa ar putea avea legatura cu fenomenul incalzirii globale
Variatiile climatice, precum cele provocate de El Nino si La Nina, au un anumit impact asupra oamenilor si nivelului lor de agresivitate, ceea ce duce la declansarea de conflicte in regiunele afectate de aceste cicluri naturale; fenomenul risca sa se agraveze din cauza poluarii industriale, potrivit unui studiu realizat pe o perioada de 50 de ani.


Tarile tropicale, victime ale furtunilor provocate de fenomenul climatic El Nino, sunt de doua ori mai expuse in fata riscului de a fi marcate de agresivitate si conflicte interne in comparatie cu tarile afectate de un alt fenomen, mai umed si mai putin cald, denumit La Nina, afirma autorii acestui studiu.

Foametea, dublata in Somalia de un razboi civil, care afecteaza Cornul Africii reprezinta un exemplu tipic pentru efectele avute de variatiile climei ale caror cauze sunt naturale, provocand seceta si tensiuni intr-o societate deja fragilizata. Autorii studiului considera ca omenirea trebuie sa traga anumite invataminte si in legatura cu riscurile incalzirii globale cauzate de poluarea industriala.

"Studiul arata indubitabil ca si in lumea moderna variatiile climatice au un impact asupra tendintei oamenilor de a folosi violenta", a declarat Mark Cane, climatolog la Observatorul Lamont-Doherty, de la Universitatea Columbia din New York.

Cunoscut si sub denumirea ENSO (El Nino-Southern Oscillation), El Nino, care afecteaza emisfera sudica, este un ciclu ce apare la un interval de 2-7 ani si care dureaza intre 9 luni si 9 ani. El Nino provoaca pierderi masive in agricultura, pescuit si exploatarile forestiere. Fenomenul debuteaza prin acumularea de mase de apa calda in partea occidentala a Pacificului tropical, care traverseaza apoi intregul ocean. Aceasta parte a ciclului, denumita El Nino, poate cauza modificari dramatice in domeniul precipitatiilor si al temperaturilor, declansand canicula, vanturi uscate si violente, in Africa, Asia de Sud si de Sud-Est si in Australia.

Atunci cand acest ciclu se inverseaza, se numeste La Nina, care provoaca o racire a maselor de apa in partea orientala a Pacificului, favorizand aparitia unor ploi masive in aceste regiuni.

Autorii studiului au examinat aceste fenomene climatice intre 1950 si 2004 si au suprapus datele peste un grafic ce continea informatii despre conflictele civile interne care au facut cel putin 25 de morti pe an in fiecare tara, in aceeasi perioada.

175 de tari si 234 de conflicte, dintre care mai mult de jumatate au avut ca rezultat peste 1.000 de morti, au fost astfel trecute in revista.

In timpul perioadelor de observare a fenomenului La Nina, probabilitatea de izbucnire a unui conflict era de 3%, aceasta urcand la 6% in timpul ciclurilor El Nino, potrivit autorilor studiului. Riscul de declansare a unor conflicte in tarile neafectate de cele doua fenomene climatice era de sub 2%.

Potrivit autorilor studiului, El Nino a jucat un anumit rol in 21% din totalul razboaielor civile din lume, un procent ce a urcat pana la 30% in tarile afectate in mod deosebit de acest fenomen climatic.

Solomon Hsiang, principalul autor al studiului, considera ca El Nino este un factor invizibil, deoarece acesta a provocat pierderi de recolte, a favorizat aparitia epidemiilor dupa uragane devastatoare, a amplificat foametea, somajul si inegalitatile, care, la randul lor, au alimentat disensiuni si nemultumiri.

Alti factori susceptibili de a influenta riscul de declansare a unui razboi civil sunt cresterea demografica, prosperitatea si capacitatea guvernelor de a administra evenimentele asociate cu El Nino.

Potrivit lui Solomon Hsiang, actuala criza din Somalia, care nu a fost inclusa in acest studiu, reprezinta "un exemplu perfect" pentru consecintele ascunse ale fenomenului El Nino.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre studiu

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre conflicte

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre climatice

Cele mai citite articole

In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0